Svarta är det nya svarta i köket – och sopsortering såklart

Svarta är det nya svarta i köket – och sopsortering såklart

Foto: Martin Cederblad

Avfallssortering, mattsvarta kranar och wifi-fritt – är det vad som väntar i köksinredningen?

Kökstillverkaren Puustelli bad Sveriges vassaste trendanalytiker inom design och inredning, Stefan Nilsson, berätta vad som händer framöver.

Stefan Nilsson har analyserat konsumtions- och inredningstrender i 20 år. Han har drivit PR-byrå och designgalleri och är flitigt anlitad av medier och företag som behöver få veta vad som komma skall inom inredning, färger, former och trender.

När vi träffas i en av Puustellis butiker berättar han att miljöfrågan ännu en gång håller på att öka i intresse.

– Två tydliga signaler om detta som kom under hösten är dels den omfattande diskussionen om flygets negativa miljöpåverkan, dels den oväntat starka motreaktionen mot Black Friday, säger Stefan Nilsson.

I sig är varken den ena eller den andra tillräckliga för att prata om en miljötrend, men de är sannolikt toppen av ett isberg – tydliga, enkla frågor som kan diskuteras i sociala medier och därmed bli synliga resultat av ett mycket djupare engagemang kring miljö som finns i samhället idag.

– Vi vill agera miljövänligt. Idag väljer vi det bättre miljövalet när vi får tillfälle till det, säger Stefan Nilsson.

Sopsortering får huvudrollen

Miljöfrågan återkommer en gång i decenniet ungefär, men har olika fokus varje gång. Tidigare har det varit försurning av sjöar och att bevara djur, till exempel: senast var det information som var i fokus.

– Al Gore kan symbolisera detta – vi skulle känna till saker och ting och kunde säga sånt som ”vet du att det här påverkar miljön såhär och såhär”, säger Stefan Nilsson.

Nu får sopor och sopsortering stort fokus. Stefan nämner snabbmatskedjan som tar bort plastsugrören och sportskotillverkaren som gör nya skor av plast uppfiskad ur haven.

– Jag tror att sopsortering kommer att få mycket uppmärksamhet i köken framåt. Det handlar både om vilka kärl eller hinkar vi väljer, men kanske också om nya produkter. Kompostering är än så länge något vi gör utomhus, men kanske kommer det en kökssoffa med inbyggd och luktfri kompostfunktion i?, säger han.

Miljövänligt skrytrum

Detta blir tydligt i köket, ett avgränsat rum som gör att trenderna blir tydliga och relativt lätta att se, säger Stefan Nilsson. Det som händer i köksinredningen nu handlar i grunden om en önskan att leva genuint och ett behov av att få hjälp att förverkliga det idealet.

– Köket är fortfarande ett skrytrum, men istället för att visa upp vår fina teppanyakihäll eller sous vide-maskin vill vi visa upp vårt miljöengagemang, säger Stefan Nilsson och fortsätter:

– Det innebär att vi vill visa vad som finns i köket, det vill säga själva matprodukterna – dyra, medvetna produkter, som ekologiska vita bönor från Frankrike eller vad det nu är vi köpt. Därför kommer vi att få se fler köksluckor i glas och de 1950-talsaktiga plåtburkarna i köket byts ut till glasburkar där innehållet syns.

Ingen vill köpa miljöovänligt

Det handlar inte om poserande utan om en verklig vilja – vi vill helt enkelt göra miljövänliga val när det är möjligt.

– Ingen köper miljödåligt om de kan undvika det. Men vi behöver hjälp att hitta rätt. Nu när det börjar finnas miljövänliga alternativ i inredningen blir det tydligare. När vi idag får välja mellan att ha en teppanyakihällen och en köksbänk i miljövänlig komposit, väljer vi bort teppanyakihällen, säger Stefan Nilsson.

– Vi vill veta att vi köper något som är bra för miljön.

Hetast just nu: mattsvart

I det lilla har inredningstrenden i köket stått stilla i flera år nu. Marmor och mässing har hängt med väldigt länge – kanske lite för länge. När inredningens utseende inte förnyas, slutar vi att konsumera – bra för miljön, men det bromsar utvecklingen av nya produkter.

– Men nu verkar det äntligen hända någonting. Just nu är mattsvarta kranar det absolut trendigaste, säger Stefan Nilsson.

Digitala köket ute

En överraskande spaning är att intresset för det digitala köket har nått sin kulmen. Visst kommer köket fortfarande att vara uppkopplat på olika sätt, säger Stefan, men det ideal vi strävar mot kommer att vara frånkopplat.

– Idag finns till och med tapeter som skärmar av wifi-nätverk så att du får nätverksfritt i rummet. Vi vill kunna säga att ”välkommen hem till mig, nu ska vi laga mat i mitt fina kök – här finns inte ens wifi”, säger Stefan Nilsson.

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

En av tio hushåll har en mille på banken

En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

Svenskarna skippar duschen i toaletten

Japanska duschtoaletter blir allt vanligare utomlands, men i Sverige är de trendiga toaletterna fortfarande sällsynta. Det kan mycket väl bero på okunskap och fördomar.

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Citatet

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Hej mitt vinterland lofsdalen fjllen sn vintersnart foto enform
 • P besk i fina Sigtuna destinationsigtuna sigtuna hst foto enform
 • I ett hav av tygprover Vljer tyg till soffor
 • Frisk morgon fjllen sn natur foto enform hrjedalen
 • Skulle grna behlla hstfrgerna ett tag till men det r
 • Samlar inspiration till ett kk t en kund Fastnade fr
 • Hstfrger lofsdalen fjllen hst autumn foto enform
 • Hsten nd hst fjllen lofsdalen autumn hrjedalen foto natur

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.