Tänk på det här innan du funderar på hyra ut i sommar

Tänk på det här innan du funderar på hyra ut i sommar

Du behöver ha styrelsens tillstånd att hyra ut i andra hand.

Semestertider närmar sig, och det börjar bli läge att annonsera ut vad du har. Men innan jakten på hyresgäster startar finns en rad saker att hålla koll på – oavsett om du tänker hyra ut för en längre period eller under några enstaka dagar via uthyrningssajter som Airbnb.

Husägare avgör naturligtvis frågor om uthyrning själv. För lägenhetsinnehavare ser det däremot annorlunda ut. Den som vill hyra ut en hyresrätt behöver värdens tillstånd – och en bostadsrättsinnehavare ska alltid fråga styrelsen.

– Man ska prata med sin förening, eftersom man inte får hyra ut sin lägenhet utan tillstånd. Börja där, säger Ulrika Blomqvist, vd på organisationen Bostadsrätterna.

För hus och bostadsrätt gäller att hyran enligt lag inte får ”påtagligt överstiga” kapitalkostnaden och driftskostnaderna du själv dras med.

– Man har rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra, så länge man håller sig inom ramen för lagen, säger Ulrika Blomqvist.

Ett riktvärde är helt enkelt att man kan ta ut fyra procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver kostnader för drift och slitage.

Via skatten har du nuförtiden dock möjlighet att tjäna en slant. Fribeloppet är 40 000 per år, och sedan får du dra av 20 procent – vilket innebär att du får tjäna 50 000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt.

Innan du hyr ut bör du också kolla din hem- eller fritidshusförsäkring, säger Håkan Franzén som är försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
– Den som släpper in någon i sin bostad ska vara medveten om att man själv står för risken om denne stjäl eller slår sönder saker.

LÄS MER >>>

Loading

  Loading
  Loading

   Mio lanserar drive thru

   Den rådande situationen har skapat ett ökat tryck på leveranser som kräver minimala fysiska möten. Samtidigt förväntas personer i Sverige tillbringa mer tid hemma än någonsin, vilket ger hemmet en ännu större vikt. Därför gör Mio det nu enklare för kunderna att välja leverans utanför butiken med den nygamla tjänsten drive thru.

    Loading

    Hemsemestra med ståpaddling på Långsjön

    I sommar kan du ståpaddla dig ut på Långsjön. Tillsammans med Herrängens gård satsar ett par killar på träning, käk och gemenskap vid sjön. – Det är en tacksam plats för den som vill prova på paddelboarding, berättar Lucas Renard.

     Satsning på att mätta äldre i Enskede Årsta

     Merparten av de 1,9 miljoner som är äldre än 65 år bor hemma. Av dessa är fler än 60 procent undernärda eller riskerar att bli det. Nu satsar Vinnova tio miljoner i Livsmedelsakademins projekt Nollvision för undernäring hos äldre för de två kommande åren i stadsdelen Enskede/Årsta/Vantör.

       Kronprinsen kan komma att krönas med bostäder

       Kronprinsen är ett landmärke i Malmö. Den byggdes 1959 är Sveriges 14:e högsta byggnad med sina 82 meter. 1964 öppnade restaurangen Översten på de två översta våningarna, en restaurang som nu har stängt. – Lokalen är stor och i dåligt skick. Tidigare verksamheter som har varit där har stört bostäderna i fastigheten, säger Mikael Ahlborn.

         Borlänge högt på listan för Bi-invånare

         Borlänge rankas som en av Sveriges bästa större stad att bo i – om du är ett bi. I en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen har 212 av landets 290 kommuner svarat på en enkät som vill kartlägg hur bra städer och kommuner är att bo i för den viktiga pollinatören. Totalt rankas Borlänge som nummer 7 i Sverige.

            Pärlan: I Marys park möts historia och nutid

            Malmöförfattaren Mary Andersson har fått ge namn till lekplatsen som bygger på hennes berättelser om området. I samband med att Mary Anderssons park öppnar i helgen är det även premiär för appen Be Here Then där man kan jämföra historiska bilder av området med nuet.

               424 lägenheter byggs i Södra Häggvik

               ALM Equitys dotterbolag ALM Småa Bostad byggstartar ytterligare två etapper i utvecklingsområdet Södra Häggvik i Sollentuna. Etapperna, som är de tredje och fjärde av totalt åtta, består av 424 lägenheter.

                Loading
                Loading
                Loading

                  Loading

                  Byxorna dalar när Corona tvingar folk till hemarbete

                  Med fler och fler människor som arbetar hemifrån har amerikanska varuhusjätten Walmart noterat en intressant trend: Blusar och skjortor har sett en ökning av försäljningen medan byxor och kjolar inte har gjort det.

                    Han vill bygga hyreshus – hemma i din villaträdgård

                    Botellos affärsidé är att grundlägga och montera ett fabriksbyggt Attefallshus på 30 kvadratmeter med permanentbostadsstandard. I konceptet ingår att entreprenören står för alla kostnader och administrerar uthyrningen medan Bostadsförmedlingen i Stockholm hämtar bostadssökande från sin kö.Villaägaren har alltså främst rollen som markägare. “Villaägaren får ut en årsavgift, vanligtvis på 40 000-90 000 kronor per år för markarrendet”, enligt Botello själva.

                     Brf Viva vinnare av Guldhemmet i kategorin ”Årets bostadsutvecklare”

                     – På Riksbyggen är vi mycket glada och stolta över utmärkelsen. Målsättningen med Brf Viva har varit att skapa ett unikt projekt ur en innovations- och hållbarhetsaspekt och som kan inspirera hela branschen till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg.

                      Håkan Sköld är Årets Mäklarpersonlighet

                      Årets Mäklarpersonlighet är Håkan Sköld. Han är genom sin ”vinnande attityd, positiva energi och sitt stora engagemang för sina kunder är en stolthet för sin firma och sina kollegor”.

                       Näthandeln ökar i coronavirusets spår

                       Coronaviruset förändrar vårt sätt att handla – både från de digitala hyllorna och butikshyllorna är det samma sorts varor som går åt hos Coop. Ris, pasta, barnmat och toapapper.

                        Allt fler lägenheter säljs inom en vecka

                        Budpremien för bostadsrätter som läggs ut på Hemnet successivt stiger till en topp dag 11 för att sedan sjunka igen och vara nere vid noll efter några veckor. – Har det inte kommit i gång någon budgivning efter 2–3 veckor har säljaren troligen haft ett för högt pris, i alla fall på de hetare marknaderna, säger Erik Holmberg på hemnet.

                         Boverket minskar med 20 anställda

                         Boverket får mindre pengar i framtiden och startar därför ett arbete för att anpassa verksamhet och organisation. Den långsiktiga personalramen ska minska med 20 personer från 279 till 259 och 5 miljoner ska sparas på övriga kostnader.

                          Nu kommer IKEA hem till dig och monterar

                          IKEA vill nu göra det ännu enklare att inreda ditt hem. Innan sommaren kommer en monteringstjänst finnas tillgänglig i alla IKEA varuhus i Sverige och på sikt även via ikea.se. Tjänster som gör det enklare för våra kunder att handla hos oss och skapa ett bättre liv hemma är en viktig del av vårt erbjudande, säger Henrik Birkfeldt, Service Experience Leader, på IKEA Sverige

                           “Attefallaren” får kostymen utlagd 1 mars

                           För drygt två år sedan rekommenderade Boverket regeringen att gå vidare med att föreslå en utökning av arean och på onsdagen klubbade slutligen riksdagen utökningen till 30 kvadratmeter.

                            Historiskt få inbrott – så ser det ut i din kommun

                            Bostadsinbrott ligger på en historiskt låg nivå i Sverige. Färska siffror, som försäkringsbolaget If analyserat, visar att antalet anmälda stölder i bostäder är lägre än på 40 år. Men huvudstadsregionen går mot trenden. I Uppsala och Stockholm har anmälningarna ökat på fem års sikt.