När dikt blir verklighet

När dikt blir verklighet

Hittills har finanskrisen slagit mot vanliga löntagare och bankkunder. Det är vi vana vid. Helt enligt bankdirektörernas motto: – Låt de fattiga betala, de är ju vana.

PEPPE ENGBERG Men nu börjar jag bli orolig. Enligt en ny undersökning från Schroders uppger tre av fyra förmögna investerare i Europa (75 %) att de har påverkats negativt av den ekonomiska instabiliteten de senaste åren – och mer än en av fem (21 %) oroar sig över att behöva skjuta fram pensionsåldern och arbeta längre än de planerat.

Shit! tänker jag. Undersökningen visar tydligt att det inte bara är låg- och mellaninkomsttagare som påverkats av den ekonomiska krisen. Pressmeddelandet frossar i känslosam retorik som vi hittills bara hittat i vänsterns pamfletter: ”Miljontals förmögna investerare i hela Europa delar känslan av oro över marknadsläget, har fått försämrad ekonomi och känner ett stort behov av att vidta åtgärder för att återställa sina pensionsinvesteringar”.
Det är nästan så man tycker sig höra ekot av det kommunistiska manifestets varning: ”Det går ett spöke genom Europa”.

Schroders European Wealth Index kartlägger attityder ”hos ett representativt urval av välbeställda kunder i 10 euroländer”. Samtliga deltagare i undersökningen har minst 100 000 euro i investerbara tillgångar exklusive bostaden. I denna första rapport frågade Schroders ett urval av mer än 1400 av dessa välbärgade investerare hur de hade påverkats av den ekonomiska instabiliteten de senaste tre åren samt vad de oroade sig mest över när det gäller deras investeringar.
– Vår undersökning fokuserar på en vital del av Europas befolkning som är viktig för ländernas skattebas, leder företag och är en katalysator för tillväxten. Resultaten visar tydligt att välbeställda europeiska investerare har drabbats av den ekonomiska instabiliteten och har ett oroande pensionsgap att hantera, säger Peter Beckett som är marknadschef för Europa på Schroders.

Deltagarna i undersökningen var framförallt oroliga över att deras investeringar och pensionsavsättningar inte längre kommer att vara tillräckliga för att betala för den levnadsstandard de tidigare planerat. Detta var den främsta farhågan i sex av de tio undersökta länderna (Tyskland 41 %, Italien 39 %, Spanien 38 %, Österrike 30 %, Sverige 29 % och Belgien 26 %) och det viktigaste orosmomentet bland investerare i Europa som helhet (29 % ).  I åtta av de undersökta länderna hade investerarna inte bara noterat att pensionsavsättningarna krympt (24 %) utan även aktivt börjat undersöka vad detta kommer att ha för påverkan på deras framtida inkomst och vilka praktiska åtgärder de behöver genomföra.

Var femte av deltagarna i undersökningen (21 %) uttryckte oro över att de måste skjuta pensionen på framtiden och arbeta längre än de planerat. Fem av tio miljonärer trodde att deras framtida levnadsstandard skulle bli lägre än deras föräldrars.

Frågan är om vänstern blir glad eller besviken över att krisen drabbar även de rika? Vad tror du?

***
Eva Bergdahl, 96, är kärnfrisk och livsglad. Härom veckan läste vi om att hon lämnar Karlskrona och flyttar efter sonen till Thailand.
– Livet är som en saga, sa hon och alla log vi.
Ganna Chyzhevska, 91, är dement, nästan blind och har problem med hjärtat. Igår bestämde migrationsverket att hon ska utvisas till Ukraina där hon inga släktingar har.

Hoppas att Thailand inte har en lika human invandrarpolitik som Sverige.

***

NÄR DIKT BLIR VERKLIGHET

Jag har en kompis som heter Thomas Kanger. Till skillnad från Håkan Juholt bistod han polska Solidaritet. Han smugglade visserligen inte tryckpressar, men det gjorde ju inte Juholt heller trots att han påstått det.
Kangers insats var blygsam, men finns på bild. Han skänkte den enda räknedosa vi hade på tidningen Gnistans redaktion till strejkledaren Lech Walesa, Walesa blev glad och ville bli fotograferad med den svenske journalisten.

När vi framkallade bilden på Walesa och Kanger visade det sig att liksom hade blivit en ljus gloria över huvudet på… ja just det – på Thomas Kanger.
Det såg verkligen overkligt ut.
Den blivande fredspristagare log glatt, men hamnade på något sätt i skuggan av den svenske ”hjälten”. Kanske var det något sånt Juholt hade velat uppnå när han fabricerade sin historia om den hjältemodiga insatsen han aldrig gjorde för Polens folk?

Nåja. Sedan dess har Thomas rört sig från journalistiken mot den fria diktens värld. Som thrillerförfattare har han dock visat sig komma obehagligt nära verkligheten: Hans thriller ”Sjung som en fågel” handlar om mordet på en S-politiker i Västerås. Politikern är i boken 65 år gammal, före detta Aseaanställd, aktiv i fackföreningen Metall, och skild sedan 1977.

Boken fick bra recensioner. Ett halvår efter att boken släpps sker ett mord i Västerås som är obehagligt likt diktens: kommunalrådet Pär Axelsson hittas död av sitt eget barn, precis som i boken.  Alla ovan nämnda detaljer, så när som att åldern på den döde skiljer på ett (1) år
– Det var exakt likadant, och polisen utredde till och med motivet som mördaren i boken hade, berättade Thomas härom dan när vi firade hans födelsedag vid Bord 98.

Fallet är ännu olöst, och polisen har gjort mer än 600 förhör kring mordet. Frågan är om polisen än en gång kommer att söka svar i en av Kangers böcker: I den nyutkomna ”Drakens år” placerar författaren ett mord i min gamla hembygd – Gäddedetrakten i norra Jämtland.
Det påhittade dödsfallet sker hösten 2011.
Den påhittade skytten är i 20-årsåldern, med koppling Västmanland. Han är i Norrland för att bo i släktens stuga (släkten på moderns sida). Under älgjakten skjuter han en 52-årig man till döds.

Du såg kanske nyhetsartiklarna i veckan? En 21-åring från Västmanland var i Gäddedetrakten för att jaga älg (eftersom hans släkt på moderns sida är därifrån), men blir skjuten till döds av en man i 50-årsåldern.
Samma plats, samma tid, samma åldrar (fast dramats roller är omkastade), samma släktrelationer och samma anledning; älgjakt!

Slump eller tillfällighet? Tar verkligheten hämnd på dikten? I så fall är det inte slut här. I Kangers thriller sker nämligen tre dödsskjutningar:

>> Den första inträffar i Afghanistan i ett tänkt februari 2010, med en svensk som olycksskytt.
”Samma” dödsskjutning sker efter publiceringen i verkligheten – på samma plats och samma tid (endast en vecka fel!), och där skottvinkeln uppifrån även här blev den avgörande bevisningen.

>> Den andra dödsskjutningen i boken upprepade sig alltså nu i veckan utanför Gäddede – med nästan alla andra detaljer identiska.

>> Den tredje dödsskjutningen i ”Drakens år” sker från Ikeas tak i Västerås. Något sådant har inte inträffat i verkligheten. Än. Skottet i Drakens år träffar sitt offer först i maj 2012…

Spooky! Nästan lika skrämmande måste Håkan Juholt han tyckt att det var när gratistidningen BIZ.24 damp ner i hushållens brevlådor i veckan som gick. Pressläggningen måste ha varit minst 4-5 veckor, ändå är tajmingen suverän: Samma dag som bidragsskojeriet avslöjas i dagspressen fångar textreklamen för S-ledaren hela affären: ”Juholt vill lätta på STATENS PLÅNBOK”. 
Slump eller tillfällighet? Freud skulle ha dragit intressanta slutsatser.

Nu ska jag jobba. Men först ska jag ge katten den dagliga dosen av strumamedicin. Sedan ska jag pilla på min nya Ipad. Klart man har skaffat en pensionärsplatta!

Loading
Loading
Loading

Sju inredningstrender hos Tibergs

Enligt Tibergs inredningsexperter förväntas 2024 bli ett år präglat av färg, form och mönster. – Det personliga och kontrastrika hemmet har aldrig varit mer rätt än nu. Nu inreder vi med medvetna och hållbara möbler i en mix där gammalt möter nytt. Det nya året för med sig nya möjligheter att skapa ett varmt och ombonat hem. 

Loading

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Dialogmöten ska sätta din idé på kartan

Nu inleds arbetet med en ny kommuntäckande översiktsplan för Borlänge kommun. Som ett första steg får alla Borlängebor chansen att tycka till med hjälp av en digital karta. I oktober bjuder kommunen också in till flera olika dialogmöten.

“Jag möter dig som kund på dina villkor”

Nu stärks Properties & Partners kontor med en riktig vinnare. Fabian Stenmo jobbar som mäklarassistent just nu och blir i början av året klar med utbildningen till mäklare. DinBostad ringer upp honom för en liten pratstund.

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Uteserveringar får hålla öppet till 23

Glatt besked inför sommaren: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, som är gemensam för Täby och Vaxholm har att beslut att uteserveringar får ha öppet till 23.00. Samtidigt stärks tillsynsarbetet.

Summercrew tillbaka på Täby torg

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00. Aktiviteter finns på plats fram till den 5 juli samt mellan 29 juli–9 augusti.

Fler vill komma i till Dalarna i sommar

Förra sommarens regn ställde till det på många håll i landet och främst campingverksamhet fick det tufft. Nu finns tecken om ett bättre bokningsläge i Dalarna i sommar. 

Nytt museum ska stärka Täbyidentiteten

Tanken är att det nya museet om Täbys historia ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Loading
Loading
Loading

105 000 kronor mer när en balkong hänger med

En lägenhet med balkong säljs i genomsnitt för 105 000 kronor mer än en lägenhet utan balkong. Om balkongen dessutom är placerad i söderläge ligger värdeökningen i genomsnitt på 125 000 kronor. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli, som låtit undersöka försäljningar i Stockholms kommun under det gångna året.

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Loading

Vi drömmer om att vakna utvilade men …

Vi svenskar drömmer om att vakna utvilade, men vi störs av fel temperatur, oro – och smulor i sängen. Det framgår av IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.  Eller så är det reklam för möbelföretagets stora utbud av sängar.

Gängen får en miljon att överväga flytt

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifoenkät. Undersökningen visar att cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Swedbank: “Räcker med 30 000 nya bostäder”

Under de senaste fem åren färdigställdes i genomsnitt cirka 55 000 bostäder per år. Men de kommande tio åren kommer det bara att behövas cirka 30 000 nya lägenheter och villor per år. Det menar Swedbank i en ny analys som vänder upp och ner på diskussionen.

Fin bostad viktigast för unga

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha "en fin bostad" i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig.

Fyra av tio villaägare över 55 bor för stort

55 procent av de unga äldre (55 till 69 år) funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort. Detta är några av resultaten i en ny Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av OBOS. OBOS menar att stora samhällsvinster skulle skapas om rörligheten bland äldre på bostadsmarknaden blir bättre.

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Så ser bostadsmarknadsläget ut i Sveriges kommuner

I Boverkets nya bostadsmarknadsenkät 2024 bedömer hälften av landets kommuner att man har underskott på bostadsmarknaden som helhet. Men antalet kommuner som uppger underskott minskar från tidigare år. För ungdomar, studenter och nyanlända ser det ljusare ut på bostadsmarknaden, medan det behövs fler bostäder för äldre.

Ny egnahemsrörelse vill öka byggandet av småhus

Regeringen har beslutat att tillsätta förre ministern Stefan Attefall som egnahemskommissionär för att öka småhusbyggandet. Syftet är att verka för en ny egnahemsrörelse och att långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen av bostäder. – Uppdraget handlar dels om att klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Bopanelen 2030: Så vill vi bo när vi flyttar

Bostadsbyggande kommer att vända 2025. Men vad tycker och tänker de som ska bo i framtidens bostäder? För att ta reda på det har Skanska frågat 2 300 personer runt om i landet hur de vill bo 2030. Resultatet är den här rapporten.

Nya krav på bankerna ska pressa boräntorna

Bankerna måste redovisa vilka boräntor andra kunder har förhandlat till sig när de erbjuder bolån. Det är ett av Finansinspektionens förslag för att öka konkurrensen mellan bankerna. – Vi tror att det kan få en positiv effekt på konkurrensen, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr till SvD.