“Attefallaren” får kostymen utlagd 1 mars

“Attefallaren” får kostymen utlagd 1 mars

Stefan Attefall har gett namn åt vår tids komplementboende.Pressbild.

Tanken från början var att de så kallade attefallarna skulle bidra till att lindra bostadsbristen. Men nästan från starten har delar av byggbranschen kritiserat husen för att vara för små för att kunna göra en rimlig bostad och 15 januari sa Riksdagen ja till regeringens förslag att utöka storleken på komplementbostadshus från 25 till 30 kvadratmeter.

– Att få in allt som önskas och krävs för ett  hus ska fungera som bostad är en riktigt tuff uppgift. De fem extra kvadraten kommer göra skillnad, säger Sebastian Lippman, byggkonsult.

Den tillåtna större ytan ska dock inte gälla för alla Attefallshus utan bara för dem som ska användas som bostadshus. I riksdagsdebatten kritiserades detta bland annat av Moderaterna som tycker att förslaget borde gälla alla Attefallshus, även till exempel växthus eller gäststugor, och att den tillåtna ytan gärna kunde vara ännu större.

I debatten framgick att anledningen till att regeringen begränsar förslaget om större Attefallshus, är det besvärliga rättsliga läget som fortfarande råder och som inte retts ut.
Det var i juni 2018 som det stod klart att en tidigare dom i Mark- och miljööverdomstolen gäller: Reglerna för de bygglovsbefriade Attefallshusen strider mot de mänskliga rättigheterna i Europakonventionen i och med att grannar och närboende inte kan överklaga kommunens startbesked för bygget.
– Jag vill att vi reder ut det rättsliga. Vi ska återkomma till det, förklarade Emma Hult (MP).

Loading

    Loading
    Loading

    Ny undersökning: Vi går helst på hotelltoan

    – Renoveringar hemma såväl som i sommarhus spås öka kraftigt i sommar då de flesta svenskar kommer att byta ut semesterresan mot en semester på hemmaplan. Vi har redan sett en ökad efterfrågan på produkter som passar för hemmafixaren, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige. I en nyligen gjord undersökning listar de vår drömbadrum ser ut. Toppar gör hotellkänslan.

        Loading

        Prisvärda radhus byggs i Valsjöskogen

        OBOS bygger 29 bostäder i form av rad- och parhus i bostadsrättsföreningen Brf Valsjöskogen, i det etablerade villaområdet Margretelund. Nu är föreningen...

                Täbyborna satsar nästan tiotusen på renoveringar

                Stockholmarna spenderade strax över 8 500 kronor på renovering hemma förra året. Vaxholmsborna renoverar mest i Stockholms län – i snitt la varje invånare 12 536 kronor på att fixa till något hemma. Men Täbyborna ligger inte heller på latsidan: 9 907 kr spenderade vi på att renovera våra hem, visar Renoveringsindex.se.

                          Ekeröborna spenderade nästan tiotusen på renoveringar

                          Ekeröborna ligger inte heller på latsidan: 9 466 kr spenderade vi på att renovera våra hem, visar Renoveringsindex.se. – Året började lite lugnare, men det är roligt att se att renoveringstrenden håller i sig. Våren har i större utsträckning spenderats i hemmamiljö och med stor sannolikhet har många tagit tillfället att satsat på hemmaprojekt nu när tid finns, säger Mikael Holmstrand initiativtagare till Renoveringsindex till MittiStockholm.

                            Fler kameror ska öka trygghet och säkerhet

                            Alla vet att Borlänge haft svårt att få bukt på brottsligheten och i ett samarbete mellan kommunen och polisen ska 100 nya övervakningskameror sättas upp vid brottsutsatta ställen i staden för att öka medborgarnas trygghet.

                                Loading
                                Loading
                                Loading

                                Många vill minska vattennotan – få vet hur

                                Medan det årliga snittet i Norden ligger på 73 000 liter vatten per person i respektive lands tre största städer ligger snittet i Sveriges tre största städer på hela 82 000 liter. Var tredje vill minska sin konsumtion – men vet inte hur de ska gå tillväga.

                                    Loading

                                    Svensson Svensson bor fortfarande i två rum och kök

                                    Genomsnitts-Svensson bor i två rum och kök, som är den vanligaste lägenhetstypen med 36,5 procent av beståndet, följt av treor med 31,4. 2 procent av dessa är i småhus, 51 procent i flerbostadshus och resterande i specialbostäder samt övriga hus. I flerbostadshus ägs 42 procent av lägenheterna av bostadsrättsföreningar. 

                                      Viruset skrämmer i alla fall båttjuvarna

                                      Under första kvartalet 2020 har det inkommit 366 polisanmälningar om båtmotorstölder. En minskning med 15 procent jämfört med samma period 2019. Det skulle kunna vara en effekt av Covid-19, menar BRÅ.

                                        Nya regler för att mäta bo- och biytor i din lägenhet

                                        Svenska institutet för standarder (Sis) har reviderat standarden för hur vi ska mäta hur stor vår lägenhet eller hus egentligen är och vad som ska räknas som boyta. Standarden som heter ”SS 21054:2020, Area och volym för byggnader – Terminologi och mätning” är till för alla från mäklare och privatpersoner till byggplanerare och arkitekter. Dessutom används den vid bygglov, taxering och värdering. 

                                            5 tips från Dr Dan Hasson i stressiga kristider

                                            Kriser tenderar att ta fram det bästa och värsta ur människan. Därför blir det i sådana här tider extra viktigt att fokusera på hur vi kan underlätta vardagen och livet för varandra. Fundera och agera gärna på följande:

                                                Byxorna dalar när Corona tvingar folk till hemarbete

                                                Med fler och fler människor som arbetar hemifrån har amerikanska varuhusjätten Walmart noterat en intressant trend: Blusar och skjortor har sett en ökning av försäljningen medan byxor och kjolar inte har gjort det.

                                                    Han vill bygga hyreshus – hemma i din villaträdgård

                                                    Botellos affärsidé är att grundlägga och montera ett fabriksbyggt Attefallshus på 30 kvadratmeter med permanentbostadsstandard. I konceptet ingår att entreprenören står för alla kostnader och administrerar uthyrningen medan Bostadsförmedlingen i Stockholm hämtar bostadssökande från sin kö.Villaägaren har alltså främst rollen som markägare. “Villaägaren får ut en årsavgift, vanligtvis på 40 000-90 000 kronor per år för markarrendet”, enligt Botello själva.

                                                      Brf Viva vinnare av Guldhemmet i kategorin ”Årets bostadsutvecklare”

                                                      – På Riksbyggen är vi mycket glada och stolta över utmärkelsen. Målsättningen med Brf Viva har varit att skapa ett unikt projekt ur en innovations- och hållbarhetsaspekt och som kan inspirera hela branschen till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg.

                                                        Håkan Sköld är Årets Mäklarpersonlighet

                                                        Årets Mäklarpersonlighet är Håkan Sköld. Han är genom sin ”vinnande attityd, positiva energi och sitt stora engagemang för sina kunder är en stolthet för sin firma och sina kollegor”.

                                                          Näthandeln ökar i coronavirusets spår

                                                          Coronaviruset förändrar vårt sätt att handla – både från de digitala hyllorna och butikshyllorna är det samma sorts varor som går åt hos Coop. Ris, pasta, barnmat och toapapper.

                                                            Allt fler lägenheter säljs inom en vecka

                                                            Budpremien för bostadsrätter som läggs ut på Hemnet successivt stiger till en topp dag 11 för att sedan sjunka igen och vara nere vid noll efter några veckor. – Har det inte kommit i gång någon budgivning efter 2–3 veckor har säljaren troligen haft ett för högt pris, i alla fall på de hetare marknaderna, säger Erik Holmberg på hemnet.

                                                              Boverket minskar med 20 anställda

                                                              Boverket får mindre pengar i framtiden och startar därför ett arbete för att anpassa verksamhet och organisation. Den långsiktiga personalramen ska minska med 20 personer från 279 till 259 och 5 miljoner ska sparas på övriga kostnader.

                                                                SIFFRAN

                                                                Krönikan

                                                                Magasin Era

                                                                Magasin ERA

                                                                Trend

                                                                ANNONS

                                                                Ultimate Posts

                                                                Fuengirola harbor road

                                                                Köpläge för hus i Spanien efter prisfall

                                                                Bostadspriserna i Spanien sjunker i spåren av coronapandemin. Störst är nedgången i populära svenskområden längs medelhavskusten. Statistiken från värderingsinstitutet Tinsa är den första efter att landet lamslogs av corona. – Vi ser en liten prisdämpning på en annars stark marknad. Nu kan vara ett bra läge att förverkliga husdrömmen i Spanien, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. Read more →

                                                                stay home stay safe, coronavirus, social distance

                                                                Var tredje bostadsrättsförening planerar att höja sina avgifter

                                                                Coronakrisen har förändrat mycket på den ekonomiska spelplanen i Sverige. Så även för många av landets bostadsrättsföreningar. En färsk undersökning som SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB låtit genomföra, visar nämligen att närmare var tredje förening har eller planerar att höja sina avgifter inom en snar framtid.   Read more →