Aktivisterna blir kvar i Blodstensskogen – åtminstone tills vidare

Aktivisterna blir kvar i Blodstensskogen – åtminstone tills vidare

Blir kvar. Bilden lånad från aktivisternas stödsida.

Aktivisternas koja skulle rivas med hjälp av polisen. Men nu har kommunen ändrat sig – åtminstone tills vidare. I veckan sattes ett skyddsstängsel upp runt kojan i Blodstensskogen.
Bakgrunden till ockupationen i Blodstensskogen i Eriksberg är kommunens planer på att avverka skog och bygga bostäder i området. Planer som sträcker sig 10 år tillbaka i tiden, och för närvarande behandlas av Mark- och miljödomstolen.
– Vi anser att all naturskog i Sverige ska bevaras inklusive den här,  säger en av ockupanterna som till SVT.

På Facebook söker aktivisterna stöd för sin aktion.

– Vi kommer att försöka föra en dialog med personerna istället. Staketet är en säkerhetsåtgärd, säger Ingemar Carlsson, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen till SVT.

 

Loading

Loading
Loading

– Visst kan man inreda ute

Här kommer lite inspiration från ett projekt jag hjälpt till att styla i samband med försäljning av bostadsrättslägenheter i fjällvärlden. Lägenheterna har tidigare hyrts ut och inför försäljningen ville man göra om en lägenhet för att visa på möjligheterna och potentialen.

Prettypegs och Bjelin utmanar hemmafixare

Prettypegs gör accessoarer och tillbehör som adderar ny design till basmöbler. Bjelin säljer vackra hållbara trägolv av olika träslag och utföranden. Tillsammans peppar de nu hemmafixare att göra något nytt av överblivna golvbrädor i en ny utmaning döpt till #PrettyBjelinDYI på sociala medier. Och utmaningen behövs. Det slängs 20 miljoner ton möbler varje år i Europa och USA.

Loading

140 nya bostäder i Åkersberga

Villor, parhus och radhus i olika upplåtelseformer växer upp i Valsjöskogen under de närmaste åren. I Margretelund, Åkersberga, strax öster om Täby, växer det nya bostadsområdet Valsjöskogen fram. Här planerar kommunen för hundratals nya bostäder i blandad bebyggelse, nära Valsjön och med skogen runt knuten. I Valsjöskogen har OBOS byggt flera projekt sedan tidigare, och man fortsätter nu utvecklingen av området till att omfatta totalt 140 nya bostäder.

Klassiskt val när Upplands Väsby bygger för nya tider

Nya Tider - Eviga Ideal, Jazz och Oculus är de tre vinnarna i kommunens markanvisningstävling. De får bygga varsitt kvarter norr om Mälarvägen. Det mest spännande är att kommunen vågat vara klassisk i sin önslkan om hur husen ska se ut. Medborgarna har också varit med i processen och 3055 personer var med och röstade på de tre förslag de tyckte bäst om. Omröstningen var ett av flera underlag för juryns bedömning.

Är du företagare i Täby – Grattis!

Täby är den kommun som förbättrat sina resultat mest av alla kommuner i Stockholms län när det gäller det sammanfattande omdömet från näringslivet om företagsklimatet i kommunen. Resultatet är det högsta Täby fått sedan år 2003 visar Svenskt Näringslivs årliga företagsenkät. - Vi har lyssnat på företagen och tagit fram en handlingsplan för ett stärkt företagsklimat.säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nytt polishus planeras i Arninge

Polisen och Täby kommun tecknar avtal om att bygga ett nytt polishus i Arninge intill E18. – Trygghet är en av våra viktigaste frågor. Ett nytt polishus i Arninge är viktigt för hela norrort och polisen får även i fortsättningen Täby som utgångspunkt vilket jag är glad för, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Här kommer second hand i första hand

Hållbart, personligt och färgstarkt. I Riksbyggens nyproducerade visningslägenhet i Brf Cykelverkstaden  i Täby Park ryms loppisfynd, kända designklassiker och originella hantverk för att utmana hur nytt och gammalt kan mötas på bästa sätt.

Bygglov på hög när fler “jobbar hemma”

Under de tre första månaderna 2019 inkom 46 bygglovsansökningar här i Täby. Förra hade de ökat till  75 och i kom det in hela 155 ansökningar.  – Under pandemin har vi märkt ett högre tryck under hela året, säger Stefan Berg.

Loading
Loading
Loading

Lockpriser gav inte högre slutpriser

Lockpriser på bostäder har vållat stor uppmärksamhet i medierna. De påstås leda till skenande budgivningar och högre slutpriser. Men slutpriserna blev inte lägre när mäklarna slutade att använda lockpriser. Det visar forskning som presenteras i den nya SNS-rapporten ”Lockpriser på bostadsmarknaden”.

Loading

En halvtimme längre i bingen för hemma-arbetaren

En dryg halvtimme per natt. Så mycket mer sömn i genomsnitt får de som jobbar hemifrån, visar en ny studie. ”Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt”, säger forskaren David Hallman.

Förstärkt tillsyn i ny lag för din mäklare

Regeringen föreslår en ny fastighetsmäklarlag med en mer heltäckande och slagkraftig tillsyn branschen. Köpare och säljare ska känna större trygghet när de gör bostadsaffärer. Bostadsaffärens betydelse för privatekonomin har ökat i takt med att bostadspriserna stigit kraftigt.

Så ökar bergvärmen värdet på ditt hus

Bergvärme är snällt både mot plånboken och miljön. Ett hus med bergvärme säljs dessutom till högre pris än vad ett hus utan bergvärme gör. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli. I genomsnitt får du 124 000 kronor mer för ditt hus om det har bergvärme, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli.

Efter sex och träning vill svensken ha sitt vatten

Stilla, bubbligt, varmt eller kallt men när uppskattar vi ett glas vatten som mest? I nn ny undersökning från sanitetsleverantören GROHE avslöjar att vissa aktiviteter triggar törsten extra mycket. 38 procent i åldern 18 till 35 år blir som mest sugna på vatten efter sex. Motsvarande siffra för dem över 60 år är endast fyra procent.

Nytt amorteringskrav påverkar 4 av tio unga

Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.

Virkesbrist kan påverka ditt hemmafixande

Johan Freij är övertygad om att det kommer att bli en bristvara i sommar på grund av historiskt låga virkeslager och stor efterfrågan.  – Den som kommer igång sent med sommarens byggprojekt riskerar att stå utan virke, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske bank. Hans slutsats låter som en reklamtext för alla byggmarknader: – Ska du bygga en altan i sommar är det lika bra att åka och köpa virke redan nu.

Saknas: 23 nya fräscha miljarder till ditt V&A

Det finns stora hot mot vårt vatten- och avloppssystem. Investeringsbehovet i VA-sektorn har ökat från 16 till 23 miljarder kronor per år. De kommunala vatten- och avloppsanläggningarna försörjer 90 procent av Sveriges befolkning. Större delen av systemet byggdes under 1950-, 60- och 70-talen och närmar sig sin tekniska livslängd.

Alla dina kläder och prylar har blivit en gökunge i bostaden

Förvaringen av våra kläder och saker tar allt större utrymme av våra hem och idag går 10 procent av boytan åt förvaring. Det motsvarar ett värde på uppemot 800 000 kr för en snittbostad i centrala Stockholm. Det visar en rapport från Elfa.

Rekordmånga överger Stockholm

Rekordstor utflyttning från Stockholm 2020, det visar ny statistik som Stockholms Handelskammare analyserat. Över 5 000 personer flyttade netto ut från...

”Om vi lyckas blir roboten din snickare”

Efter många år inom den högautomatiserade fordonsindustrin utvecklar Anders Nilsson numera automationslösningar för träindustrin. – Vårt mål är att hustillverkarna ska kunna genomföra automatiserad prefabtillverkning med egen personal, säger Anders Nilsson.  Om forskarnas mål uppfylls innebär det stora vinster för träindustrin. Och för dig som ska betala fakturan...

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

39,

medelåldern för köparen av ett småhus under 2020. Källa: SCB 39

CITATET