IKEA flirtar med 60-tal och tidigt 70-tal

IKEA flirtar med 60-tal och tidigt 70-tal

IKEA fortsätter att nylansera ikoniska IKEA produkter med tidlös design i kollektionen Nytillverkad. Den senaste utgåvan av kollektionen tar oss tillbaka till en avslappnad och lekfull design från 60-talet och tidigt 70-tal.
Kollektionen, som finns tillgänglig i varuhusen från januari 2024, har omarbetats för att passa behoven i dagens hem.

– Vintagemöbler har gjort en stor comeback på senare tid och vissa IKEA produkter som har blivit riktiga samlarfavoriter, säger Johan Ejdemo, Global Design Manager, IKEA of Sweden.

Vid den tiden introducerade IKEA nya material som målade spånskivor och plast för att skapa möbler med ett ungdomligt uttryck. Djärva former, optimistiska färger, bekväma sittplatser och mjuka mattor med lång lugg kännetecknade den tidens inredningsstil, som nu kan återupplevas genom denna nya utgåva av Nytillverkad.
Lanseringen i januari visar ikoniska föremål av de inflytelserika IKEA formgivarna Karin Mobring och Gillis Lundgren.

Karin Mobring var den första kvinnliga formgivaren som fick ett betydande inflytande på IKEA. 1964, efter att Ingvar Kamprad sett en träfåtölj designad av Karin på Stockholm Furniture Fair, anställdes hon för att ingå i designteamet hos IKEA.

– Med rötterna i den klassiska, lantliga skandinaviska stilen var Karin också en mycket mångsidig designer, som utvecklade omkring hundra produkter för IKEA. CROMI sidobord, ett av hennes ikoniska produkter, återlanseras i Nytillverkad kollektionen som BAGGBODA sidobord med en vit eller ljusgul bordsskiva och en förkromad ram.

Gillis Lundgren, som började på IKEA 1954, var en visionär designer som sprudlade av idéer och entusiasm. Han arbetade nära Ingvar Kamprad och hjälpte till att utveckla IKEA, illustrerade katalogomslag, fotograferade produkter och arbetade som möbeldesigner.
– En av hans ikoniska möbler var fåtöljen MILA, nu i ny tappning som snurrfåtöljen DYVLINGE. Den rymliga fåtöljen PUCK från 1969 gör också comeback under namnet SOTENÄS.

De samtida svenska formgivarna Sven Fristedt och Ehlén Johansson spelade också en viktig roll i utformningen av kollektionen. Några av de iögonfallande mönster som Sven Fristedt designade på 60- och 70-talen gör comeback på STRECKFLY kuddfodral och ÄNGSFIBBLA förklippt tyg.

Ehlén Johansson, en av Sveriges mest framstående formgivare och vinnare av Red Dot Design Award, har designat SKOGSTUNDRA vas, en elegant och subtil produkt med hög hals som stöd för snittblommor.

Säljstart: 29 december 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus.

Loading
Loading
Loading

Sju inredningstrender hos Tibergs

Enligt Tibergs inredningsexperter förväntas 2024 bli ett år präglat av färg, form och mönster. – Det personliga och kontrastrika hemmet har aldrig varit mer rätt än nu. Nu inreder vi med medvetna och hållbara möbler i en mix där gammalt möter nytt. Det nya året för med sig nya möjligheter att skapa ett varmt och ombonat hem. 

Loading

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Dialogmöten ska sätta din idé på kartan

Nu inleds arbetet med en ny kommuntäckande översiktsplan för Borlänge kommun. Som ett första steg får alla Borlängebor chansen att tycka till med hjälp av en digital karta. I oktober bjuder kommunen också in till flera olika dialogmöten.

“Jag möter dig som kund på dina villkor”

Nu stärks Properties & Partners kontor med en riktig vinnare. Fabian Stenmo jobbar som mäklarassistent just nu och blir i början av året klar med utbildningen till mäklare. DinBostad ringer upp honom för en liten pratstund.

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Uteserveringar får hålla öppet till 23

Glatt besked inför sommaren: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, som är gemensam för Täby och Vaxholm har att beslut att uteserveringar får ha öppet till 23.00. Samtidigt stärks tillsynsarbetet.

Summercrew tillbaka på Täby torg

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00. Aktiviteter finns på plats fram till den 5 juli samt mellan 29 juli–9 augusti.

Fler vill komma i till Dalarna i sommar

Förra sommarens regn ställde till det på många håll i landet och främst campingverksamhet fick det tufft. Nu finns tecken om ett bättre bokningsläge i Dalarna i sommar. 

Nytt museum ska stärka Täbyidentiteten

Tanken är att det nya museet om Täbys historia ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Loading
Loading
Loading

105 000 kronor mer när en balkong hänger med

En lägenhet med balkong säljs i genomsnitt för 105 000 kronor mer än en lägenhet utan balkong. Om balkongen dessutom är placerad i söderläge ligger värdeökningen i genomsnitt på 125 000 kronor. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli, som låtit undersöka försäljningar i Stockholms kommun under det gångna året.

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Loading

Vi drömmer om att vakna utvilade men …

Vi svenskar drömmer om att vakna utvilade, men vi störs av fel temperatur, oro – och smulor i sängen. Det framgår av IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.  Eller så är det reklam för möbelföretagets stora utbud av sängar.

Gängen får en miljon att överväga flytt

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifoenkät. Undersökningen visar att cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Swedbank: “Räcker med 30 000 nya bostäder”

Under de senaste fem åren färdigställdes i genomsnitt cirka 55 000 bostäder per år. Men de kommande tio åren kommer det bara att behövas cirka 30 000 nya lägenheter och villor per år. Det menar Swedbank i en ny analys som vänder upp och ner på diskussionen.

Fin bostad viktigast för unga

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha "en fin bostad" i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig.

Fyra av tio villaägare över 55 bor för stort

55 procent av de unga äldre (55 till 69 år) funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort. Detta är några av resultaten i en ny Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av OBOS. OBOS menar att stora samhällsvinster skulle skapas om rörligheten bland äldre på bostadsmarknaden blir bättre.

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Så ser bostadsmarknadsläget ut i Sveriges kommuner

I Boverkets nya bostadsmarknadsenkät 2024 bedömer hälften av landets kommuner att man har underskott på bostadsmarknaden som helhet. Men antalet kommuner som uppger underskott minskar från tidigare år. För ungdomar, studenter och nyanlända ser det ljusare ut på bostadsmarknaden, medan det behövs fler bostäder för äldre.

Ny egnahemsrörelse vill öka byggandet av småhus

Regeringen har beslutat att tillsätta förre ministern Stefan Attefall som egnahemskommissionär för att öka småhusbyggandet. Syftet är att verka för en ny egnahemsrörelse och att långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen av bostäder. – Uppdraget handlar dels om att klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Mäklarstatistik: “Vi är tillbaka på 2019 års nivå”

– Vi ska inte förvänta oss något nytt prisrally men antalet försäljningar har ökat ordentligt. Det såldes 30 procent fler villor och 20 procent fler bostadsrätter nu i april jämfört med samma månad ifjol, säger han.  Hans Flink på Mäklarstatistik konstaterar att vi är tillbaka på samma nivå som 2019 när det gäller antal sålda objekt.

Bopanelen 2030: Så vill vi bo när vi flyttar

Bostadsbyggande kommer att vända 2025. Men vad tycker och tänker de som ska bo i framtidens bostäder? För att ta reda på det har Skanska frågat 2 300 personer runt om i landet hur de vill bo 2030. Resultatet är den här rapporten.