Tänk på det här innan du funderar på hyra ut i sommar

Tänk på det här innan du funderar på hyra ut i sommar

Du behöver ha styrelsens tillstånd att hyra ut i andra hand.

Semestertider närmar sig, och det börjar bli läge att annonsera ut vad du har. Men innan jakten på hyresgäster startar finns en rad saker att hålla koll på – oavsett om du tänker hyra ut för en längre period eller under några enstaka dagar via uthyrningssajter som Airbnb.

Husägare avgör naturligtvis frågor om uthyrning själv. För lägenhetsinnehavare ser det däremot annorlunda ut. Den som vill hyra ut en hyresrätt behöver värdens tillstånd – och en bostadsrättsinnehavare ska alltid fråga styrelsen.

– Man ska prata med sin förening, eftersom man inte får hyra ut sin lägenhet utan tillstånd. Börja där, säger Ulrika Blomqvist, vd på organisationen Bostadsrätterna.

För hus och bostadsrätt gäller att hyran enligt lag inte får ”påtagligt överstiga” kapitalkostnaden och driftskostnaderna du själv dras med.

– Man har rätt att ta ut en kostnadsbaserad hyra, så länge man håller sig inom ramen för lagen, säger Ulrika Blomqvist.

Ett riktvärde är helt enkelt att man kan ta ut fyra procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver kostnader för drift och slitage.

Via skatten har du nuförtiden dock möjlighet att tjäna en slant. Fribeloppet är 40 000 per år, och sedan får du dra av 20 procent – vilket innebär att du får tjäna 50 000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt.

Innan du hyr ut bör du också kolla din hem- eller fritidshusförsäkring, säger Håkan Franzén som är försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
– Den som släpper in någon i sin bostad ska vara medveten om att man själv står för risken om denne stjäl eller slår sönder saker.

LÄS MER >>>

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Vintervitt vinter lofsdalen hrjedalen fjllen foto enform
 • Frisk men hrlig dag p fjllet lofsdalen ledkryss fjllen
 • Frisk morgon i Lofsdalen lofsdalen fjllen snartvinter foto natur
 • Produkterna som inte bara r fina att styla med utan
 • Hstlov i Lofsdalen med finvder  lofsdalen hstlov
 • Kokhuset r ett mste att beska om ni befinner er
 • ntligen sol lofsdalen fjllen foto natur enform
 • Perspektiv fjll natur foto enform lofsdalen hrjedalen

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.