Veterankraft satsar stort på trädbeskärning

Veterankraft satsar stort på trädbeskärning

– Äpplen och päron kan leva länge. I flera generationer faktiskt, och då är det verkligen värt pengarna att kosta på en riktig beskärning för att få ett vackert träd med goda och friska äpplen som du faktiskt når.
Annica Larsdotter är trädgårdsingenjör, rådgivare och föreläsare inom det mesta som handlar om trädgård. Hon menar att anlita en kunnig trädbeskärare är värt pengarna.

Föreningen “Veterankraft” har ett stort antal trädgårdsveteraner över hela Sverige med en lång erfarenhet och ett genuint intresse för trädgårdsskötsel. Inte minst är Veterankraft stora på trädbeskärning och har utbildat över 1 000 trädbeskärare sedan företaget grundades för 11 år sedan.
– Jag är oerhört stolt över Veterankraft som satsar så seriöst på trädbeskärning. De utbildade trädbeskärarna har mycket kunskap och en bra plattform att stå på. De använder dessutom mig som rådgivare längs vägen när det uppstår frågor, säger Annica Larsdotter.

Så varför ska ett träd beskäras?
– För att träden lever längre om de beskärs rätt, det blir bättre kvalitet på frukten och träden blir vackrare.

Vad är viktigt att komma ihåg när man beskär träd?
– Det är viktigt att komma ihåg att vi har olika klimat i olika delar av Sverige och att det därför varierar när fruktträden bör beskäras. I många delar av landet kan man inte hålla på längre än till mitten av april, och sedan tar man paus och börjar igen under JAS-perioden, juli, augusti och september. Själv föredrar jag att påbörja nästa beskärningssäsong i slutet av augusti eller början av september. Då är frukten från exempelvis plommon och körsbär avplockade och de tidigaste äppelsorterna skördade. Och sedan – det bästa av allt – kan vi hålla på att beskära under september och oktober. Höstarna verkar bli allt mildare och längre och ger därför oss trädbeskärare gott om tid att beskära såväl stenfruktträd som kärnfruktträd, säger Annica Larsdotter.

Thomas Lignerkrona är trädgårdsveteran – och det trivs han med.
– Det var tråkigt att bara vara pensionär. Jag behöver få arbeta och detta passar mig utmärkt. Jag bestämmer själv hur mycket jag vill arbeta och när jag behöver en paus. Jag gillar att få arbeta utomhus och inte minst det sociala i arbetet. Jag jobbar ofta ihop med en kollega, säger Thomas Lignerkrona.
Thomas viktigaste lärdom kring trädbeskärning är att det kräver en hel del kunskap.
– Be om hjälp. Det är en rätt liten kostnad och så värt pengarna. Tänk långsiktigt kring dina fruktträd så håller de sig fina länge.

Det är enkelt att anlita en veteran. Betalning sker per timme utan krav på kontraktstid. Många väljer att starta ett abonnemang vilket gör att det är samma veteran som kommer hem och hittar runt och vet hur växterna ska skötas och var redskapen står.

Loading

Loading
Loading

Loading

Swedbank lämnar Djurås och hänvisar kunder till Borlänge

Swedbanks kontor i Djurås stängs den 22 juni och kunderna hänvisas nu till Swedbanks kontor i Borlänge. – Vi är medvetna om att beslutet medför förändringar för våra kunder och vi vill självklart hjälpa till att hitta individuella lösningar”, skriver Linda Jonsson, kontorschef för Swedbank Dalarna.

Malmö utsedd till Årets studentstad

Sveriges förenade studentkårer delar varje år ut utmärkelsen Årets studentstad till en stad som utmärker sig i sitt arbete för att skapa en god studie och levnadsmiljö för studenter. 2021/2022 tilldelas utmärkelsen Malmö.

Stockholms stad säljer näst sista tomten i City

Stockholms stad säljer en av sina två sista lediga tomter i city – Klara City View. Den aktör som lämnar högst bud, och uppfyller kvalificeringskriterierna vinner en byggrätt på 15 000 m2 för i huvudsak kommersiella lokaler såsom kontor med butiker, caféer och restauranger i gatuplanet.

Erfarna Seniorer hjälper dig fixa och renovera

På Rågsveds Anslagstavla på Facebook läser vi:Erfarna Seniorer hjälper dig. Eller vill du hjälpa andra? Kontakta Erfarna Seniorer Målning, El, VVS, Snickare, Handyman, Div.arbetare, Flyttstäd? Trädgårdsjobb etc.

Ateljén i Gamla Enskede växer med pizzeria

Trots coronarestriktionerna öppnar paret nu en pizzeria i samma hus, Ateljéns Pizza. Pizzerian öppnar "på riktigt" under våren, men ägarna har smygstartat med att sälja pizza genom fönstret flera kvällar i veckan, och på helgerna. – Vi har spanat på den här lokalen ett tag och kunde inte säga nej när den var till salu. Det är inte jättebra tajming, men det har gått jättebra. Vi har sålt allt vi kan sälja. Det går åt ungefär 220 degar på en helgdag när vi har öppet heldagar, säger Anna Klyvare till Mitti. 

Loading
Loading
Loading

128 lägenheter i Fagersjö kan bli bostadsrätter

I Fagersjö ansökte sex föreningar med 358 lägenheter om att få ombilda, men när staden i dag presenterade vilka lägenheter som får ombildas till bostadsrätter är det bara 128 lägenheter i två föreningar (Mätbandet 1 och  Mätpinnen 1)som får ombilda. Det är ändå något fler än de 100 lägenheter som det var sagt till en början skulle få ombildas i Fagersjö.

Loading

Saknas: 23 nya fräscha miljarder till ditt V&A

Det finns stora hot mot vårt vatten- och avloppssystem. Investeringsbehovet i VA-sektorn har ökat från 16 till 23 miljarder kronor per år. De kommunala vatten- och avloppsanläggningarna försörjer 90 procent av Sveriges befolkning. Större delen av systemet byggdes under 1950-, 60- och 70-talen och närmar sig sin tekniska livslängd.

Alla dina kläder och prylar har blivit en gökunge i bostaden

Förvaringen av våra kläder och saker tar allt större utrymme av våra hem och idag går 10 procent av boytan åt förvaring. Det motsvarar ett värde på uppemot 800 000 kr för en snittbostad i centrala Stockholm. Det visar en rapport från Elfa.

Rekordmånga överger Stockholm

Rekordstor utflyttning från Stockholm 2020, det visar ny statistik som Stockholms Handelskammare analyserat. Över 5 000 personer flyttade netto ut från...

”Om vi lyckas blir roboten din snickare”

Efter många år inom den högautomatiserade fordonsindustrin utvecklar Anders Nilsson numera automationslösningar för träindustrin. – Vårt mål är att hustillverkarna ska kunna genomföra automatiserad prefabtillverkning med egen personal, säger Anders Nilsson.  Om forskarnas mål uppfylls innebär det stora vinster för träindustrin. Och för dig som ska betala fakturan...

Byggmaterialhandeln hade ett starkt 2020

Byggmaterialindex från Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med nästan 10 procent under 2020...

Skyller på otrohet – får behålla sitt kontrakt

Det är inte lätt att bli av med en hyresgäst: 35-åringen förklarar omständigheterna med att han varit otrogen – och slipper därmed uppsägning.I sitt beslut skriver hyresnämnden att bevisningen mot 35-åringen är graverande.

Rekordmånga sugna på att köpa ny bostad

Nästan varannan Hemnet-besökare planerar nämligen att köpa en ny bostad de närmaste sex månaderna. Det är den högsta nivån som uppmätts sedan Hemnet började mäta köpintention i september 2017.

C-ackorden slog an i C-tider

Många branscher har haft det tufft detta år de finns några som haft en annan utveckling. Butiker som säljer musikinstrument är en utav dem. – Vi har sålt fler gitarrer än jag kan minnas, ja syntar och andra instrument också för den delen, säger Peter Rooth på DLX Musik, Sveriges största musikaffär.

Olagligt att lämna din katt ensam under julen

Många kattägare vet inte att detär olagligt att lämna sin katt ensam hemma utan tillsyn – om så bara för ett dygn. Det är ett krav att se till katten minst två gånger per dag och det är samma regler som gäller för både hundar och katter.

5 tips: Så gör du köket mer klimatsmart

Ett sätt för att minska på hemmets plastkonsumtion är att ersätta plastflaskor med en inbyggd kolsyrekran. GROHE Blue erbjuder både stilla och kolsyrat vatten, direkt ur kranen, vilket med fördel kan ersätta flaskvatten. Dessutom är vattnet kylt och minimerar onödigt spolande i väntan på rätt temperatur.

En av tio grannar jobbar nakna under coronan

it-säkerhetsföretaget Kaspersky har frågat 8000 hemarbetande runt om i världen vad de gör på dagarna under coronan. Och en sak sticker ut: – 11 procent av de som svarat på enkäten hävdar att de jobbar nakna hemma på dagarna.

Spisbränder allt mer vanligt

​Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till nästan 6 500 av dessa. En tredjedel av bostadsbränder börjar i köket och även om de ljusrelaterade bränder är många inträffar fler spis-och eldstadsrelaterade bränder under december. Nu finns risken att dessa siffror blir ännu högre i år i och med att fler vistas hemma under pandemin.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

16   så många år måste  en kvinna med snittlön spara för att få ihop när kontantinsatsen för en genomsnittlig...

CITATET

”Hemmet har blivit viktigare” (Björn Wellhagen, VD på Mäklarsamfundet, beskriver hur coronan bidragit till den 17-procentiga prisökningen på villor)