Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

BIld av Andy H från Pixabay

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019.
Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

– Vi har undersökt var ingenjörerna bor och var de jobbar före respektive efter pandemin och listat 13 så kallade “Teams-trakter”. Det är områden som har sett en särskilt stor ökning av långdistanspendlare, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Även Falun är attraktivt – här har långpendlarna ökat med hela 82 procent.
– I Falun och Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 82 respektive 51 procent sedan 2019. Vår slutsats är att dessa distansarbetare lockats av lägre bostadspriser och närheten till naturen, säger Johan Kreicbergs.

Ökning av bosatta ingenjörer med mer än 10 mil till sin arbetsplats

Postnummer Referensort Ökning långpendlare
62 Visby/Gotland 93 procent
84 Sveg/Härjedalen 92 procent
79 Falun 82 procent
33 Värnamo 75 procent
53 Lidköping 63 procent
34 Ljungby 61 procent
56 Habo 59 procent
95 Haparanda 59 procent
81 Hofors 59 procent
80 Gävle 59 procent
86 Timrå 58 procent
67 Arvika* 56 procent
78 Borlänge 51 procent

*För Arvika bör ökningen tolkas med försiktighet då antalet långpendlare är färre än 20.

– Det ökade distansarbetet kan komma att ha stora samhällseffekter, på alltifrån skattesystem till offentliga investeringar och bostadspriser. En ingenjör i Stockholm tjänar cirka 20 procent mer än ingenjörer med liknande roller i exempelvis Västernorrland och Norrbotten, där Timrå respektive Haparanda ligger, säger Johan Kreicbergs.

Gemensamt för dessa 13 identifierade ”Teams-trakter” är långpendling till storstadsregionerna Stockholm–Solna, Göteborg och Malmö–Lund. Bland de nytillkomna långpendlarna i Falun och Borlänge är det 54 respektive 49 procent som pendlar till Stockholm-Solna.

I rapporten Distansarbetsrevolutionen använde Sveriges Ingenjörer anonymiserade uppgifter om postnummer för hem och arbetsplats för 100 000 ingenjörer under 2019 och 2024. Undersökningen omfattar enbart ingenjörer, men totalt arbetar nu 1,8 miljoner svenskar regelbundet på distans.

Vanligaste pendlingsdestinationerna per område 2024

Stockholm–Solna Göteborg Malmö–Lund Övrigt
Visby/Gotland 62%
Sveg/Härjedalen  43%
Falun  54%
Värnamo 42%
Lidköping  48%
Ljungby  29%
Habo  41%
Haparanda 59%
Hofors 68%
Gävle 48%
Timrå 62%
Borlänge 49%

 

Loading
Loading
Loading

Sju inredningstrender hos Tibergs

Enligt Tibergs inredningsexperter förväntas 2024 bli ett år präglat av färg, form och mönster. – Det personliga och kontrastrika hemmet har aldrig varit mer rätt än nu. Nu inreder vi med medvetna och hållbara möbler i en mix där gammalt möter nytt. Det nya året för med sig nya möjligheter att skapa ett varmt och ombonat hem. 

Loading

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Uteserveringar får hålla öppet till 23

Glatt besked inför sommaren: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, som är gemensam för Täby och Vaxholm har att beslut att uteserveringar får ha öppet till 23.00. Samtidigt stärks tillsynsarbetet.

Summercrew tillbaka på Täby torg

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00. Aktiviteter finns på plats fram till den 5 juli samt mellan 29 juli–9 augusti.

Nytt museum ska stärka Täbyidentiteten

Tanken är att det nya museet om Täbys historia ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Fler vill komma i till Dalarna i sommar

Förra sommarens regn ställde till det på många håll i landet och främst campingverksamhet fick det tufft. Nu finns tecken om ett bättre bokningsläge i Dalarna i sommar. 

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Dags för utsläpp av årets studenter i Täby

Efter flera års hårt arbete och studier är det äntligen dags för våra studenter att ta steget ut i vuxenlivet. Denna milstolpe firas med glädje, gemenskap och traditionsenligt firande. – Här är släppen att hålla reda på!

Stjärnor från hela världen förvandlas torget till arena

Den 31 maj är det dags för Täby Stavhoppsgala på Täby Torg. Galan arrangeras av Täby IS Friidrott i samarbete med Bauhausgalan Diamond League. – Det är jätteroligt, det har blivit en succé tidigare år, säger Ingela Hermansson från Täby IS Friidrott till Mitti.

Oklart med bad i Hägernäs och Näsaäng i sommar

Badplatserna i Hägernäs och Näsaäng är båda så kallade EU-bad som årligen klassificeras utifrån badvattenkvalitet. Eftersom de senaste fyra årens snittresultat varit bristfälliga, kommer skyltar som avråder från bad sitta uppe hela säsongen. Täby kommun kommer dock mäta kvaliteten varannan vecka, och det aktuella resultatet ger dig möjlighet att själv bedöma om du vill bada.

Loading
Loading
Loading

Sex av tio har lånat över 50 procent till bostaden

De regler som gäller för bolån innebär att hushåll med en belåningsgrad på över 50 procent men mindre än 70 procent ska amortera en procent av lånebeloppet årligen. Det kan jämföras med samtliga bolåneavtal, där 29 procent har en belåningsgrad på över 70 procent, säger Anton Bratt.

Biking Dalarna fortsätter att växa – Vansbro kommun ansluter sig

Biking Dalarna växer med fler kvalitetssäkrare leder när Vansbro kommun ansluter. Idag kommer de flesta besökare via genomfartstrafik, stora evenemang och fritidsboenden. – Samarbetet mellan cykelföreningarna, Visit Dalarna och Vansbro kommun har nu lett fram till en sådan pusselbit i form av väldigt fina cykelleder i Vansbro och vid Snöån i Dala-Järna, säger Oskar Lundgren.

Loading

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Så ser bostadsmarknadsläget ut i Sveriges kommuner

I Boverkets nya bostadsmarknadsenkät 2024 bedömer hälften av landets kommuner att man har underskott på bostadsmarknaden som helhet. Men antalet kommuner som uppger underskott minskar från tidigare år. För ungdomar, studenter och nyanlända ser det ljusare ut på bostadsmarknaden, medan det behövs fler bostäder för äldre.

Ny egnahemsrörelse vill öka byggandet av småhus

Regeringen har beslutat att tillsätta förre ministern Stefan Attefall som egnahemskommissionär för att öka småhusbyggandet. Syftet är att verka för en ny egnahemsrörelse och att långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen av bostäder. – Uppdraget handlar dels om att klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Mäklarstatistik: “Vi är tillbaka på 2019 års nivå”

– Vi ska inte förvänta oss något nytt prisrally men antalet försäljningar har ökat ordentligt. Det såldes 30 procent fler villor och 20 procent fler bostadsrätter nu i april jämfört med samma månad ifjol, säger han.  Hans Flink på Mäklarstatistik konstaterar att vi är tillbaka på samma nivå som 2019 när det gäller antal sålda objekt.

Bopanelen 2030: Så vill vi bo när vi flyttar

Bostadsbyggande kommer att vända 2025. Men vad tycker och tänker de som ska bo i framtidens bostäder? För att ta reda på det har Skanska frågat 2 300 personer runt om i landet hur de vill bo 2030. Resultatet är den här rapporten.

Nya krav på bankerna ska pressa boräntorna

Bankerna måste redovisa vilka boräntor andra kunder har förhandlat till sig när de erbjuder bolån. Det är ett av Finansinspektionens förslag för att öka konkurrensen mellan bankerna. – Vi tror att det kan få en positiv effekt på konkurrensen, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr till SvD.

Kriminaliteten ger tydlig priseffekt på bostäder

Kriminaliteten sätter spår på bostadsmarknaden. Det uppger Mäklarsamfundet i en ny rapport om ökande otrygghet. Samtidigt visar forskare på KTH hur skjutningar och droghandel slår mot bostadspriserna – även i finare kvarter.

Bostadsbrist skapar problem för svenska försvaret

Sverige är nu en del av Nato och ska rusta upp försvaret rejält. Men bostadsmarknaden skapar problem för den svenska militären, enligt Swedbank. – Det är ett större problem för mindre orter, säger Maria Wallin-Fredholm på Swedbank.

“Hushållens bolån inte så riskabla som ofta hävdas”

Hushållens samlade skulder är relativt sett höga i Sverige jämfört med en del andra länder. Just bolåneskulderna framstår dock som betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar, och därmed också som mindre riskabla för svensk ekonomi än vad Riksbanken och Finansinspektionen gjort gällande. Det visar analyser som SBAB gjort om hushållens bolån.

Boverket: Bostadsbyggandet vänder nästa år

Boverket bedömer att det kommer att byggstartas cirka 27 000 bostäder i år, en minskning med 16 procent jämfört med förra året. Men nu har vi nått botten, tror Boverket, och nästa år vänder det.