Kasta rätt med Kretsloppskomposten

Kasta rätt med Kretsloppskomposten

Vanlig kompost För de mikroorganismer som finns i komposten är av vårt avfall mat. Precis som vi människor behöver de en rätt sammansatt kost, samt vatten och luft, för att leva. Komposterbart material delas in i kolrikt och kväverikt. Balansen mellan dessa är viktig för att få en fullständig nedbrytning i komposten.
Köksavfall består till största delen av kväverikt material och det som används som täckmaterial är kolrikt. Tumregeln är att lägga i knappt hälften så mycket täckmaterial som hushållsavfall. Ju bättre du sköter din kompost desto bättre fungerar den. Men häri befinner sig också pudelns kärna; hur sköter man bäst sin kompost?
Problemen med detta är många och bygger främst på osäkerhet. Ska det vara mer av det ena? Mindre av det andra? När är den färdig? Dessa frågeställningar är centrala för den traditionella komposten men gäller inte alls för kretsloppskomposten eller bokashi.

Kretsloppskomposten Enligt odlingsoraklet Bengt Flärdh är den traditionella kökskomposten en miljöbov. Dels för att näringsläckaget är stort, cirka 50 procent. Dels för att den enligt honom släpper ut stora mängder metan och lustgaser, båda växthusgaser. Han propagerar istället för kretsloppskomposten. Taktiken är att odla direkt i hushållsavfallet. Poängen med detta är att avfallet snabbt förvandlas till mull, men också att metoden är enkel och billig och inget gödsel behövs. Det är ett slutet system utan näringsläckage som har visat sig ge enorma skördar. Vad sägs om 17 kg jordärtskockor på en kvadratmeter?

Så här gör du:
Varva avfall med jord (50/50) i en låda, eller dubbel pallkrage t ex. Bottna med markduk eller nät så hindras råttor och möss. Vänd om och blanda materialet väl. Odla direkt i lådan. På våren täcker man ytan med ett lager jord och planterar förkultiverade, helst storbladiga växter som potatis eller jordärtskockor. På hösten har komposten förvandlats till fin jord samtidigt som man får riktigt stora skördar av det man planterat på våren. Detta är också bästa sättet att ta hand om din befintliga kompost. Blanda din kompost med jord och odla direkt i den. All näring kommer växterna till del och i slutet av säsongen har all kompost blivit näringsrik jord.

Peter Streijffert
är författare, kock och föreläsare. Han jobbar i huvudsak med föreläsningar, kurser och provningar inom mat & dryck och odling. Han bor i Hammarbyhöjden i Stockholm där han odlar på gården.
“Odla i stan” är hans sjätte bok, och hans senaste två böcker “Smak” och “Vego & Vin” blev båda Årets kokbok i sin klass. Alla böckerna handlar i grunden om samma sak: att odla och laga förstklassig men billig mat och samtidigt ta ansvar för miljön – Peters egen livsstil helt enkelt.

Loading

  Loading
  INNE OCH UTE
  Loading

    NYHETER
    Loading

               PÄRLAN
               Loading
               NYHETER
               Loading
               EKONOMI
               Loading

                LOKALNYHETER

                 Loading

                      Dr Dan hjälper dig hantera stressen inför julhelgen

                      Under julhelgen är det mycket som ska klaffa. Barn, partner, släkt och vänner, alla ska få sitt. Vi ringer upp den välkända stressdoktorn Dan Hasson som ger sina bästa tips på hur man hanterar en av årets stressigaste tider så att det blir den bästa tiden.

                       Svenskarna världens bostadstokigaste folk

                       Svenskar har världens största intresse för bostäder och Hemnet är den bostadsportal som har flest besök i förhållande till befolkningsmängd. Det visar en ny internationell rapport som rankar de 50 största bostadssajterna i världen.

                        Mobillådan är Årets julklapp 2019

                        För trettioandra året i rad utser HUI Research Årets julklapp. 2019 riktas ljuset mot mobillådan – en låda där man kan lägga undan sin mobil för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned.

                                 Krönikan

                                 Magasin Era

                                 Magasin ERA

                                 INSPIRATION

                                 • Vackra prlemormoln p himlen idag prlemormoln lofsdalen foto natur enform
                                 • Lofsdalen by night Bild frn december frra ret och snlggning
                                 • Sista halvret har jag jobbat med ett projekt att vlja
                                 • Nr trdtopparna kroknar fr all sn lskavinter winter fjllen lofsdalen
                                 • En sn dr magisk eftermiddag i fjllen lofsdalen foto
                                 • Helt ok arbetsplats en dag som denna asbackabygg lofsdalen hglandet
                                 • Sol fjll och sn bra dag lofsdalen fjll
                                 • Vintervitt vinter lofsdalen hrjedalen fjllen foto enform

                                 Pärlan

                                 SIFFRAN

                                 procent av Sveriges befolkning bor i ett småhus. De allra flesta av dessa bor i ett småhus som hushållet äger (SCB).

                                 ANNONS