Bostadsinbrotten har halverats på sex år

Bostadsinbrotten har halverats på sex år

Källa och graf: Brå

Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott.
– År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp, visar en rapport från BRÅ. De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.

Minskningen är dock ett trendbrott. Mellan åren 2007 och 2017 ökade antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige markant. Brå har undersökt möjliga förklaringar, och en pusselbit tycks vara ökad aktivitet från internationella brottsnätverk från Östeuropa.
– Det kan i sin tur bero på öppnare gränser mot Öst och ökad arbetslöshet efter finanskrisen 2008, skriver forskarna.

Efter år 2017 minskade antalet anmälda bostadsinbrott – och runt den tiden skärptes också gränsskyddet i Sverige. Samtidigt tycks antalet lämpliga stöldobjekt i bostäder ha blivit allt färre. Också pandemin, som medförde att folk arbetade mer hemifrån, kan ha bidragit till att bostadsinbrotten minskade.

Skillnader mellan villor och lägenheter: Storstadskommuner har generellt flest anmälda inbrott per bostad. Glesbefolkade kommuner har lägst antal. Skillnaderna mellan storstadskommunerna och övriga gäller främst villainbrotten –lägenhetsinbrotten är mer jämnt fördelade över landet. Det finns också skillnader mellan villor och lägenheter i hur inbrotten begås. Villainbrott sker oftast genom att någon bryter upp ett fönster eller en bakdörr, medan lägenheter oftare får intrång via entrédörren. Lägenhetsinbrott begås också oftare med en låg grad av finess än villainbrott.

Två tredjedelar agerade professionellt: I en tredjedel av förundersökningarna klassades då gärningspersonerna som tydligt amatörmässiga. De gjorde oftare inbrott i lägenheter, och de hade relativt ofta ett missbruk eller psykisk ohälsa. De kvinnliga misstänkta hamnade oftast i denna grupp.

De mer professionella gärningspersonerna är svårare att ringa in – de åker mindre ofta fast och det finns därför färre uppgifter om dem i Brås material. Det finns dock en grupp som kan beskrivas som tydligt professionell, och i den återfinns troligen de internationella brottsnätverken. Enligt polisen använder de ofta falska identiteter, byter registreringsskyltar och städar undan spår på brottsplatsen.

Polisen skulle kunna göra fler utredningsåtgärder: Enligt polisens interna rekommendationer bör myndigheten alltid skicka ut en polispatrull vid bostadsinbrott, och sedan använda specialutbildad personal för den tekniska undersökningen. Båda de sakerna görs också ofta – en patrull skickades ut i 73 procent av villainbrotten.

I genomsnitt genomför polisen fyra utredningsåtgärder per bostadsinbrott. Brå bedömer dock att det i nästan hälften av förundersökningarna kunde ha gjorts fler åtgärder. Ofta saknas målsägandeförhör och vittnesförhör. Polisregion Stockholm genomför färre utredningsåtgärder än de övriga polisregionerna. Genomgående gör polisen fler åtgärder vid villainbrott jämfört med vid lägenhetsinbrott.

I dag direktavskriver polisen en tredjedel av anmälningarna om bostadsinbrott och andelen har ökat över tid. Det är också rimligt att direktavskriva brott som har små chanser att klaras upp. Allt som anmäls är inte brott – Brå ser att en tredjedel av förundersökningarna troligen inte innehåller bostadsinbrott. Samtidigt är andelen uppklarade ärenden endast fyra procent, och Brå bedömer att polisen ganska ofta kan göra mer. Framför allt kan målsägandeförhör och vittnesförhör genomföras oftare.

Polisen kan förbättra samordning och godsspaning: Det finns framför allt fyra sätt att ta fast en gärningsperson; bar gärning, spår, utpekande och gods. Detta enligt de redovisade förundersökningarna. Polisen tar fast en misstänkt på bar gärning i en tredjedel av ärendena. I 29 procent används spår för att ta fast den misstänkta, vanligtvis DNA.
I ett av fem ärenden används utpekande för att ta fast gärningspersonen. Fler utpekanden skulle troligen kunna göras om polisen förhörde fler vittnen än i dag. Det finns också en förbättringspotential när det gäller gods. I dag klaras en femtedel av ärendena upp genom att polisen identifierar stöldgods.

Så förebygger du inbrott i vinter

Per Karlsson på Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC) ger 5 råd för att förebygga inbrott:

  • Kontrollera lås och utrymmen: Genomför regelbundna säkerhetsgenomgångar av gemensamma utrymmen som källare, vindar och garage. Kontrollera att lås på ytterdörrar och förråd fungerar som de ska.
  • Investera i moderna säkerhetslösningar: Se över möjligheten att öka säkerheten i föreningen genom att installera digitala lås och närvarostyrd belysning. Upplever ni utmaningar med störningar kan en idé även vara att installera kamerabevakning, se då till att integritetslagstiftningen följs.
  • Uppmuntra till samverkan mellan grannarna: Informera de som bor i föreningen om vikten av att samarbeta, föra dialog och hålla koll på varandra. Gör det enkelt för de boende att veta vem som ska kontaktas om något verkar misstänkt – exempelvis genom att sätta upp en lapp med kontaktinformation i trappuppgången.
  • Byt ut portkoden regelbundet: När bytte ni portkoden senast? Ha som rutin att då och då byta ut koden för att minska risken att den hamnar i orätta händer.
  • Installera en digital larmsensor: En larmsensor fungerar som en digital väktare med dygnet runt-bevakning. Den reagerar på ljud, värme och rörelse och kan förutom support och utryckning vid larm, ge information om exempelvis stökiga folksamlingar och bråk. Läs mer om hur en larmsensor kan installeras i er förening här.
Loading
Loading
Loading

Ny lasyr lyfter träpanelens naturliga yta

– Trä är ett levande och naturligt material som varierar i både utseende och hårdhet. Det påverkar hur lasyren tränger in i träet och hur kulören sedan kommer att upplevas, säger Ann-Charlotte Linde, kulörchef på Nordsjö.

Loading

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Så blir Borlänge Julfestival 14 december

Julstämning och upplevelser från Norra Backa hela vägen upp till Sveatorget. Borlänge Julfestival kommer tillbaka lördagen den 14 december och välkomnar besökare, stora som små, till en härlig dag med julstämning och upplevelser.

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Stolt sponsor: “Ett lyft för Livia Blomkvist!”

– Livet består av mer än att hjälpa människor att hitta sin drömbostad, säger Lars Antonsson på Properties & Partners Borlänge som är en av sponsorerna bakom Borlänges nya SM-hopp. – Jag är otroligt tacksam för att Lars och Properties & Partners i Borlänge stöttar mig, kvitterar Livia.

Fyra Täbyskolor tävlar om bästa skolkök 2024

Brinkskolan, Åva gymnasium, Hägerneholmsskolan och Näsbyparksskolan – se där fyra skolor som representerar Täby när  tävlingen ”Sveriges offentliga måltider” belönar landets bästa skolkök.

Nya krav på laddstolpar – är din förening redo?

Naturvårdsverkets bidrag för laddstolpar till BRF täcker upp till 50 % av kostnaderna för inköp och installation av laddstolpar och upp till maximalt 15 000 kr per laddpunkt. Detta inkluderar arbete, material, grävning, installation och liknande. 

Kommunen vill att du källsorterar hemma

Hösten 2026 blir det enklare för oss Täbybor att återvinna våra förpackningar. Kommunen inför då "närsortering" - ett nytt system där förpackningar hämtas nära hemmet.

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Loading
Loading
Loading

Loading

Sex av tio kollar nu hur klimatanpassat hus är

Sex av tio (59 procent) säger att de kommer att ta hänsyn till klimatrisker om de köper hus i framtiden. De allra flesta, 85 procent, tycker att fastighetsmäklare borde vara skyldiga att informera om klimatrisker vid en husförsäljning.

Hon ser dimman lätta över byggmarknaden

Byggprognosen för 2024-2025 visar tecken på återhämtning. Byggföretagen förutspår en ökning i bostadsbyggandet och investeringslyft för lokaler och anläggningar.

Här är det dyrast och billigast att bo i hus

Villaägarna har sammanställt villahushållens främsta driftskostnader genom fyra variabler – kostnader för vatten och avlopp, avfallshantering, elhandel och elnät. En slutsats: – I sex kommuner blir det dyrare med villaliv

Botten nådd – därför växer byggandet igen

Botten på byggkonjunkturen är passerad. För den beräknade ökningen med 25 miljarder 2025 svarar infrastruktur samt om- och nybyggnation av bostäder. Rapportens specialtema om effekterna av NATO-anslutningen samt EU:s taxonomi visar att både infrastruktur och ombyggnader av bostäder kan få ytterligare draghjälp kommande år, säger Lennart Weiss på Veidekke Entreprenad.

Största bostadsmässan öppnar upp porten

Hem & Villamässan är mötesplatsen för dig som ska bygga nytt, renovera eller uppgradera ditt hem till att bli mer uppkopplat och energismart. Här finns produkter för hela hemmet och du har möjlighet att diskutera alternativ med rådgivare på plats.

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde. Dessutom är det fler som sparar mindre nu än för ett halvår sedan jämfört med dem som sparar mer. Detta visar SBAB:s undersökning Spartempen. – Unga har dragit ner sparandet mer än andra. Var fjärde person mellan 18–29 år säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Vi stöder förslaget – bara inte i vårt kvarter”

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, och en av de forskare som ligger bakom studien.

Bor du som dina jämnåriga kompisar?

Hyresrätten beskrivs ibland som det första steget på bostadsmarknaden, men att målet egentligen är ett ägt boende. Den grupp i undersökningen som är mest intresserad av att bo i bostadsrätt är 18–24-åringarna och den som är mest intresserad av småhus är 35–44-åringarna.

Din bostad får egen kommissionär i EU

– Vi kommer att utveckla en europeisk plan för överkomliga bostäder, för att titta på alla orsaker till krisen och hjälpa till att frigöra de privata och offentliga investeringar som behövs.  Det slog EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen fast när hon presenterade sina politiska prioriteringar för de kommande fem åren. För att hitta lösningar kommer Ursula von der Leyen för första gången att utse en kommissionär med direkt ansvar för bostäder.

SIFFRAN

Modern apartment building with brick walls

Priserna på bostäder spås stiga. Foto:Andreea Ch on Pexels

SIFFRAN

97,2

Svensk ekonomi visar tecken på återhämtning. Konjunkturinstitutets barometerindikator lyfte i november med 3,6 enheter till 97,2 – den högsta nivån sedan augusti 2022 (Källa: TT).

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

CITATET

test