Räkna på en höjd ränta och sov bättre

Räkna på en höjd ränta och sov bättre

SBAB har via TNS Sifo tagit reda på hur många som har räknat på en högre ränta och vilka som gjort en budget för sin privatekonomi. 60 procent av svenska folket svarar att de har räknat på vad en höjd boränta skulle innebära för dem och 45 procent att de har gjort en budget. Samma typ av frågor ställdes hösten 2017. Då hade 61 procent räknat på en högre boränta och 48 procent gjort en budget.

Hösten 2017 var de allra flesta bedömare eniga om att boräntorna inte skulle sänkas mer. Vi har sannolikt sett botten för boräntorna lät några av kommentarerna.

– Det är glädjande att vår undersökning visar att 6 av 10 räknat på vad en höjd ränta skulle innebära för dem. Samma andel som för två år sedan då diskussionerna om att räntorna bottnat och var på väg upp var mycket mer vanliga. Att ha koll på hur en räntehöjning slår mot den egna ekonomin gör en mindre stressad och ger större beredskap inför den dag när räntorna höjs, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Unga bäst i klassen

Undersökningen visar vidare att det är de 69 procent i åldern 20 till 34 år har räknat på vad en höjd ränta skulle innebära för dem. Därefter avtar det med åldern.

– Många unga på bostadsmarknaden har en mer känslig ekonomisk situation, de har köpt nyligen och priserna på bostäder har stigit under flera år. De är i början av sitt yrkesliv och en del bildar familj, vilket påverkar ekonomin. Att få livet att gå ihop kräver planering, därför är det inte förvånande att fler unga räknat på ett höjt ränteläge. I andra änden har vi de äldre som amorterat ned sin skuld och som ägt sin bostad längre. De är inte alls lika benägna att räkna på ett höjt ränteläge. Jag tycker att alla borde räkna, för att veta sin egen smärtgräns, oavsett var man är i livet, säger Claudia Wörmann.

Budget

I 54 procent av hushållen har det inte gjorts en budget. 45 procent har gjort en budget och en procent vet inte om det gjorts.

– Jag reagerar över att så pass många inte har gjort en hushållsbudget. Man kan göra detaljerade uträkningar i avancerade program men för de som aldrig gjort en budget kan det kännas både svårt, tråkigt och nästan oöverstigligt. Mitt medskick till de som aldrig gjort en budget är att det inte behöver vara så komplicerat. Gå igenom vad som kommer in och vad som går ut en eller ett par månader, det är en bra början, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen

SBAB har via TNS Sifo ställt frågor till människor med bolån. Frågorna ingår i en större undersökning: Bostadsköpet och tryggheten. 1 768 personer, mellan 20 och 80 år jämnt spridda över hela landet, besvarade undersökningen 2019, och 1 127 personer besvarade undersökningen 2017.

Source: 6 av 10 har räknat på en höjd ränta

Photo by LyndaSanchez

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

En av tio hushåll har en mille på banken

En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

Svenskarna skippar duschen i toaletten

Japanska duschtoaletter blir allt vanligare utomlands, men i Sverige är de trendiga toaletterna fortfarande sällsynta. Det kan mycket väl bero på okunskap och fördomar.

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Citatet

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Hej mitt vinterland lofsdalen fjllen sn vintersnart foto enform
 • P besk i fina Sigtuna destinationsigtuna sigtuna hst foto enform
 • I ett hav av tygprover Vljer tyg till soffor
 • Frisk morgon fjllen sn natur foto enform hrjedalen
 • Skulle grna behlla hstfrgerna ett tag till men det r
 • Samlar inspiration till ett kk t en kund Fastnade fr
 • Hstfrger lofsdalen fjllen hst autumn foto enform
 • Hsten nd hst fjllen lofsdalen autumn hrjedalen foto natur

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.