Inbrotten: Grannsamverkan effektivare än inbrottslarm

Inbrotten: Grannsamverkan effektivare än inbrottslarm

Antalet inbrott i Sverige är på väg ner. Förra året anmäldes 17 000 bostadsinbrott, en minskning med 24 procent jämfört med 2017, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Försäkringsbolaget If har slopat rabatten för hushåll med larm.
– Det beror helt enkelt på att vi i skadestatistiken inte kunnat se att hushåll som haft larm har haft färre inbrott och lägre skadekostnader, säger Osvald Wiklander, pressansvarig på If Skadeförsäkringar, till TT.

Samma slutsats har Trygg-Hansa dragit av sin statistik, inbrotten är inte färre hos kunder med larm. Men bolaget har ändå behållit rabatten, eftersom det är svårt att ta bort en rabatt. Man kan också se andra fördelar med larm, exempelvis att det kan skydda mot bränder.
– Men om någon frågar om inbrottslarm skyddar mot inbrott måste jag svara nej, det gör inte det. Det finns ingenting som tyder på det, säger Håkan Franzén, Trygg-Hansas försäkringsexpert.

– Larm räddar inte hela problematiken ensamt, men det är en av fem faktorer som är väldigt viktiga, säger Göran Landvall,som jobbat med inbrottsfrågor inom polisens nationella operativa avdelning (Noa).
– Den som vill ha ett effektivt inbrottsskydd ska ingå i grannsamverkan mot brott, se till att ha ordentliga lås på dörrar och fönster och därutöver komplettera med utomhusbelysning med rörelsedetektorer, timerstyrt ljus inomhus när huset är tomt – och inbrottslarm, slår han fast.
Resultatet är tydligt, Grannsamverkan gör stor skillnad med en genomsnittlig minskning av inbrott med 36 % i Grannsamverkansområden jämfört med 8 % i kontrollområden.

LÄS MER >>>

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

En av tio hushåll har en mille på banken

En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

Svenskarna skippar duschen i toaletten

Japanska duschtoaletter blir allt vanligare utomlands, men i Sverige är de trendiga toaletterna fortfarande sällsynta. Det kan mycket väl bero på okunskap och fördomar.

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Citatet

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Hej mitt vinterland lofsdalen fjllen sn vintersnart foto enform
 • P besk i fina Sigtuna destinationsigtuna sigtuna hst foto enform
 • I ett hav av tygprover Vljer tyg till soffor
 • Frisk morgon fjllen sn natur foto enform hrjedalen
 • Skulle grna behlla hstfrgerna ett tag till men det r
 • Samlar inspiration till ett kk t en kund Fastnade fr
 • Hstfrger lofsdalen fjllen hst autumn foto enform
 • Hsten nd hst fjllen lofsdalen autumn hrjedalen foto natur

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.