Luften har gått ur trenden att köpa lägenhet på ritning

Luften har gått ur trenden att köpa lägenhet på ritning

Att förhandsköpa bostad på ritning visar sig inte vara så enkelt.

Det som kallas att köpa bostad ”på ritning” innebär att köpet sker innan bostaden är färdigbyggd. Det har både för- och nackdelar, enligt Mona Kjellberg som är senior konsult på Juni strategi.
– Köper du en lägenhet på ritning i ett område som håller på att växa fram är det viktigt att sätta sig in i detaljplanen. Titta på vad som kommer att byggas, och när. Tänk på att du kan behöva leva med byggtrafik under en tid framöver. Fördelen med att flytta in tidigt i ett nytt område är att du kan förvänta dig en värdeökning.
– Ett område är som mest attraktivt när det är färdigt, när trafiken stabiliserats och servicen är på plats, säger hon till Dagens Nyheter.

– Det är fortsatt motvind för affärsmodellen för nya bostadsrätter. Det säger Lennart Weiss, kommersiell direktör i Veidekke:
– Kunderna visar gott om intresse ett halvår före inflyttning men tyvärr är det en helt annan situation när man säljer på ritning två år i förväg.

Det är enligt Weiss de mindre bostadsutvecklarna som nu kan få särskilt svårt att ro vissa projekt i land. Skälet är att bankerna kräver en hög andel förhandsförsäljning på ritning, annars ger de inte byggkreditiv. Samtidigt stryps finansieringen även genom bankernas högre kreditkrav på privatpersoner som vill förhandsteckna sig. Därmed hamnar delar av nyproduktionen i ett slags moment 22.

LÄS MER >>>

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Vintervitt vinter lofsdalen hrjedalen fjllen foto enform
 • Frisk men hrlig dag p fjllet lofsdalen ledkryss fjllen
 • Frisk morgon i Lofsdalen lofsdalen fjllen snartvinter foto natur
 • Produkterna som inte bara r fina att styla med utan
 • Hstlov i Lofsdalen med finvder  lofsdalen hstlov
 • Kokhuset r ett mste att beska om ni befinner er
 • ntligen sol lofsdalen fjllen foto natur enform
 • Perspektiv fjll natur foto enform lofsdalen hrjedalen

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.