Budgivningen stressar mest vid bostadsaffärer

Budgivningen stressar mest vid bostadsaffärer

Foto: Christian Erfurt/ Unsplash

SBAB har via Kantar Sifo tagit reda på vad som upplevs som mest stressande i en bostadsaffär. Att delta i en budgivning är det som upplevs som allra mest stressande och det är ingen skillnad mot i fjol, då samma frågor ställdes. På andra plats i årets rangordning hamnar stressen över att veta om man gjort rätt efter köpet. Det är en ökning jämfört med förra året då det var en större andel av de svarande som istället upplevde stress kring förhandling av boränta.

En bostadsaffär innehåller många moment och steg på vägen där olika beslut ska fattas. Därtill är för de allra flesta bostadsköpet den största ekonomiska investeringen i livet. För att få bättre förståelse för hur man som bostadsköpare upplever processen har SBAB undersökt vad som framkallar mest stress i samband med bostadsköp. Frågorna ingår i den större undersökningen Bostadsköpet och tryggheten som även genomfördes hösten 2019. Liksom förra året, är budgivningen det som stressar mest och i betydligt högre grad än andra faktorer.

Budgivningen framkallar mest stress

Frågan som ställdes var; finns det något som stressar dig vid ett bostadsköp?

Förra årets rangordning inom parentes

2020 2019
 • 1.Att delta i budgivningen
36% 32% (1)
 • 2.Ja, efter köpet – har jag gjort rätt
20% 17% (4)
 • 3.Att förhandla om boräntan
18% 20% (2)
 • 4.Att välja bindningstid på bolånet
16% 17% (3)
 • 5.Att ordna ett lånelöfte
12% 11% (5)
 • 6.Att bevaka alla objekt som kommer ut
9% 8% (6)
 • 7.Att förstå bostadsrättsföreningars årsredovisningar
8% 7% (7)
8% 5% (8)
7% 4% (9)

Källa: Kantar SIFO på uppdrag av SBAB

– Så länge budgivning är det sätt man köper bostad på och det är konkurrens om de bostäder som är till salu så får man nog helt enkelt acceptera att det blir stressigt. Men jag tror att stressen kan minskas om man som köpare sätter ett pristak och sedan verkligen håller sig till det. Andra saker man kan göra för att minska stresspåslaget är att noga läsa på hur det går till att köpa en bostad och vilka olika moment som ingår i processen. Och genom att skaffa sig en god bild över prisläget i de områden där man är intresserad av att köpa en bostad, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

– Att stressen förknippad med att man undrar om man gjort rätt efter bostadsaffären har ökat sen i fjol kan möjligen kopplas till nuvarande situation med corona. Även om bostadsmarknaden så här långt in i pandemin stått pall, så känner nog många en stor osäkerhet kring utvecklingen framöver. Sen ska man inte glömma att det är mänskligt att efter en bostadsaffär fundera över om det blev rätt bostad till rätt pris och speciellt med tanke på att det är livets största affär, säger Claudia Wörmann.

I de frågor som rör vad som stressar inför ett bostadsköp så är stressen vid val av bindningstid och att förhandla räntan något som minskat sedan 2019. Då upplevde 20 procent att det var stressande att förhandla om boräntan mot idag 18 procent. 17 procent tyckte att det var stressande att välja bindningstid hösten 2019 mot idag 16 %.

– Stressen över att välja bindningstid och att förhandla om boräntan har minskat något sen i fjol. Jag tror att det kan kopplas till att det just nu råder en ganska utbredd enighet om att räntorna förblir låga lång tid framöver, säger Claudia Wörmann.

Kvinnor och yngre är mer stressade

Annat som framkom i undersökningen:

 • 1.Kvinnor känner mer stress i alla moment i bostadsaffären. Till exempel uppger 22 procent av kvinnorna att förhandlingen om räntan är stressande mot 14 procent av männen. 21 procent av kvinnorna blev stressade av att välja bindningstid på lånet jämför med 11 procent av männen.
 • 2.Ju yngre man är desto mer stress känner man. I åldersgruppen 20 till 34 år upplevde 79 procent någon form av stress medan motsvarande siffra var 55 procent i åldersgruppen 35 till 55 år. I åldersgruppen 56 till 79 upplevde endast 37 procent något moment som stressande i en bostadsaffär.

 

Claudias tips på vägen

 • Acceptera att ett visst mått av stress alltid ingår när du köper en bostad. Du vet inte slutpriset i början av affären. Här kan information om hur de olika momenten går till leda till att minska din stress.
 • Studera marknaden noga gällande vad som har sålts och till vilket pris i de områden där du letar bostad. Det kan ge dig en bra uppfattning om marknads- och prisläget och minska stressen kopplat till pris.
 • Sätt ett pristak innan du som köpare ger dig in i en budgivning.
 • Är du helt ny på marknaden eller känner dig ringrostig – läs på! Människor delar ofta frikostigt med sig av sina erfarenheter på så väl forum som i samtal. Känner du att det inte räcker, fråga om någon som har mer erfarenhet än du kan vara din ciceron genom processen.

 

Loading

Loading
Loading

Gröna fingrar: Här är saker att göra i oktober

Ta upp lökar och knölar av dahlia, doftlilja, gladiolus, kap­hyacint och knölbegonia innan det fryser till. När du klipper gräset sista gången före vintern, snagga det inte för kort. Lite längre gräs övervintrar bättre än snaggat. Allt om Trädgårds listar llt du behöver veta i sin inspirerande Månadens kom-i-håg.

Loading

BP:s nattvandrare ska göra kvällarna tryggare

BP Fotboll tillsammans med Vällingby Centrum startar nattvandring i samråd med Stockholms stad, lokala polisen Vällingby och McDonalds Vällingby. – Vi är glada att vi kan göra detta samarbete med BP och deras organisation. Det kommer att bidra till en tryggare miljö i och runt Vällingby Centrum, säger Ann Skärlind, Centrumledare Vällingby Centrum.

Här öppnar Snabbgross sin första medlemsbutik

I veckan öppnade Axfoods restauranggrossist Snabbgross ett helt nytt butikskoncept, som riktar sig till medlemmar. Den nya butiken ligger i Enebyängen i Danderyd. – Det känns verkligen spännande att lansera ett nytt butikskoncept som vänder sig till konsumenter. Vi har identifierat ett konsumentbehov av att kunna handla livsmedel, råvaror och hushållsartiklar av hög kvalitet, i större förpackningar och till bra priser, säger vd Eva Pettersson.

500 år sen Gustav Vasa satt i Ornässtugans dass

I november för 500 år sedan kom Gustav Vasa till Dalarna för att söka stöd mot danskarna. Det blev ett äventyr som det fortfarande spinns legender kring – Vem har inte hört talas om flykten genom dasset.

Årets julkalender är dubbelt lokal på Ekerö

Årets Julkalender i SVT har beskrivits som ett möte mellan 80-talsrullen "Tillbaka till framtiden" och Astrid Lindgrens "Madicken". Men också ganska mycket Ekerö: Den utspelar sig nämligen på Ekebyhovs slott – med Ekeröbon Ossian Nordh i en av nyckelrollerna.

Klimat: “Nygammalt ventilationssystem fungerar lika bra”

De nya byggreglerna har ändrat spelreglerna för energikraven. Nu kan ett gammalt system visa sig vara en ny lösning. – En genialisk lösning som jag tror kommer framöver är behovsstyrning av ventilationssystemet i befintliga självdragshus och F-ventilerade byggnader, snarare än värmeåtervinning, menar Jonn Are Myhren, docent i byggteknik vid Dalarnas Högskola.

Här väntar 23 000 hektar på framtida exploatering

Fajten om Stora Tuna har pågått i tio år, omfattar 23000 hektar och har omkring 1500 sakägare. I och med att det avslutas har ett historiskt beslut tagits, "kanske det största i myndighetens historia", skriver Lantmäteriet. Delar av omarronderingen har dock överklagats och nu väntar först prövning i mark- och miljödomstolen innan det kan vinna laga kraft.

280 bostäder bostäder byggs i Hagsätra

​Ikano Bostad har funnits i Hagsätra söder om Stockholm sedan 2005 och har sedan dess satsat långsiktigt på området. Nu fortsätter Ikano Bostad utvecklingen...

Ny ljushyllning under årets Nobelvecka

I december behöver vi ljus i mörkret. I år kanske mer än någonsin tidigare. Därför bjuds stockholmarna in till en ljushyllning – Nobel Week Lights Stockholm – under årets Nobelvecka. Den 5–13 december kommer ett femtontal platser runt om i staden att lysas upp. Ljusfesten väver samman konst och teknik på ett lekfullt vis och blir ett nytt sätt att hylla årets Nobelpristagare.

Kommunen planerar för fler platser där vatten rinner åt båda hållen…

Behovet av toaletter ökar i Uppsala när stan växer och nya områden växer fram. Därför har Gatu- och samhällsmiljönämnden uppdaterat handlingsplanen från 2017 och beslutat att fler toaletter ska anläggas på välbesökta platser. - Det är viktigt att alla vi som rör oss i Uppsala kommun kan slappna av om vi ska trivas och kunna ta del av vårt offentliga rum. Då behöver våra basala behov tillgodoses på ett enkelt och smidigt sätt, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Vikingarna har flyttat in i det digitala Runriket

Täby och Vallentuna kommuner har nu lanserat den nya webbplatsen runriket.se . Den ska förbättra för allmänheten att ta del av Runriket och vikingatiden via webben. Nya runriket.se ersätter den gamla webbplatsen.

Vinter i City lyser upp Malmö

Under namnet Vinter i City ger Malmö stad lite extra ljus i vintermörkret. Mellan den 28 november 2020 och den 3 januari 2021 kan Malmöborna ta del av ljuskonst, installationer och utsmyckning av centrum.

Robot är mäklarens nya visningsvärd!

Kan en robot visa lägenheten lika bra eller bättre än en visningsvärd? Det vill byggherren Riksbyggen nu testa ett pilotprojekt. De nya restriktioner som införts efter Coronautbrottet gör att liknande planer tidigareläggs. – Med nya utmaningar kommer också nya lösningar. Därför är vi på Riksbyggen glada att våra visningsrobotar nu är i rullning. Med bara några enkla knapptryck kan nu nyfikna på ett säkert sätt se sig om i sin kommande drömlägenhet hemma från soffan, köksbordet eller under skogspromenaden, säger Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Loading
Loading
Loading

Cash is not King 2020

Riksbankens undersökning visar i år att 50 procent av svenskarna har använt kontanter de senaste 30 dagarna, jämfört med 93 procent 2012. Andelen swishbetalningar ökar stadigt och svenskarna betalar nu oftare med Swish än med kontanter. Enligt undersökningen har 75 procent av svenskarna betalat med Swish under en 30-dagarsperiod.

Loading

Byggandet av bostadsrätter halverat sedan toppåret

Byggföretagen spår i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021. En halvering av byggandet från toppåret 2017. – Byggandet av både bostadsrätter och småhusbyggandet spås minska trots stigande priser. Samtidigt ligger hyresrättsbyggandet kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. Förklaringen ligger i olika förutsättningar för finansiering av bostadsbyggandet. För hyresrätter finns ett investeringsstöd medan finansiering av bostadsrätter och småhus helt och hållet sker genom hushållen och bankerna, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Hemmajobbare under coronapandemin trivs

Coronapandemin har kastat om tillvaron i grunden för många, inte minst när det gäller tiden vi tillbringar i hemmet. I en ny undersökning från SBAB uppger nästan hälften, 46 procent, av de som har ett jobb att de arbetat hemma som en konsekvens av pandemin.

Kvinnor håller hårdare i dropparna än män

För andra året i rad har GROHE lanserat initiativet Vattenbarometern. En studie i syfte att kartlägga svenskarnas vattenförbrukning. Årets upplaga visade att långt fler kvinnor är benägna att förändra sitt beteende för att spara in på sin vattenförbrukning. Nästan var fjärde kvinna reflekterar dessutom dagligen över sin vattenförbrukning, till skillnad mot knappt var tionde man.

IKEA ökar försäljningen under pandemin

Tack vare 161 miljoner besök på IKEA.se och i varuhusen ökade IKEA Sverige sin försäljning till 18 miljarder kronor. Detta under ett år* som präglats av covid-19. Med hållbara investeringar, heminredningsexpertis i samtliga kanaler och låga priser vill IKEA nu nå ännu fler av de många.

Budgivningen stressar mest vid bostadsaffärer

SBAB har via Kantar Sifo frågat 2000 personer med bostadslån vad de anser vara det mest stressande i en bostadsaffär. Precis som förra året är det budgivningen som är mest stressande.

Kan kameran ersätta visning på plats?

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt vad de bostadssökande tycker om att bedöma en bostad genom bilder eller film som komplement till informationen i annonsen och planritningen.  Resultatet visar att drygt hälften skulle kunna tänka sig det genom bilder och ungefär två av tre genom film. Undersökningen visade vidare att 15 procent definitivt skulle kunna tacka ja efter en digital visning.

3 tips: Så vintersäkrar du sommarstugan

I sommar har många vistats i stugor runt om i Sverige. Men vintern närmar sig och med kylan kommer även en del problem. Ska ditt fritidshus stå tomt fram till nästa sommar? Då är det hög tid att börja skydda huset för lägre temperaturer. Här kommer tre tips som säkrar favorithuset inför vintern.

IKEA öppnar second hand-butik

I höst slår IKEA upp dörrarna till sin första renodlade second hand-butik – och det i Sverige; på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. Här ska möbler och heminredning från IKEA få en andra chans.

Här är bostadsrättsägarnas vanligaste frågor

Får jag bygga balkong, hyra ut min bostad och varför är min avgift så hög? Vilka är egentligen de vanligaste funderingarna bland svenska bostadsrättsägare? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB får dagligen hundratals frågor från sina medlemmar. Nu har de sammanställt de mest frekventa frågeställningarna. 

Fler lägenheter började byggas under första halvåret

Ungefär 27 300 lägenheter började byggas under första halvåret 2020, visar preliminär statistik. Det är en ökning med cirka 6 procent jämfört med samma period 2019, då 25 675 lägenheter påbörjades. Det skriver SCB i en ny rapport.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

Trend

ANNONS

SIFFRAN

“Minister med lagom personlighet” Fastighetstidningen om  bostadsministern Per Bolund (mp)