Patent – plus för Puustellis kökskoncept Miinus

Patent – plus för Puustellis kökskoncept Miinus

Puustelli Group Oy har beviljats Europapatent på uppfinningar i sitt kökskoncept Miinus. Möbelsystemet och i synnerhet skåpstommens konstruktion omfattar flera patenterade detaljer. Uppfinningen är globalt den mest betydande innovationen inom köksmöbelbranschen på årtionden. De traditionella stommaterialen i inventarier, dvs. MDF- och spånskivan, har ersatts med återvinningsbar biokomposit. Råvaran är en kombination av polypropen och cellulosafiber som tillverkas i Finland. Sidorna i stommen i den patenterade konstruktionen tillverkas genom formsprutning. I enlighet med uppfinningen kan man tillverka stomdelar av olika typer och storlekar, men varje del kräver sin egen form. Färgerna i gjutdelarna kan ändras flexibelt. Tack vare formsprutningsmetoden och materialvalet är måttexaktheten och fastheten samt fukttåligheten utmärkta och råvarusvinnet litet.

Biokompositramverk med utmärkta testresultat för inomhusluft och hållbarhet

Biokompositen släpper inte ut gifter i luften. Den har hög hållfasthet och behåller form och färg också under mycket krävande förhållanden.

 • formaldehydhalt 0 %
 • antistatiskt material
 • blötläggning i vatten i flera månader => inga förändringar
 • belastningstest med 350 kg vikter i månader => inga formförändringar
 • temperaturvariationer mellan -25o och +90o=> inga förändringar
 • färgbeständighet under testerna => inga förändringar
 • utmärkta resultat för hållfasthet hos och återfästning av skruvar

Exceptionell flexibilitet hos biokompositstommar

Biokompositramarna gjuts med färdiga skruvhål för sammanfogning och infästning av gångjärn, mekanismer och lådskenor. Materialet tröttas inte ut och konstruktionerna kan utmärkt varieras. Exempelvis stommen i ett hyllskåp kan omvandlas till ett lådskåp och vice versa, utan att stommen lossas från helheten. Eftersom skruvhålen redan finns på plats är förändringar enkla att genomföra. Jämfört med traditionell spånskiva är fäststyrkan i Miinus-stommen flera tiotal gånger bättre, och till skillnad från en stomme i spånskiva kan Miinus-stommen upprepade gånger lossas, flyttas och fästas på nytt.

Materialen

I Miinus-möblerna har allt överflödigt material avlägsnats.Möblernas vikt (massa) är cirka 50 % mindre än hos ett jämförelsekök. Miinus-köket är lättare att hantera, montera och transportera. Därför är också koldioxidavtrycket vid transporter nästan hälften mindre jämfört med ett typiskt kök.Med tanke på återvinningsbarhet, koldioxidavtryckskalkyler och många andra forskningsresultat kan man inte i ett ekologiskt kök använda vanliga MDF- eller spånskivor och inte heller melamin- eller laminatytor.

Ett helt Miinus-kök underskrider gränsvärdena för bästa nivå på inomhusluft med upp till hälften, beroende på val av material- och ytbehandling.

Inspirationen till Miinus-köket

”Inspirationen till utvecklingsarbetet föddes ur företagets vilja att göra något konkret för miljön. Vårt mål var att minska på det koldioxidavtryck som tillverkningen av kök orsakar samt ett köks miljöbelastning under hela sin livscykel. Projektet blev allt viktigare då efterfrågan på ekologiska alternativ ökade. Patenterade Miinus är nu bevisligen ett svar på denna efterfrågan”, konstaterar Puustelli Groups VD Jussi Aine.

Utvecklingsarbetet tog flera år

När vi inledde utvecklingsarbetet med Puustelli Miinus fanns inga färdiga forskningsdata tillgängliga: en lika omfattande tillämpad forskning om material hade aldrig tidigare gjorts. Utvecklingsarbetet tog flera år, under vilka vi var tvungna att testa samtliga idéer till lösningar innan Miinus-stomlösningen av formsprutad biokomposit var helt användningsfärdig och vi nått de mål vi ställt. I Puustellis utvecklingsteam har under projektet ingått ett stort antal forskare som varit specialiserade på olika tekniker samt know-how, tester, prototyper och 3D-modelleringar inom olika områden.

Loading

  Loading
  INNE OCH UTE
  Loading

  Nordsjö och Mio i färgstarkt samarbete

  Att inreda och hitta sin stil kan vara svårt, men med hjälp av Nordsjös kulörer och Mio’s inredning kan du nu få hjälp att skapa ett personligt hem att trivas i. Du kan se och uppleva kulörerna i miljöerna hos Mio runt om i hela Sverige och naturligtvis är de målade med Nordsjös miljömärkta produkter.

   VÅRTECKEN: Sveriges största “inredningsmagasin” är här

   – En hälsosam och hållbar livsstil ska inte vara en lyx för några få. IKEA ska vara cirkulärt och klimatpositivt till 2030. IKEAs cirkulära designprinciper leder till utveckling och innovationer som kommer hjälpa oss att möjliggöra för en miljard människor att leva bättre liv inom planetens gränser, säger Tori Newman.

    NYHETER
    Loading

    Täbybornas nöjdhet med skolan har ökat

    - Det är mycket glädjande att Täbybornas nöjdhet med kommunens förskolor, grundskolor och gymnasieskolor har ökat och är det högsta under den senaste tioårsperioden. Det visar att både metoder och arbetssätt fungerar vilket också skapar förutsättningar för kommunen att uppnå målet, att erbjuda landets bästa skolor, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

     Klart för byggstart av 15-våningshus i Bandhagen

     Brf Branddammen är ett mycket populärt projekt och det är väldigt roligt att vi nu kan starta bygget. Det blir ett bekvämt boende nära Högdalens centrum och tunnelbanestation och med genomgående stort fokus på hållbarhet genom hela projektet, berättar Mikael Olsson, projektchef på Riksbyggen.

      Kommunen vill bygga nya bostäder i Skyttorp

      - Vi ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Då behöver vi bygga blandade bostäder i hela kommunen. Det ger fler en möjlighet att bo i våra tätorter och gör att man kan bo kvar även när livet förändras, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

       Nya tekniklokaler invigdes på Fyrisskolan

       Många lärare på skolan har tillsammans med eleverna planerat och fyllt lokalerna med tekniskt inspirerande robotar och maskiner av olika slag. Eleverna som främst har jobbat med detta går på teknikprogrammets påbyggnadsår för att bli gymnasieingenjörer. Alla berättar med stolthet hur deras senaste månader har sett ut och hur motiverande det har varit att få vara med och planera dessa lokaler.

        Värmdö förlänger avtal med Bokbåten

        - Alla på Värmdö ska ha tillgång till litteratur och media av hög kvalitet. Bokbåten kommer fortsätta att ge möjlighet till närhet av bibliotek för våra öbor och bidra till att stärka hela skärgården, säger Jasmin Farid, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.​

         Malmö utnämns till en Tree City of the World

         Under tisdagen gick ett tillkännagivande ut till internationell press att Malmö var en Tree City of the World 2019. Utmärkelsen ges till städer som aktivt arbetar med att utveckla sitt trädbestånd och synliggör träds betydelse bland annat ur hälso-, klimat- och välmåendeperspektiv. Målet med utmärkelsen är att få fler städer att se värdet av och utveckla sitt trädbestånd.

          Nytt kvarter utvecklas vid vattnet på Masthuggskajen

          Byggnaderna får en varierande höjd på mellan 5 till 11 våningar. Här kommer Stena Fastigheter och Riksbyggen uppföra drygt 150 nya bostäder. Kvarteret har flera olika små torg som sjuder av folkliv – både på kajen intill vattnet och mot staden. Här finns restauranger och caféer och platser för att umgås och njuta av närheten till vattnet för de som bor, verkar eller besöker platsen.

            Ljudet från gamla Telestaden blir din ringsignal på Itunes

            Telestaden var en gång i tiden Televerkets, och senare Telias kontorsområde. Platsen i Farsta förknippas med både kommunikation och ljud som nu fångats av en ljudkonstnär. Ljudidentiteten har sparats ned och blivit en egen ringsignal på iTunes. Intäkterna från nedladdningar av ringsignalen går innan jul oavkortat till föreningen Drömstort.

               PÄRLAN
               Loading
               NYHETER
               Loading
               EKONOMI
               Loading

               Fler har buffert för oförutsedda kostnader

               - Man kan aldrig fullkomligt gardera sig mot tråkiga överraskningar som livet kan ge, att ha en buffert ger dock bättre motståndskraft, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

                LOKALNYHETER

                Blommorna tillbaka i den röda kiosken…

                – Jag vill att min butik ska vara som en mötesplats. I framtiden tänker jag att man kanske kan köpa en kaffe och bulle inne i butiken till och med. Det säger Maria Hammarlund som öppnar blomsterkiosken vid Bromma kyrka efter fyra års stängning.

                 Loading

                         Dr Dan hjälper dig hantera stressen inför julhelgen

                         Under julhelgen är det mycket som ska klaffa. Barn, partner, släkt och vänner, alla ska få sitt. Vi ringer upp den välkända stressdoktorn Dan Hasson som ger sina bästa tips på hur man hanterar en av årets stressigaste tider så att det blir den bästa tiden.

                          Svenskarna världens bostadstokigaste folk

                          Svenskar har världens största intresse för bostäder och Hemnet är den bostadsportal som har flest besök i förhållande till befolkningsmängd. Det visar en ny internationell rapport som rankar de 50 största bostadssajterna i världen.

                           Mobillådan är Årets julklapp 2019

                           För trettioandra året i rad utser HUI Research Årets julklapp. 2019 riktas ljuset mot mobillådan – en låda där man kan lägga undan sin mobil för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned.

                                 Krönikan

                                 Magasin Era

                                 Magasin ERA

                                 INSPIRATION

                                 • Happy day allahjrtansdag lofsdalen
                                 • Lite trendspaning infr vren fermliving mateuscollection woodiodesign inredning inspiration enform
                                 • Vrknslor och lite hrlig inspiration p steningebruk poshlivingstockholm inredning inspiration
                                 • Prlemormoln ver Lofsdalen igen prlemormoln lofsdalen foto enform
                                 • Magiskt lge och vacker solnedgng! Husen p Brf Hglandet finns
                                 • Vackra prlemormoln p himlen idag prlemormoln lofsdalen foto natur enform
                                 • Lofsdalen by night Bild frn december frra ret och snlggning
                                 • Sista halvret har jag jobbat med ett projekt att vlja

                                 Pärlan

                                 SIFFRAN

                                 ... blev det sammanlagda försäljningsvärdet för bostadsrätter och villor förra året. Det är 7% högre än året innan och 2% högre än tidigare toppåret 2017.

                                 ANNONS

                                 ANNONS