Bild av Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/sv-se/foto/modell-vetenskap-laskigt-utbildning-5428151/

Ny rapport: Frukt stärker ditt skelett

Benskörhet (osteoporos) är en bensjukdom drabbar var tredje kvinna och var sjätte man över 50 års ålder. Sjukdomen försvagar och avkalkar skelettet inifrån – men den bästa förebyggande åtgärden kommer utifrån.
Förutom daglig motion heter medicinen: frukt.

En ny studie visar nämligen att din dagliga kost gör mer nytta för dina ben om den innehåller frukt, skriver Illustrerad Vetenskap.
– Bara 50–100 gram av den torkade frukten kan minska risken för benskörhet avsevärt.

Ett exempel: Forskare vid amerikanska Penn State University delade in 200 personer över 50 år i tre grupper och följde deras benhälsa under ett år med fokus på deras fruktintag.
En grupp åt som vanligt, en annan åt 50 gram katrinplommon varje dag och den tredje åt 100 gram katrinplommon.

Katrinplommon var tidigare mest kända för sin laxerande inverkan, men har på senare årtionden visat sig kunna motverka såväl hjärtsjukdomar som cancer.
Dessa skrynkliga frukter är fullproppade med mineraler och vitaminer som stimulerar kroppens egen produktion av antioxidantrika fenoliska syror och polyfenoler. Forskarna ville därför undersöka om de torkade plommonen även kunde stimulera vårt skelett
Efter tolv månader visade resultaten att de två grupper som hade ätit 5–12 katrinplommon dagligen hade friskare ben och därmed löpte lägre risk att förlora benmassa och därmed få osteoporos.

“Överflödet av vitaminer, mineraler, fenolsyror och polyfenoler i katrinplommon minskar risken för inflammatoriska cytokiner – proteiner som reglerar inflammation i skelettet”, förklarar studiens huvudförfattare Connie Rogers, som är professor i näringsvetenskap vid Penn State.

Ett friskt skelett beror på en harmonisk balans mellan två sorters benceller: dem som bryter ned gammal benvävnad och dem som bygger upp ny. Obalans leder till sköra, massiva eller deformerade ben.
– Men jag har redan starkt skelett, tänker du?
Då ska du veta att förutom katrinplommonens medicinska egenskaperna är den torkade frukten dessutom otroligt näringsrik. En portion med 4–6 katrinplommon innehåller cirka 100 kalorier och 20 olika vitaminer och mineraler.