… 8 tips när du nu omförhandlar boräntan

… 8 tips när du nu omförhandlar boräntan

Photo by Andre Taissin on Unsplash

Riksbanken sänker styrräntan och nu är det upp till dig att sparka bollen vidare.
– Om du inte prutar ner räntan på bolånet kommer du förmodligen behöva betala bankens listränta vilket är den högsta möjliga räntan.
För att bli en bra förhandlare räcker det inte veta vad du tycker. Du måste även förstå vad som viktigt för banken.
Här åtta råd som hjälper dig att bli en smartare förhandlare:

1. Förhandla om bolånet ofta: Det finns ingen anledning till att du ska acceptera en dålig ränta. Förhandla med din bank när du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse med andra bankers erbjudanden. Att nyttja bankens tjänster till fullo är inget konstigt, och ger dig mer värde för de pengar banken tjänar på dig.

Samla in erbjudanden från flera olika banker så har du ”mer på fötterna” när du ska pruta ner din bolåneränta. En bolåneförmedlare kan hjälpa dig att samla in flera olika erbjudanden med endast 1 st ansökan och 1 st kreditupplysning.

2. Beställ ett amorteringsunderlag: Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar villkoren för ett lån. Om man tänkt flytta sitt bolån till en annan bank kommer den nya banken kräva att man beställer ett amorteringsunderlag från sin befintliga bank.

Detta kan du utnyttja. Om du beställer ett amorteringsunderlag kommer din bank tro att du är på väg att flytta ditt bolån till en annan bank. Din bankkontakt kommer göra allt i sin makt för att få dig att stanna kvar, du kommer sannolikt bli erbjuden en lägre ränta bland annat.

3. Jämför listränta & snittränta: Listräntan är den ränta som banken visar på sin hemsida. Det är den högsta räntan du kan få betala. Snitträntan är den ränta som bankens kunder betalar i snitt. Där kan man alltså se hur mycket bankens kunder lyckats pruta ner sina bolåneräntor i snitt.

Jämför den ränta du blivit erbjuden med snitträntan. Ditt mål bör vara att få en ränta som är lägre än snitträntan.

Bankerna visar både listräntan och snitträntan på sina hemsidor.

4. Håll koll på ränterabatter: Om du blir erbjuden en ränterabatt så är den ofta tidsbegränsad. Se till att ha koll på när ränterabatterna löper ut så att du kan förhandla till dig en ny rabatt innan den gamla löper ut.

5. Banken vill ha nya kunder: När du ska ansöka om bolån bör du jämföra minst tre olika banker. Berätta för dem att du diskuterar med andra. Du hamnar i en betydligt bättre förhandlingsposition när de vet att du riskerar att välja någon annan framför dem.

6. Banken vill behålla kunder under en längre tid: Ju tidigare du blir kund hos en bank, desto längre tid har de att tjäna pengar på dig. Du som kund kan vara värd flera miljoner kronor i intäkter för banken, och det är upp till dem att se till att du väljer att ge just dem de här pengarna.

Exempel: Adam tar sitt första bolån när han är 25 år gammal. Det är på 1 000 000 kronor till en ränta på 5 procent. Om Adam av någon anledning inte amorterar på sitt bolån överhuvudtaget tjänar banken 50 000 kr/år på Adam. Är han banken trogen tills han är 75 år hade banken tjänat 2 500 000 kronor på att ha Adam som kund.

7. Banken vill ha helhetskunder: En helthetskund är en kund som har allt (lönekonto, bolån osv) hos samma bank. Ju fler tjänster du har på en viss bank, desto besvärligare blir det också för dig att sedan byta bank.
Därför: Lägg inte över en enda tjänst från din gamla bank utan att de betalar för det. Det kan vara i form av lägre ränta, avgiftsfrihet eller något annat. Kom dock ihåg att inte teckna tjänster som du inte behöver – risken är stor att det är du som förlorar på det i längden.

8. Banken vill ha en trygg kund: Varje krona en bank lånar ut är en potentiell risk. Ju högre risk de tar, desto mer ränta tar de ut för att kompensera risken. Att ha en trygg kund som alltid kan betala för sig är därför viktigt för banken.
Så utnyttjar du det: påvisa att din ekonomi är stabil och att bostaden du planerar att köpa är en säker investering.
– Är din tillvaro ordnad och med goda framtidsutsikter ska du inte vara blyg att berätta om det. Är den inte det gör du bäst i att tona ner denna sida och lyfta de faktorer som talar för dig.

… och här 5 argument inför förhandlingen

Här följer några argument du kan använda när du förhandlar med banken:

  1. Säg att du är beredd att byta bank
    Vid förhandlingen med din nuvarande bank ska du vara tydlig med att du är beredd att byta till en annan bank om du inte blir nöjd med vad du erbjuds.
  2. Säg att du har fått ett bättre erbjudande
    Säg till banken att du fått ett bättre erbjudande och fråga om banken kan matcha det eller komma med ett ännu bättre erbjudande.
  3. Du har alltid betalat i tid och varit skötsam med din ekonomi
    Om din nuvarande bank kan se i din historik att du skött dina betalningar och har bra ordning på din ekonomi så bör du kunna få betydligt bättre erbjudanden än nya och obeprövade kunder.
  4. Du är en trogen kund
    Om du har haft samma bank under en längre tid kan du argumentera för att du är en trogen kund och förtjänar ett bra erbjudande.
  5. Du har kunskap om ekonomi och bolån
    Var påläst och visa för banken att du har koll på läget. En kunnig och påläst kund innebär oftast en lägre risk för banken än en kund som knappt vet vad ränta är.

 

Loading
Loading
Loading

Klassiskt fiskben nu med modernt klick

Bjelin introducerar ett slitstarkt fiskbensgolv som bygger på patenterad teknik och erbjuder en modern tolkning av en tidlös klassiker. "Woodura Fiskben 2.0" är i ett större format, är tre gånger tåligare än traditionella träalternativ, och är enkel att installera på grund av klickteknologi.

Loading

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Stolt sponsor: “Ett lyft för Livia Blomkvist!”

– Livet består av mer än att hjälpa människor att hitta sin drömbostad, säger Lars Antonsson på Properties & Partners Borlänge som är en av sponsorerna bakom Borlänges nya SM-hopp. – Jag är otroligt tacksam för att Lars och Properties & Partners i Borlänge stöttar mig, kvitterar Livia.

Fyra Täbyskolor tävlar om bästa skolkök 2024

Brinkskolan, Åva gymnasium, Hägerneholmsskolan och Näsbyparksskolan – se där fyra skolor som representerar Täby när  tävlingen ”Sveriges offentliga måltider” belönar landets bästa skolkök.

Nya krav på laddstolpar – är din förening redo?

Naturvårdsverkets bidrag för laddstolpar till BRF täcker upp till 50 % av kostnaderna för inköp och installation av laddstolpar och upp till maximalt 15 000 kr per laddpunkt. Detta inkluderar arbete, material, grävning, installation och liknande. 

Kommunen vill att du källsorterar hemma

Hösten 2026 blir det enklare för oss Täbybor att återvinna våra förpackningar. Kommunen inför då "närsortering" - ett nytt system där förpackningar hämtas nära hemmet.

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Dialogmöten ska sätta din idé på kartan

Nu inleds arbetet med en ny kommuntäckande översiktsplan för Borlänge kommun. Som ett första steg får alla Borlängebor chansen att tycka till med hjälp av en digital karta. I oktober bjuder kommunen också in till flera olika dialogmöten.

“Jag möter dig som kund på dina villkor”

Nu stärks Properties & Partners kontor med en riktig vinnare. Fabian Stenmo jobbar som mäklarassistent just nu och blir i början av året klar med utbildningen till mäklare. DinBostad ringer upp honom för en liten pratstund.

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Loading
Loading
Loading

Loading

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde. Dessutom är det fler som sparar mindre nu än för ett halvår sedan jämfört med dem som sparar mer. Detta visar SBAB:s undersökning Spartempen. – Unga har dragit ner sparandet mer än andra. Var fjärde person mellan 18–29 år säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Vi stöder förslaget – bara inte i vårt kvarter”

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, och en av de forskare som ligger bakom studien.

Bor du som dina jämnåriga kompisar?

Hyresrätten beskrivs ibland som det första steget på bostadsmarknaden, men att målet egentligen är ett ägt boende. Den grupp i undersökningen som är mest intresserad av att bo i bostadsrätt är 18–24-åringarna och den som är mest intresserad av småhus är 35–44-åringarna.

Din bostad får egen kommissionär i EU

– Vi kommer att utveckla en europeisk plan för överkomliga bostäder, för att titta på alla orsaker till krisen och hjälpa till att frigöra de privata och offentliga investeringar som behövs.  Det slog EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen fast när hon presenterade sina politiska prioriteringar för de kommande fem åren. För att hitta lösningar kommer Ursula von der Leyen för första gången att utse en kommissionär med direkt ansvar för bostäder.

Vi drömmer om att vakna utvilade men …

Vi svenskar drömmer om att vakna utvilade, men vi störs av fel temperatur, oro – och smulor i sängen. Det framgår av IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.  Eller så är det reklam för möbelföretagets stora utbud av sängar.

Gängen får en miljon att överväga flytt

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifoenkät. Undersökningen visar att cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Swedbank: “Räcker med 30 000 nya bostäder”

Under de senaste fem åren färdigställdes i genomsnitt cirka 55 000 bostäder per år. Men de kommande tio åren kommer det bara att behövas cirka 30 000 nya lägenheter och villor per år. Det menar Swedbank i en ny analys som vänder upp och ner på diskussionen.

Fin bostad viktigast för unga

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha "en fin bostad" i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig.

Fyra av tio villaägare över 55 bor för stort

55 procent av de unga äldre (55 till 69 år) funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort. Detta är några av resultaten i en ny Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av OBOS. OBOS menar att stora samhällsvinster skulle skapas om rörligheten bland äldre på bostadsmarknaden blir bättre.

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.