Nya spelregler på bostadsmarknaden när förmarknaden ökar

Nya spelregler på bostadsmarknaden när förmarknaden ökar

En av fem använder inte Hemnet när de säljer. Foto: Daniel Fazio on Unsplash

Var femte bostad i dag säljs utanför sajten – och majoriteten av mäklarna tror att det kommer att bli än vanligare framöver. Detta är en utveckling som ställer nya krav på de som letar efter en ny bostad.
SBAB har i en ny undersökning frågat storstadsmäklare hur deras kunder söker bostad när digitaliseringen blivit vardag.

Slutsatserna är intressanta när det hur köpare och säljare möts:
– De flesta tittar på Hemnet när de letar efter en ny bostad.
Men av SBAB:s enkät bland mäklare i landets tre storstadsregioner visar att mellan 20–29 procent av försäljningarna sker utanför Hemnet (se tabell 1).
– Det betyder att en av fem bostäder säljs utanför plattformen. En majoritet av mäklarna, 63 procent, tror dessutom att andelen bostäder som säljs utanför plattformen kommer att öka (se tabell 2).

– När Hemnet lanserades revolutionerade det på många sätt bostadsmarknaden. Det bidrog till en enkelhet och transparens som har gynnat både köpare och säljare, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom. Nu ser vi dock en tydlig trend mot att allt fler bostäder säljs utanför Hemnet, vilket ställer nya krav på alla parter.

– Att erbjuda en potentiell säljare att lägga upp bostaden på förmarknaden kan vara ett sätt för mäklaren att få in även en lite avvaktande kund. Säljaren kan på så vis testa marknaden utan att behöva gå ut med en skarp annons på Hemnet. Säljaren kanske till exempel vill köpa först men samtidigt vara redo att sälja snabbt när de väl hittat något, menar Linda Hasselvik.
– Som säljare kan en fördel vara att man slipper själva kostnaden för annonseringen av bostaden. Det bör dock vägas mot risken att man inte når alla potentiella köpare och får bostaden såld till högsta möjliga pris, säger Linda Hasselvik.

Att fler bostäder säljs utanför Hemnet ställer även nya krav på den som letar efter en ny bostad.
– En köpare som är intresserad av ett objekt på förmarknaden behöver vara mer aktiv. Till exempel genom att ringa till ansvarig mäklare och fråga om det är möjligt att titta på bostaden – eftersom det inte finns någon annonserad visningstid – och under vilka förutsättningar säljaren är beredd att släppa bostaden då de kan sakna grundläggande information, så som utgångspris.

 

null
null

Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer hittar du här

Loading
Loading
Loading

Loading

“Du bor i Sveriges bäst rustade kommun”

Nu är det klarlagt: Täby är den mest robusta kommunen att möta framtiden i! Strategi och teknikkonsultföretaget WSP släpper rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden.

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Så blir Borlänge Julfestival 14 december

Julstämning och upplevelser från Norra Backa hela vägen upp till Sveatorget. Borlänge Julfestival kommer tillbaka lördagen den 14 december och välkomnar besökare, stora som små, till en härlig dag med julstämning och upplevelser.

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Stolt sponsor: “Ett lyft för Livia Blomkvist!”

– Livet består av mer än att hjälpa människor att hitta sin drömbostad, säger Lars Antonsson på Properties & Partners Borlänge som är en av sponsorerna bakom Borlänges nya SM-hopp. – Jag är otroligt tacksam för att Lars och Properties & Partners i Borlänge stöttar mig, kvitterar Livia.

Fyra Täbyskolor tävlar om bästa skolkök 2024

Brinkskolan, Åva gymnasium, Hägerneholmsskolan och Näsbyparksskolan – se där fyra skolor som representerar Täby när  tävlingen ”Sveriges offentliga måltider” belönar landets bästa skolkök.

Nya krav på laddstolpar – är din förening redo?

Naturvårdsverkets bidrag för laddstolpar till BRF täcker upp till 50 % av kostnaderna för inköp och installation av laddstolpar och upp till maximalt 15 000 kr per laddpunkt. Detta inkluderar arbete, material, grävning, installation och liknande. 

Loading
Loading
Loading

“Köp först, sälj sen” när försäljningstider ökar

Priserna har stigit de senaste månaderna och sannolikt kommer räntan fortsätta sänkas. I ett sådant läge är det mer ekonomiskt förmånligt att köpa innan man säljer. Dessutom är det också det sätt som de flesta bostadsbytare normalt föredrar.

Loading

Avgifter för VA, el och sopor historiskt höga

De sammanlagda hushållskostnaderna har alltså ökat med 13 procent. Den största kostnadsökningen sedan mätningarna startade 1995. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

Straffbart att ljuga när du söker bolån

Domen är prejudicerande och entydig. Lögner i bolåneansökan är straffbara. – Det räcker om det finns en väsentlig skillnad mellan det du anger och verkligheten, så har banken lidit skada, säger Jonas Bergendal, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Bostadsinbrotten har halverats på sex år

Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott. – År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp, visar en rapport från BRÅ. De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.

Samma doft till alla när tomtarna kommer

I takt med att gränserna för genusstereotypa uttryck suddas ut inom mode och kosmetik, ser vi ett starkare fokus på individen. Årets Julklapp är därför unisexdoften – en extra accessoar som sätter guldkant på vardagen.

Julhandeln: Rekord igen när ekonomin ljusnar

Alla klagar på inflation och räntor. Men det finns en annan sanning: Årets Julhandelsrapport pekar på att tomten kommer att dela ut fler paket:  – Julhandeln  spås hamna på 1,5 miljarder kronor – en ökning med 2 procent jämfört med 2023.

Sex av tio kollar nu hur klimatanpassat hus är

Sex av tio (59 procent) säger att de kommer att ta hänsyn till klimatrisker om de köper hus i framtiden. De allra flesta, 85 procent, tycker att fastighetsmäklare borde vara skyldiga att informera om klimatrisker vid en husförsäljning.

Hon ser dimman lätta över byggmarknaden

Byggprognosen för 2024-2025 visar tecken på återhämtning. Byggföretagen förutspår en ökning i bostadsbyggandet och investeringslyft för lokaler och anläggningar.

Här är det dyrast och billigast att bo i hus

Villaägarna har sammanställt villahushållens främsta driftskostnader genom fyra variabler – kostnader för vatten och avlopp, avfallshantering, elhandel och elnät. En slutsats: – I sex kommuner blir det dyrare med villaliv

Botten nådd – därför växer byggandet igen

Botten på byggkonjunkturen är passerad. För den beräknade ökningen med 25 miljarder 2025 svarar infrastruktur samt om- och nybyggnation av bostäder. Rapportens specialtema om effekterna av NATO-anslutningen samt EU:s taxonomi visar att både infrastruktur och ombyggnader av bostäder kan få ytterligare draghjälp kommande år, säger Lennart Weiss på Veidekke Entreprenad.