Svarta är det nya svarta i köket – och sopsortering såklart

Svarta är det nya svarta i köket – och sopsortering såklart

Foto: Martin Cederblad

Avfallssortering, mattsvarta kranar och wifi-fritt – är det vad som väntar i köksinredningen?

Kökstillverkaren Puustelli bad Sveriges vassaste trendanalytiker inom design och inredning, Stefan Nilsson, berätta vad som händer framöver.

Stefan Nilsson har analyserat konsumtions- och inredningstrender i 20 år. Han har drivit PR-byrå och designgalleri och är flitigt anlitad av medier och företag som behöver få veta vad som komma skall inom inredning, färger, former och trender.

När vi träffas i en av Puustellis butiker berättar han att miljöfrågan ännu en gång håller på att öka i intresse.

– Två tydliga signaler om detta som kom under hösten är dels den omfattande diskussionen om flygets negativa miljöpåverkan, dels den oväntat starka motreaktionen mot Black Friday, säger Stefan Nilsson.

I sig är varken den ena eller den andra tillräckliga för att prata om en miljötrend, men de är sannolikt toppen av ett isberg – tydliga, enkla frågor som kan diskuteras i sociala medier och därmed bli synliga resultat av ett mycket djupare engagemang kring miljö som finns i samhället idag.

– Vi vill agera miljövänligt. Idag väljer vi det bättre miljövalet när vi får tillfälle till det, säger Stefan Nilsson.

Sopsortering får huvudrollen

Miljöfrågan återkommer en gång i decenniet ungefär, men har olika fokus varje gång. Tidigare har det varit försurning av sjöar och att bevara djur, till exempel: senast var det information som var i fokus.

– Al Gore kan symbolisera detta – vi skulle känna till saker och ting och kunde säga sånt som ”vet du att det här påverkar miljön såhär och såhär”, säger Stefan Nilsson.

Nu får sopor och sopsortering stort fokus. Stefan nämner snabbmatskedjan som tar bort plastsugrören och sportskotillverkaren som gör nya skor av plast uppfiskad ur haven.

– Jag tror att sopsortering kommer att få mycket uppmärksamhet i köken framåt. Det handlar både om vilka kärl eller hinkar vi väljer, men kanske också om nya produkter. Kompostering är än så länge något vi gör utomhus, men kanske kommer det en kökssoffa med inbyggd och luktfri kompostfunktion i?, säger han.

Miljövänligt skrytrum

Detta blir tydligt i köket, ett avgränsat rum som gör att trenderna blir tydliga och relativt lätta att se, säger Stefan Nilsson. Det som händer i köksinredningen nu handlar i grunden om en önskan att leva genuint och ett behov av att få hjälp att förverkliga det idealet.

– Köket är fortfarande ett skrytrum, men istället för att visa upp vår fina teppanyakihäll eller sous vide-maskin vill vi visa upp vårt miljöengagemang, säger Stefan Nilsson och fortsätter:

– Det innebär att vi vill visa vad som finns i köket, det vill säga själva matprodukterna – dyra, medvetna produkter, som ekologiska vita bönor från Frankrike eller vad det nu är vi köpt. Därför kommer vi att få se fler köksluckor i glas och de 1950-talsaktiga plåtburkarna i köket byts ut till glasburkar där innehållet syns.

Ingen vill köpa miljöovänligt

Det handlar inte om poserande utan om en verklig vilja – vi vill helt enkelt göra miljövänliga val när det är möjligt.

– Ingen köper miljödåligt om de kan undvika det. Men vi behöver hjälp att hitta rätt. Nu när det börjar finnas miljövänliga alternativ i inredningen blir det tydligare. När vi idag får välja mellan att ha en teppanyakihällen och en köksbänk i miljövänlig komposit, väljer vi bort teppanyakihällen, säger Stefan Nilsson.

– Vi vill veta att vi köper något som är bra för miljön.

Hetast just nu: mattsvart

I det lilla har inredningstrenden i köket stått stilla i flera år nu. Marmor och mässing har hängt med väldigt länge – kanske lite för länge. När inredningens utseende inte förnyas, slutar vi att konsumera – bra för miljön, men det bromsar utvecklingen av nya produkter.

– Men nu verkar det äntligen hända någonting. Just nu är mattsvarta kranar det absolut trendigaste, säger Stefan Nilsson.

Digitala köket ute

En överraskande spaning är att intresset för det digitala köket har nått sin kulmen. Visst kommer köket fortfarande att vara uppkopplat på olika sätt, säger Stefan, men det ideal vi strävar mot kommer att vara frånkopplat.

– Idag finns till och med tapeter som skärmar av wifi-nätverk så att du får nätverksfritt i rummet. Vi vill kunna säga att ”välkommen hem till mig, nu ska vi laga mat i mitt fina kök – här finns inte ens wifi”, säger Stefan Nilsson.

Loading

  Loading
  Loading

  Ny undersökning: Vi går helst på hotelltoan

  – Renoveringar hemma såväl som i sommarhus spås öka kraftigt i sommar då de flesta svenskar kommer att byta ut semesterresan mot en semester på hemmaplan. Vi har redan sett en ökad efterfrågan på produkter som passar för hemmafixaren, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige. I en nyligen gjord undersökning listar de vår drömbadrum ser ut. Toppar gör hotellkänslan.

    Loading

    Prisvärda radhus byggs i Valsjöskogen

    OBOS bygger 29 bostäder i form av rad- och parhus i bostadsrättsföreningen Brf Valsjöskogen, i det etablerade villaområdet Margretelund. Nu är föreningen...

        Täbyborna satsar nästan tiotusen på renoveringar

        Stockholmarna spenderade strax över 8 500 kronor på renovering hemma förra året. Vaxholmsborna renoverar mest i Stockholms län – i snitt la varje invånare 12 536 kronor på att fixa till något hemma. Men Täbyborna ligger inte heller på latsidan: 9 907 kr spenderade vi på att renovera våra hem, visar Renoveringsindex.se.

             Ekeröborna spenderade nästan tiotusen på renoveringar

             Ekeröborna ligger inte heller på latsidan: 9 466 kr spenderade vi på att renovera våra hem, visar Renoveringsindex.se. – Året började lite lugnare, men det är roligt att se att renoveringstrenden håller i sig. Våren har i större utsträckning spenderats i hemmamiljö och med stor sannolikhet har många tagit tillfället att satsat på hemmaprojekt nu när tid finns, säger Mikael Holmstrand initiativtagare till Renoveringsindex till MittiStockholm.

              Fler kameror ska öka trygghet och säkerhet

              Alla vet att Borlänge haft svårt att få bukt på brottsligheten och i ett samarbete mellan kommunen och polisen ska 100 nya övervakningskameror sättas upp vid brottsutsatta ställen i staden för att öka medborgarnas trygghet.

                Loading
                Loading
                Loading

                Många vill minska vattennotan – få vet hur

                Medan det årliga snittet i Norden ligger på 73 000 liter vatten per person i respektive lands tre största städer ligger snittet i Sveriges tre största städer på hela 82 000 liter. Var tredje vill minska sin konsumtion – men vet inte hur de ska gå tillväga.

                  Loading

                  Svensson Svensson bor fortfarande i två rum och kök

                  Genomsnitts-Svensson bor i två rum och kök, som är den vanligaste lägenhetstypen med 36,5 procent av beståndet, följt av treor med 31,4. 2 procent av dessa är i småhus, 51 procent i flerbostadshus och resterande i specialbostäder samt övriga hus. I flerbostadshus ägs 42 procent av lägenheterna av bostadsrättsföreningar. 

                   Viruset skrämmer i alla fall båttjuvarna

                   Under första kvartalet 2020 har det inkommit 366 polisanmälningar om båtmotorstölder. En minskning med 15 procent jämfört med samma period 2019. Det skulle kunna vara en effekt av Covid-19, menar BRÅ.

                    Nya regler för att mäta bo- och biytor i din lägenhet

                    Svenska institutet för standarder (Sis) har reviderat standarden för hur vi ska mäta hur stor vår lägenhet eller hus egentligen är och vad som ska räknas som boyta. Standarden som heter ”SS 21054:2020, Area och volym för byggnader – Terminologi och mätning” är till för alla från mäklare och privatpersoner till byggplanerare och arkitekter. Dessutom används den vid bygglov, taxering och värdering. 

                      5 tips från Dr Dan Hasson i stressiga kristider

                      Kriser tenderar att ta fram det bästa och värsta ur människan. Därför blir det i sådana här tider extra viktigt att fokusera på hur vi kan underlätta vardagen och livet för varandra. Fundera och agera gärna på följande:

                        Byxorna dalar när Corona tvingar folk till hemarbete

                        Med fler och fler människor som arbetar hemifrån har amerikanska varuhusjätten Walmart noterat en intressant trend: Blusar och skjortor har sett en ökning av försäljningen medan byxor och kjolar inte har gjort det.

                          Han vill bygga hyreshus – hemma i din villaträdgård

                          Botellos affärsidé är att grundlägga och montera ett fabriksbyggt Attefallshus på 30 kvadratmeter med permanentbostadsstandard. I konceptet ingår att entreprenören står för alla kostnader och administrerar uthyrningen medan Bostadsförmedlingen i Stockholm hämtar bostadssökande från sin kö.Villaägaren har alltså främst rollen som markägare. “Villaägaren får ut en årsavgift, vanligtvis på 40 000-90 000 kronor per år för markarrendet”, enligt Botello själva.

                           Brf Viva vinnare av Guldhemmet i kategorin ”Årets bostadsutvecklare”

                           – På Riksbyggen är vi mycket glada och stolta över utmärkelsen. Målsättningen med Brf Viva har varit att skapa ett unikt projekt ur en innovations- och hållbarhetsaspekt och som kan inspirera hela branschen till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg.

                            Håkan Sköld är Årets Mäklarpersonlighet

                            Årets Mäklarpersonlighet är Håkan Sköld. Han är genom sin ”vinnande attityd, positiva energi och sitt stora engagemang för sina kunder är en stolthet för sin firma och sina kollegor”.

                             Näthandeln ökar i coronavirusets spår

                             Coronaviruset förändrar vårt sätt att handla – både från de digitala hyllorna och butikshyllorna är det samma sorts varor som går åt hos Coop. Ris, pasta, barnmat och toapapper.

                              Allt fler lägenheter säljs inom en vecka

                              Budpremien för bostadsrätter som läggs ut på Hemnet successivt stiger till en topp dag 11 för att sedan sjunka igen och vara nere vid noll efter några veckor. – Har det inte kommit i gång någon budgivning efter 2–3 veckor har säljaren troligen haft ett för högt pris, i alla fall på de hetare marknaderna, säger Erik Holmberg på hemnet.

                               Boverket minskar med 20 anställda

                               Boverket får mindre pengar i framtiden och startar därför ett arbete för att anpassa verksamhet och organisation. Den långsiktiga personalramen ska minska med 20 personer från 279 till 259 och 5 miljoner ska sparas på övriga kostnader.

                                SIFFRAN

                                Krönikan

                                Magasin Era

                                Magasin ERA

                                Trend

                                ANNONS

                                Ultimate Posts

                                Fuengirola harbor road

                                Köpläge för hus i Spanien efter prisfall

                                Bostadspriserna i Spanien sjunker i spåren av coronapandemin. Störst är nedgången i populära svenskområden längs medelhavskusten. Statistiken från värderingsinstitutet Tinsa är den första efter att landet lamslogs av corona. – Vi ser en liten prisdämpning på en annars stark marknad. Nu kan vara ett bra läge att förverkliga husdrömmen i Spanien, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. Read more →

                                stay home stay safe, coronavirus, social distance

                                Var tredje bostadsrättsförening planerar att höja sina avgifter

                                Coronakrisen har förändrat mycket på den ekonomiska spelplanen i Sverige. Så även för många av landets bostadsrättsföreningar. En färsk undersökning som SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB låtit genomföra, visar nämligen att närmare var tredje förening har eller planerar att höja sina avgifter inom en snar framtid.   Read more →