Håll koll på 7 nyckeltal när du ska köpa bostadsrätt

Håll koll på 7 nyckeltal när du ska köpa bostadsrätt

Studera nära innan köp.Foto: Emiliano Vittoriosi on Unsplash

Från och med i år är det obligatoriskt för bostadsrättsföreningar att redovisa flera nya nyckeltal i årsredovisningen. Syftet är att det ska bli enklare att begripa och jämföra föreningars ekonomi.
– Många tycker att det är krångligt att förstå ekonomin. De nya reglerna ska göra det enklare, säger Gunilla Litzull, som är rådgivare på organisationen Bostadsrätterna.

En ny lag har gjort det enklare att förstå ekonomin i bostadsrättsföreningar. Handelsbanken har sammanställt 7 viktiga nyckeltal som hjälper dig att hålla koll på i ditt  bostadsköp.

7 nyckeltal att hålla koll på när du ska köpa bostadsrätt:

  1. Räntekänsligheten: Detta nyckeltal anger hur mycket föreningen behöver höja avgifterna om räntan går upp en procentenhet. Om räntekänsligheten är 15 procent kommer avgiften att behöva höjas 15 %.
  2. Skuldsättning per kvadratmeter: När du köper en bostadsrätt har du inte bara ditt eget bolån att betala på. Föreningen har nästan alltid också lån, som alla bostadsrättsinnehavare är med och betalar ränta och amorteringar på via bostadsrättens månadsavgift. Detta nyckeltal talar om hur stor den skulden är i förhållande till hela föreningens yta.
  3. Skuldsättning per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt: I detta nyckeltal beräknas föreningens skuld utslagen på antal kvadratmeter bostadsrätt, eventuella hyreslokaler räknas alltså bort. Det är ett bra tal att använda när du jämför föreningar med varandra. Gunilla Litzull på Bostadsrätterna, anser att en skuldsättning på mer än 10 000 kronor eller mer, är hög och att 15 000 kronor per kvadratmeter är mycket högt. Genom att ta detta nyckeltal gånger storleken på din bostad kan du även se hur stort lån som hör till just din bostadsrätt.
  4. Sparande per kvadratmeter: Visar föreningens sparande per kvadratmeter total yta. Över tid behöver en förenings sparande ligga mellan 200–300 kronor per kvadratmeter för att den ska ha råd att underhålla sin fastighet. Men det kan variera mellan åren. Amortering är också en form av sparande, men det syns inte i nyckeltalet. 
  5. Energikostnad per kvadratmeter: Detta nyckeltal är i bästa fall uppdelat på olika energislag så att du kan får en uppfattning om olika energikostnader som kostnaden för värme, vatten och el, och kan jämföra kvadratmeterkostnaden med andra föreningar.
  6. Årsavgiften per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt: Genom att granska årsavgiften per kvadratmeter blir det enklare att jämföra avgiften mellan olika bostadsrättsföreningar. En låg årsavgift är bra om det beror på att föreningen har en låg skuldsättning, eller hyreslokaler som ger intäkter. Men om avgifterna är låga för att föreningen inte sparar och amorterar till framtida renoveringar kan det betyda en stor avgiftshöjning längre fram.
  7. Årsavgifternas andel i procent av totala rörelseintäkter: Detta nyckeltal visar hur stor del av föreningens intäkter som består av månadsavgifter som medlemmarna betalar. Om föreningen får in en stor del av intäkterna genom att hyra ut lokaler är det bra, men det innebär också en sårbarhet eftersom hyresgästerna kan säga upp sitt kontrakt.
    – Under pandemin såg vi att många föreningar förlorade pengar när företag de hyrde ut till sade upp avtalet eller inte kunde betala, säger Gunilla Litzull.
Loading
Loading
Loading

Klassiskt fiskben nu med modernt klick

Bjelin introducerar ett slitstarkt fiskbensgolv som bygger på patenterad teknik och erbjuder en modern tolkning av en tidlös klassiker. "Woodura Fiskben 2.0" är i ett större format, är tre gånger tåligare än traditionella träalternativ, och är enkel att installera på grund av klickteknologi.

Loading

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Stolt sponsor: “Ett lyft för Livia Blomkvist!”

– Livet består av mer än att hjälpa människor att hitta sin drömbostad, säger Lars Antonsson på Properties & Partners Borlänge som är en av sponsorerna bakom Borlänges nya SM-hopp. – Jag är otroligt tacksam för att Lars och Properties & Partners i Borlänge stöttar mig, kvitterar Livia.

Fyra Täbyskolor tävlar om bästa skolkök 2024

Brinkskolan, Åva gymnasium, Hägerneholmsskolan och Näsbyparksskolan – se där fyra skolor som representerar Täby när  tävlingen ”Sveriges offentliga måltider” belönar landets bästa skolkök.

Nya krav på laddstolpar – är din förening redo?

Naturvårdsverkets bidrag för laddstolpar till BRF täcker upp till 50 % av kostnaderna för inköp och installation av laddstolpar och upp till maximalt 15 000 kr per laddpunkt. Detta inkluderar arbete, material, grävning, installation och liknande. 

Kommunen vill att du källsorterar hemma

Hösten 2026 blir det enklare för oss Täbybor att återvinna våra förpackningar. Kommunen inför då "närsortering" - ett nytt system där förpackningar hämtas nära hemmet.

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Dialogmöten ska sätta din idé på kartan

Nu inleds arbetet med en ny kommuntäckande översiktsplan för Borlänge kommun. Som ett första steg får alla Borlängebor chansen att tycka till med hjälp av en digital karta. I oktober bjuder kommunen också in till flera olika dialogmöten.

“Jag möter dig som kund på dina villkor”

Nu stärks Properties & Partners kontor med en riktig vinnare. Fabian Stenmo jobbar som mäklarassistent just nu och blir i början av året klar med utbildningen till mäklare. DinBostad ringer upp honom för en liten pratstund.

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Loading
Loading
Loading

Loading

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde. Dessutom är det fler som sparar mindre nu än för ett halvår sedan jämfört med dem som sparar mer. Detta visar SBAB:s undersökning Spartempen. – Unga har dragit ner sparandet mer än andra. Var fjärde person mellan 18–29 år säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Vi stöder förslaget – bara inte i vårt kvarter”

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, och en av de forskare som ligger bakom studien.

Bor du som dina jämnåriga kompisar?

Hyresrätten beskrivs ibland som det första steget på bostadsmarknaden, men att målet egentligen är ett ägt boende. Den grupp i undersökningen som är mest intresserad av att bo i bostadsrätt är 18–24-åringarna och den som är mest intresserad av småhus är 35–44-åringarna.

Din bostad får egen kommissionär i EU

– Vi kommer att utveckla en europeisk plan för överkomliga bostäder, för att titta på alla orsaker till krisen och hjälpa till att frigöra de privata och offentliga investeringar som behövs.  Det slog EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen fast när hon presenterade sina politiska prioriteringar för de kommande fem åren. För att hitta lösningar kommer Ursula von der Leyen för första gången att utse en kommissionär med direkt ansvar för bostäder.

Vi drömmer om att vakna utvilade men …

Vi svenskar drömmer om att vakna utvilade, men vi störs av fel temperatur, oro – och smulor i sängen. Det framgår av IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.  Eller så är det reklam för möbelföretagets stora utbud av sängar.

Fin bostad viktigast för unga

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha "en fin bostad" i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig.

Gängen får en miljon att överväga flytt

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifoenkät. Undersökningen visar att cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Swedbank: “Räcker med 30 000 nya bostäder”

Under de senaste fem åren färdigställdes i genomsnitt cirka 55 000 bostäder per år. Men de kommande tio åren kommer det bara att behövas cirka 30 000 nya lägenheter och villor per år. Det menar Swedbank i en ny analys som vänder upp och ner på diskussionen.

Fyra av tio villaägare över 55 bor för stort

55 procent av de unga äldre (55 till 69 år) funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort. Detta är några av resultaten i en ny Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av OBOS. OBOS menar att stora samhällsvinster skulle skapas om rörligheten bland äldre på bostadsmarknaden blir bättre.

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.