Så enkelt får du din trädgård att bli en klimatpositiv oas

Så enkelt får du din trädgård att bli en klimatpositiv oas

Foto:Smakbalans.

Bokashi – för en bättre jord är Peter Streijfferts nya bok som ligger helt rätt i en tid när klimatförändringarna står i centrum.
– Genom bokashi binder du koldioxiden, sluter kretsloppet och får en bättre jord, berättar Peter. Och hans råd till dig och mig är konkreta:
– Det enda du behöver är två hinkar under diskbänken och bokashiströ eller spray, för att snabbt låta mikroorganismerna ta hand om allt organiskt avfall. Blandar du dessutom i biokol i hinken så blir processen luktfri och till och med klimatpositiv.

En trädgård är klimatneutral. Lika mycket koldioxid som binds via fotosyntesen, går tillbaka till atmosfären när växterna förmultnat.
– Använder vi konstgödsel blir trädgården däremot klimatnegativ. Men hur blir man klimatpositiv, det vill säga, hur gör man för att få trädgården att binda mer koldioxid än vad som går tillbaka till atmosfären via andningen?
Jo, ju mer kol vi gräver ner desto mer klimatpositiva blir vi. Kombinerar vi dessutom biokol med bokashi – blir vi ännu mer klimatpositiva!

Läs mer om bokashi och biokol på Peters sida smakbalans.se

Peter Streijffert

är författare, odlare, kock och föreläsare. Han jobbar i huvudsak med föreläsningar, kurser och provningar inom mat & dryck och odling. Utsedd av FOBO till Årets Guldgrävare 2013. Tvåfaldig vinnare av priset Årets kokbok i kategorin Mat och dryck i kombination av Måltidsakademin.Han bor i Hammarbyhöjden i Stockholm där han odlar på gården.

 

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

En av tio hushåll har en mille på banken

En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

Svenskarna skippar duschen i toaletten

Japanska duschtoaletter blir allt vanligare utomlands, men i Sverige är de trendiga toaletterna fortfarande sällsynta. Det kan mycket väl bero på okunskap och fördomar.

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Citatet

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Hej mitt vinterland lofsdalen fjllen sn vintersnart foto enform
 • P besk i fina Sigtuna destinationsigtuna sigtuna hst foto enform
 • I ett hav av tygprover Vljer tyg till soffor
 • Frisk morgon fjllen sn natur foto enform hrjedalen
 • Skulle grna behlla hstfrgerna ett tag till men det r
 • Samlar inspiration till ett kk t en kund Fastnade fr
 • Hstfrger lofsdalen fjllen hst autumn foto enform
 • Hsten nd hst fjllen lofsdalen autumn hrjedalen foto natur

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.