Tremånadersränta populärast för bostadsrättsägare i Skåne

Tremånadersränta populärast för bostadsrättsägare i Skåne

I dessa trakter gillar man ränta med kort bindningstid. Foto:y Jesper Ericsson on Unsplash

Statistikens uppbyggnad
Statistiken baseras på nya kunders val av bindningstid och befintliga kunder med bolån som valt ny bindningstid under juni och juli. Det går att bryta ned statistiken på flera län. Den här gången fokuserar vi på hur kunder i Skåne, Stockholm och Västra Götalands län valt att göra med sina bolån.

– Bostadsrättsinnehavare är betydligt mer benägna att välja lån med tre månaders ränta jämfört med villaägare, så det är troligt att boendeformen i sig spelar roll för valet av bindningstid. Vi bor dock längre i småhus än bostadsrätter, vilket också kan påverka, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– En annan faktor som sannolikt slår igenom vid val av bindningstid är omkostnader. Det är större risk att det kan komma större oförutsedda kostnader för underhåll i småhus än bostadsrätter som man kanske inte räknat med. Att binda räntan kan därmed bidra till större förutsägbarhet i månadskostnaderna, säger Claudia Wörmann.

– Vi ser nu att betydligt fler och framförallt småhusägare väljer att binda räntan. Det är inte så konstigt sett till att det just nu är lägre ränta på bolån med bindningstid på mellan ett och tre år jämfört med på bolån på tremånaders, avslutar Claudia Wörmann.

Skåne län
I Skåne valde 61 procent av bostadsrättsköparna/ innehavarna tre månaders bindningstid och 46 procent fattade samma beslut för sitt villalån. 41 procent av villaägarna valde att binda sina bolån. Motsvarande andel för dem med bostadsrätt var 28 procent. 11 procent av dem med bostadsrätt respektive 12 procent av dem med villa valde en mix av bindningstider, med en del tre månaders och en del med längre bindningstid.

Stockholms län
I Stockholm valde 58 procent av bostadsrättsköparna/ innehavarna tre månaders bindningstid och 51 procent fattade samma beslut för sitt villalån. 34 procent av villaägarna valde att binda sina bolån. Motsvarande andel för bostadsrättsägare var 27 procent. 15 procent av dem med bostadsrätt respektive 14 procent av villaägarna valde en mix av bindningstider, med en del tre månaders och en del med längre bindningstid.

Västra Götalands län
I Västra Götalands län valde 55 procent av bostadsrättsköparna/ innehavarna tre månaders bindningstid och 40 procent fattade samma beslut för lånet på sin villa.
47 procent av villaägarna valde att binda sina bolån. Motsvarande andel för bostadsrättsägare var 32 procent. 13 procent av dem med bostadsrätt respektive 14 procent av villaägarna valde en mix av bindningstider, med en del tre månaders och en del med längre bindningstid.

Val av bindningstid villaägare i juni och juli

  Allt bundet Allt rörligt Mixat
Stockholm 34% 51% 14%
Skåne 41% 46% 12%
Västra Götaland 47% 40% 14%

Källa: SBAB. Not: Avrundning till närmaste hela procenttal kan göra att siffrorna inte summerar till hundra procent.

Val av bindningstid bostadsrättsägare i juni och juli 

  Allt bundet Allt rörligt Mixat
Stockholm 27% 58% 15%
Skåne 28% 61% 11%
Västra Götaland 32% 55% 13%

Källa: SBAB. Not: Avrundning till närmaste hela procenttal kan göra att siffrorna inte summerar till hundra procent.

Mer om statistiken
Underlaget baseras på SBAB:s nya kunder, samt befintliga kunder som lade om sina lån under perioden 1 juni till och med 31:a juli. Vill du veta mer om hur kunderna valde att göra i ditt län, välkommen att höra av dig så tar vi fram underlaget.

Loading

Loading
Loading

Hösten kom med besked i år och nästan lite för tidigt!

Här kommer lite inspiration från ett projekt jag hjälpt till att styla i samband med försäljning av bostadsrättslägenheter i fjällvärlden. Lägenheterna har tidigare hyrts ut och inför försäljningen ville man göra om en lägenhet för att visa på möjligheterna och potentialen.

Loading

Läxhjälpsprogrammet kommer till Borlänge!

Genom Läxhjälpens program där högskolestudenter och elever träffas två kvällar i veckan är målet att skapa bättre förutsättningar att klara grundskolan för de elever som ligger i riskzonen att inte bli gymnasiebehöriga.

Nu öppnar Beyond Retro i Täby centrum

Täby Centrum utökar sitt utbud av mode när Beyond Retro - Europas ledande butikskedja för second. – Vår butik i Täby C kommer få ett skräddarsytt utbud. Vi handplockar alla våra plagg och analyserar noggrant trender för att bemöta vad kunden efterfrågar varje säsong. Det skall vara enkelt att hitta både vardagsfavoriter och plagg till festligare tillfällen, säger Louise Sundell, etableringsansvarig på Beyond Retro.

Borlänge kommun går före i klimatomställningen

I fredags den 1 oktober blev det klart vilka 23 städer som tillsammans med Viable Cities och fyra myndigheter kraftsamlar för klimatneutrala och hållbara städer. Förutom de tidigare 9 städerna är nu Borlänge kommun en av de tillkomna 14. Som en av Viable Cities pionjärstäder ska Borlänge nu ta ett jättekliv framåt för klimatomställningen.

Se upp! Parkeringsavgift dygnet runt i hela stan

Med start i november 2021 kommer en ny parkeringsavgift att införas i Malmö. Den innebär att det i regel kommer att kosta två kronor i timmen att parkera på kvällar, nätter och helger i de områden som har avgift dagtid.

Täby kliver uppåt i årets företagsranking

Täby är en av Sveriges mest välskötta kommuner med stor valfrihet, välfärdstjänster av hög kvalitet, attraktivt näringslivsklimat och stabil ekonomi. Skolorna i kommunen uppvisar toppresultat, förskolorna erbjuder en trygg och stimulerande miljö och vid kommunens äldreboenden är nöjdheten stor.

Loading
Loading
Loading

Grön el när det blåser nya vindar hos IKEA

Från och med september kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA.* Erbjudandet, som tagits fram tillsammans med Svea Solar, innebär el från sol och vind med ett enkelt upplägg och lågt pris.

Loading

IKEA inreder gallerian i Stockholm – med nytt varuhus

IKEA tar nu nästa steg i sin storsatsning på Stockholm genom att öppna ett 8 000 kvadratmeter stort cityvaruhus som sträcker sig över totalt fyra våningsplan i köpcentret Gallerian. Med satsningen kommer IKEA närmare människor i de mest centrala delarna av huvudstaden. Cityvaruhuset öppnar sommaren 2022.

100 inbrott om dagen under semestern

Inget du vill tänka på, men under semestermånaderna jun-augusti förra året begicks det närmare 100 inbrott om dagen i bostad, fritidshus m.m. i Sverige . Det var en ökning med 16 % jämfört med året innan men det varierar i regionerna. Värst utsatta var region Nord med en ökning på 47 % och minst utsatt var region Mitt med 3 %.

“Nära varannan villa behöver repareras”

– Mer än fyra av tio behöver repareras! Anticimex har analyserat sin statistik från alla besiktningar av fasader på småhus som gjorts inför en försäljning av huset under 2020. Totalt har 32 839 fasader besiktigats i hela landet av Anticimex besiktningstekniker. – Husägare behöver löpande underhålla sin fasad för att slippa fuktskador, säger Johanna Lindström, expert på husbesiktningar och byggnadsmiljö på Anticimex. Varje sommar bör man inspektera sin fasad, för om den behöver målas om ska det inte vara för kallt eller fuktigt ute. Sedan förstår jag att man helst vill göra annat på sommaren än att jobba med huset, men fångar man problemen tidigt blir det mindre jobb och man slipper de stora dyra skadorna.

Trend: Villapriserna stiger mest i Ekerö

Värdet på genomsnittsvillan i Storstockholm har ökat med 3 500 kronor om dagen – tolv månader i sträck. Och i Ekerö ökar villorna  mest i procent, visar Mäklarstatistik.

Underskott på bostäder i över 200 kommuner

Antalet kommuner som bedömer att de har balans i utbudet av särskilda boendeformer för äldre har ökat betydligt sedan förra året, från 140 till 204 kommuner. Effekter av coronapandemin kan vara en förklaring, ett ökat byggande av specialbostäder de senaste åren kan vara en annan.

Vet din BRF-styrelse vad de pysslar med?

– Att många bostadsrättsägare anser att deras styrelse saknar kunskap inom vissa viktiga områden som juridik, ekonomi och teknisk förvaltning är oroväckande, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Trend: Föreningar omvandlar lokaler till bostäder

Många bostadsrättsföreningar runt om i landet har lokaler som står tomma och i princip bara kostar pengar. Något som lockar många föreningar är att omvandla ytorna till bostäder. – Men vad innebär det egentligen att göra om en lokal till lägenhet?

EU-förslag hot mot utbyggnaden av laddstolpar

Utbyggnaden av laddningsinfrastruktur för elbilar kan försenas och det kan bli svårare för staten att satsa pengar på att bygga laddstolpar på grund av ett förslag om statsstödsregler som ligger på EU-kommissionens bord.

Amorteringskravet stoppar 23 000 unga

De senaste åren har vi sett en tydlig förskjutning mot att unga flyttat hemifrån betydligt senare. En ny rapport från SBAB visar att amorteringskraven i kombination med höga kalkylräntor kan förklara en viss del av detta. Resultaten av SBAB:s analyser visar att det i de tre storstadslänen sammantaget är 23 000 unga vuxna som begränsas av de två amorteringskraven. De visar också att 21 000 fler unga i våra tre storstadslän skulle kunna låna till en etta om bankernas kalkylränta sänks till 5 procent.

En halvtimme längre i bingen för hemma-arbetaren

En dryg halvtimme per natt. Så mycket mer sömn i genomsnitt får de som jobbar hemifrån, visar en ny studie. ”Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt”, säger forskaren David Hallman.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

13,

så många dagar tog det att sälja en villa i Stockholm och Västmanlands län i augusti. Källa: Booli.

CITATET

citat 1

“Jag brukar spara katastroford till naturkatastrofer, men det här är så nära man kan komma” Jakob Eliasson, Villaägarna, apropå förväntade...