Rosenbaum gör konst av Högdalen och Gubbängen

Rosenbaum gör konst av Högdalen och Gubbängen

Högdalens Sim- och idrottshall som Omèr Rosenbaum ser den.

– Högdalen! Varje person upplever platser på olika sätt. Att ha en simhall fem minuter från där man bor, det tycker jag är vackert.

På frågan vilken som är stadens vackraste plats kommer svaret något oväntat. Men så är Gubbisbon Omèr Rosenbaum konstnär. I studion So What Art ägnar han sig  “urban sketching”. Han är fascinerad av byggnader och vill du ha ditt eget hus eller kvarter avporträtterat är Omèr mannen du söker.

Den kanske största utmaningen har Omèr åtagit sig i höst. Han nämligen ge sig på gatan där han själv bor: Majrovägen. 12–15 teckningar räknar han med att det blir, och resultatet hoppas han kunna visa för sina grannar före jul.

I november ställer han ut delar av sina verk på ABF-huset i Huddinge.

LÄS MER >>>

Loading

Loading
Loading

Gröna fingrar: Här är saker att göra i oktober

Ta upp lökar och knölar av dahlia, doftlilja, gladiolus, kap­hyacint och knölbegonia innan det fryser till. När du klipper gräset sista gången före vintern, snagga det inte för kort. Lite längre gräs övervintrar bättre än snaggat. Allt om Trädgårds listar llt du behöver veta i sin inspirerande Månadens kom-i-håg.

Loading

BP:s nattvandrare ska göra kvällarna tryggare

BP Fotboll tillsammans med Vällingby Centrum startar nattvandring i samråd med Stockholms stad, lokala polisen Vällingby och McDonalds Vällingby. – Vi är glada att vi kan göra detta samarbete med BP och deras organisation. Det kommer att bidra till en tryggare miljö i och runt Vällingby Centrum, säger Ann Skärlind, Centrumledare Vällingby Centrum.

Här öppnar Snabbgross sin första medlemsbutik

I veckan öppnade Axfoods restauranggrossist Snabbgross ett helt nytt butikskoncept, som riktar sig till medlemmar. Den nya butiken ligger i Enebyängen i Danderyd. – Det känns verkligen spännande att lansera ett nytt butikskoncept som vänder sig till konsumenter. Vi har identifierat ett konsumentbehov av att kunna handla livsmedel, råvaror och hushållsartiklar av hög kvalitet, i större förpackningar och till bra priser, säger vd Eva Pettersson.

500 år sen Gustav Vasa satt i Ornässtugans dass

I november för 500 år sedan kom Gustav Vasa till Dalarna för att söka stöd mot danskarna. Det blev ett äventyr som det fortfarande spinns legender kring – Vem har inte hört talas om flykten genom dasset.

Årets julkalender är dubbelt lokal på Ekerö

Årets Julkalender i SVT har beskrivits som ett möte mellan 80-talsrullen "Tillbaka till framtiden" och Astrid Lindgrens "Madicken". Men också ganska mycket Ekerö: Den utspelar sig nämligen på Ekebyhovs slott – med Ekeröbon Ossian Nordh i en av nyckelrollerna.

Klimat: “Nygammalt ventilationssystem fungerar lika bra”

De nya byggreglerna har ändrat spelreglerna för energikraven. Nu kan ett gammalt system visa sig vara en ny lösning. – En genialisk lösning som jag tror kommer framöver är behovsstyrning av ventilationssystemet i befintliga självdragshus och F-ventilerade byggnader, snarare än värmeåtervinning, menar Jonn Are Myhren, docent i byggteknik vid Dalarnas Högskola.

Här väntar 23 000 hektar på framtida exploatering

Fajten om Stora Tuna har pågått i tio år, omfattar 23000 hektar och har omkring 1500 sakägare. I och med att det avslutas har ett historiskt beslut tagits, "kanske det största i myndighetens historia", skriver Lantmäteriet. Delar av omarronderingen har dock överklagats och nu väntar först prövning i mark- och miljödomstolen innan det kan vinna laga kraft.

280 bostäder bostäder byggs i Hagsätra

​Ikano Bostad har funnits i Hagsätra söder om Stockholm sedan 2005 och har sedan dess satsat långsiktigt på området. Nu fortsätter Ikano Bostad utvecklingen...

Ny ljushyllning under årets Nobelvecka

I december behöver vi ljus i mörkret. I år kanske mer än någonsin tidigare. Därför bjuds stockholmarna in till en ljushyllning – Nobel Week Lights Stockholm – under årets Nobelvecka. Den 5–13 december kommer ett femtontal platser runt om i staden att lysas upp. Ljusfesten väver samman konst och teknik på ett lekfullt vis och blir ett nytt sätt att hylla årets Nobelpristagare.

Kommunen planerar för fler platser där vatten rinner åt båda hållen…

Behovet av toaletter ökar i Uppsala när stan växer och nya områden växer fram. Därför har Gatu- och samhällsmiljönämnden uppdaterat handlingsplanen från 2017 och beslutat att fler toaletter ska anläggas på välbesökta platser. - Det är viktigt att alla vi som rör oss i Uppsala kommun kan slappna av om vi ska trivas och kunna ta del av vårt offentliga rum. Då behöver våra basala behov tillgodoses på ett enkelt och smidigt sätt, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Vikingarna har flyttat in i det digitala Runriket

Täby och Vallentuna kommuner har nu lanserat den nya webbplatsen runriket.se . Den ska förbättra för allmänheten att ta del av Runriket och vikingatiden via webben. Nya runriket.se ersätter den gamla webbplatsen.

Vinter i City lyser upp Malmö

Under namnet Vinter i City ger Malmö stad lite extra ljus i vintermörkret. Mellan den 28 november 2020 och den 3 januari 2021 kan Malmöborna ta del av ljuskonst, installationer och utsmyckning av centrum.

Robot är mäklarens nya visningsvärd!

Kan en robot visa lägenheten lika bra eller bättre än en visningsvärd? Det vill byggherren Riksbyggen nu testa ett pilotprojekt. De nya restriktioner som införts efter Coronautbrottet gör att liknande planer tidigareläggs. – Med nya utmaningar kommer också nya lösningar. Därför är vi på Riksbyggen glada att våra visningsrobotar nu är i rullning. Med bara några enkla knapptryck kan nu nyfikna på ett säkert sätt se sig om i sin kommande drömlägenhet hemma från soffan, köksbordet eller under skogspromenaden, säger Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Loading
Loading
Loading

Cash is not King 2020

Riksbankens undersökning visar i år att 50 procent av svenskarna har använt kontanter de senaste 30 dagarna, jämfört med 93 procent 2012. Andelen swishbetalningar ökar stadigt och svenskarna betalar nu oftare med Swish än med kontanter. Enligt undersökningen har 75 procent av svenskarna betalat med Swish under en 30-dagarsperiod.

Loading

Byggandet av bostadsrätter halverat sedan toppåret

Byggföretagen spår i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021. En halvering av byggandet från toppåret 2017. – Byggandet av både bostadsrätter och småhusbyggandet spås minska trots stigande priser. Samtidigt ligger hyresrättsbyggandet kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. Förklaringen ligger i olika förutsättningar för finansiering av bostadsbyggandet. För hyresrätter finns ett investeringsstöd medan finansiering av bostadsrätter och småhus helt och hållet sker genom hushållen och bankerna, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Hemmajobbare under coronapandemin trivs

Coronapandemin har kastat om tillvaron i grunden för många, inte minst när det gäller tiden vi tillbringar i hemmet. I en ny undersökning från SBAB uppger nästan hälften, 46 procent, av de som har ett jobb att de arbetat hemma som en konsekvens av pandemin.

Kvinnor håller hårdare i dropparna än män

För andra året i rad har GROHE lanserat initiativet Vattenbarometern. En studie i syfte att kartlägga svenskarnas vattenförbrukning. Årets upplaga visade att långt fler kvinnor är benägna att förändra sitt beteende för att spara in på sin vattenförbrukning. Nästan var fjärde kvinna reflekterar dessutom dagligen över sin vattenförbrukning, till skillnad mot knappt var tionde man.

IKEA ökar försäljningen under pandemin

Tack vare 161 miljoner besök på IKEA.se och i varuhusen ökade IKEA Sverige sin försäljning till 18 miljarder kronor. Detta under ett år* som präglats av covid-19. Med hållbara investeringar, heminredningsexpertis i samtliga kanaler och låga priser vill IKEA nu nå ännu fler av de många.

Budgivningen stressar mest vid bostadsaffärer

SBAB har via Kantar Sifo frågat 2000 personer med bostadslån vad de anser vara det mest stressande i en bostadsaffär. Precis som förra året är det budgivningen som är mest stressande.

Kan kameran ersätta visning på plats?

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt vad de bostadssökande tycker om att bedöma en bostad genom bilder eller film som komplement till informationen i annonsen och planritningen.  Resultatet visar att drygt hälften skulle kunna tänka sig det genom bilder och ungefär två av tre genom film. Undersökningen visade vidare att 15 procent definitivt skulle kunna tacka ja efter en digital visning.

3 tips: Så vintersäkrar du sommarstugan

I sommar har många vistats i stugor runt om i Sverige. Men vintern närmar sig och med kylan kommer även en del problem. Ska ditt fritidshus stå tomt fram till nästa sommar? Då är det hög tid att börja skydda huset för lägre temperaturer. Här kommer tre tips som säkrar favorithuset inför vintern.

IKEA öppnar second hand-butik

I höst slår IKEA upp dörrarna till sin första renodlade second hand-butik – och det i Sverige; på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. Här ska möbler och heminredning från IKEA få en andra chans.

Här är bostadsrättsägarnas vanligaste frågor

Får jag bygga balkong, hyra ut min bostad och varför är min avgift så hög? Vilka är egentligen de vanligaste funderingarna bland svenska bostadsrättsägare? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB får dagligen hundratals frågor från sina medlemmar. Nu har de sammanställt de mest frekventa frågeställningarna. 

Fler lägenheter började byggas under första halvåret

Ungefär 27 300 lägenheter började byggas under första halvåret 2020, visar preliminär statistik. Det är en ökning med cirka 6 procent jämfört med samma period 2019, då 25 675 lägenheter påbörjades. Det skriver SCB i en ny rapport.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

Trend

ANNONS

SIFFRAN

“Minister med lagom personlighet” Fastighetstidningen om  bostadsministern Per Bolund (mp)