En av tio hushåll har en mille på banken

En av tio hushåll har en mille på banken

En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

Sedan förmögenhetsstatistiken togs bort är det svårt att via officiell statistik bilda sig en uppfattning om fördelningen av hushållens totala finansiella sparande och specifikt banksparande. SBAB har därför via Sifo Kantar frågat drygt 1800 hushåll om hur stort banksparande de har på ett eller flera bankkonton.

Runt 10 procent svarar att de har mer än 1 miljon kronor sparade på banken. Ungefär vart femte hushåll uppger att de har ett sparande på minst en halv miljon kronor. Knappt 60 procent av de svarande uppger att de har mer än 100 000 kronor på banken. Samtidigt uppger 7 procent att de har ett sparkapital på banken på mindre än 10 000 kronor.

– Med reservation för att dessa data utgår från vad hushållen själva svarat och inte registerdata så är jag förvånad över att så pass många hushåll har över 1 miljon kronor på banken, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

– Vår undersökning visar sammantaget att en stor majoritet av alla hushåll har relativt stora likvida buffertar i form av banksparande. Samtidigt visar undersökningen att det ändå finns ett relativt stort antal hushåll som har väldigt små buffertar, säger Robert Boije.

Efter att Jyske bank i Danmark aviserade att de avser att införa negativ ränta på banksparande över drygt 1 miljon svenska kronor har frågan uppkommit hur många hushåll i Sverige som skulle kunna omfattas om samma sak skulle ske här. Då det inte finns någon tillförlitlig statistik över fördelningen på hushållens banksparande är det en fråga som är svår att besvara.

– Resultaten av vår undersökning antyder att maximalt 10 procent av alla svenska hushåll skulle kunna träffas av negativ ränta om alla banker i Sverige skulle införa en negativ ränta på samma nivåer på sparande som Jyske bank planerar att göra. Hushåll med banksparande på över 1 miljon kronor skulle dock lätt kunna undvika den negativa räntan genom att istället fördela sparandet över flera banker. De gör sannolikt många redan idag i syfte att hela banksparandet ska omfattas av insättningsgarantin där ju gränsen per bank går vid 950 000 kronor, säger Robert Boije.

– Det ska nog mycket till för att negativa räntor på vanliga hushålls banksparande ska bli verklighet i Sverige, även om det förstås inte går att utesluta om Riksbanken skulle sänka reporäntan kraftigt under nuvarande nivå på minus 0,25 procent, säger Robert Boije.

Totalt sparkapital i hushållet på ett eller flera bankkonton

Procent av totalt antal svarande

Mindre än 10 000 kr 7%
10 000 – 50 000 kr 14%
50 001 – 100 000 kr 13%
100 001 – 200 000 kr 16%
200 001 – 300 000 kr 9%
300 001 – 400 000 kr 6%
400 001 – 500 000 kr 4%
500 001 – 600 000 kr 4%
600 001 – 700 000 kr 3%
700 001 – 800 000 kr 2%
800 001 – 900 000 kr 1%
900 001 – 1 000 000 kr 2%
Mer än 1 000 000 kr 9%
Vet ej 11%
Antal svarande: 1832

 

Anm. Den exakta formuleringen på frågan ovan löd: På ett ungefär hur stort sparkapital har ditt hushåll sammanlagt på ett eller flera bankkonton, alltså bara på banken, inte i aktier, fastigheter eller dyl.?

Bild: Pixabay

Source: En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor på banken

Advertisement
Loading

– Jag vet var du bor!

ANNONS: Kom gärna förbi kontoret på Blackebergsplan 5. Jag bjuder på en fika. Jag vet var du...

Loading
INNE OCH UTE
Loading

NYHETER
Loading

PÄRLAN
Loading
NYHETER
Loading
EKONOMI
Loading

NYHETER

Loading

Här är sommarens godaste extraknäck i Borlänge

Har du någon gång drömt om att få betalt för att gå omkring i Borlänge och äta? Onlinepizza letar för femte året i rad efter hungriga personer med förkärlek för sociala medier och video- och bild-produktion.

Små hus växer mest och bäst i små kommuner

År 2018 bodde drygt 48 procent av hushållen i flerbostadshus och 44 procent i småhus. Övriga hushåll bor exempelvis i en specialbostad som kan vara en studentlägenhet eller ett äldreboende.

Samverkan ger färre inbrott och ökad trygghet i områden

Nyligen presenterade organisationen Samverkan mot brott (SAMBO) resultatet av en två år lång studie över hur antalet brott i ett bostadsområde påverkas av grannsamverkan – det vill säga när de boende i ett område under organiserade former håller uppsikt över varandras boende och upprättar kommunikationskanaler för misstänkta händelser.

“Ännu liten risk att skandal går ut över bolånekunderna”

Nu vet vi had de sysslar med på banken – egentligen. Skandalen i Swedbank skapor oro hos kunder med bolån. Åtminstone ett ratingbolag ha satt banken på observationslista, vilket innebär att man inom 90 dagar kan komma att sänka bankens kreditbetyg. 

Hittar du ingen bostad – vad sägs om att bo i husbilen?

I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Samtidigt tycker många att priserna är för höga. En av Sveriges största mäklarföretag har kommit på en lösning: husbilen!

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

INSPIRATION

 • Vintervitt vinter lofsdalen hrjedalen fjllen foto enform
 • Frisk men hrlig dag p fjllet lofsdalen ledkryss fjllen
 • Frisk morgon i Lofsdalen lofsdalen fjllen snartvinter foto natur
 • Produkterna som inte bara r fina att styla med utan
 • Hstlov i Lofsdalen med finvder  lofsdalen hstlov
 • Kokhuset r ett mste att beska om ni befinner er
 • ntligen sol lofsdalen fjllen foto natur enform
 • Perspektiv fjll natur foto enform lofsdalen hrjedalen

Pärlan

5 Skäl att använda I Copy You

SIFFRAN

är antalet ljuskällor i ett genomsnittligt svenskt hem.