IKEA ökar försäljningen under pandemin

IKEA ökar försäljningen under pandemin

Lena Herder, landschef IKEA Sverige. Foto: IKEA

Att svenskarna tillbringat mer tid än någonsin i sina hem, har lett till en rejält ökad försäljning inom områden som kök, hemmakontor, utomhusmöbler och sovrum samt produkter som bidrar till mer hållbart liv hemma. Den online-genererade försäljningen har under verksamhetsåret ökat med omkring 40 procent och den sammantagna tillväxten landar kring 200 miljoner kronor.

– Jag är otroligt stolt över våra medarbetares insatser under detta speciella år. Vår fina försäljning är resultatet av en sann entreprenörsanda där alla hjälpts åt för att snabbt ställa om vår verksamhet och hitta nya sätt att möta och hjälpa våra kunder, säger Lena Herder, landschef IKEA Sverige.

Inredningsexperter över internet och billigare leveranser

ANTALET KUNDER SOM VALDE ATT besöka IKEA online – för att inspireras, få hjälp eller beställa – ökade kraftigt från mitten av mars. För att möta kundernas förändrade köpmönster har IKEA i snabb takt utvecklat tjänster kopplade till handel online – en utveckling som påskyndats av covid-19. Redan i april fick kunderna i Sverige möjlighet att beställa sina varor online för att sedan hämta dem utanför varuhusen. Kunderna har nu även möjlighet att tillsammans med en heminredningsexpert planera såväl kök som hela hem – och det digitalt via dator eller telefon. Dessutom har IKEAs hemleveranser av paket blivit smidigare och mer prisvärda.

– Vi har snabbt ställt om vår verksamhet efter kundernas behov och önskemål och samtidigt skapat tillväxt. Detta under en pandemi som påverkat hela vårt samhälle. Det är en fantastisk bedrift av alla våra medarbetare, säger Lena Herder.

De svenska varuhusen har hållit öppet under hela verksamhetsåret. Varuhusens restauranger har dock varit stängda från mitten av mars till mitten av augusti.

För att hjälpa alla dem som drabbats av covid-19 skänkte IKEA Retail (Ingka Group) 26 miljoner euro globalt, varav 17 miljoner kronor användes i Sverige.

Hållbarhet, expansion och låga priser i fokus

I 75 ÅR HAR VARUHUSEN VARIT EN avgörande del av IKEAs framgång – och kommer även fortsättningsvis att vara så. Under ett tak finns allt för livet hemma, samtidigt som heminredningsexperter erbjuder inspiration och smarta lösningar för hemmets alla rum. I linje med den digitala utvecklingen fortsätter IKEA att utveckla service som hjälper människor att handla där och när det passar dem – oavsett om det är i varuhus eller online.

– Under verksamhetsår 2020 hade vi haft det största antalet besök hos IKEA Sverige någonsin. Även antalet medlemmar i IKEA Family är nu det största någonsin. Vi siktar högt och vill nu nå ännu fler av de många människorna, säger Lena Herder.

PARALLELLT MED DE DIGITALA SATSNINGARNA förstärker IKEA det fysiska mötet genom att öppna ett helt nytt varuhus i Kållered och etablera nya butiker och koncept i Europas snabbast växande huvudstad Stockholm. Under året ska IKEA lägga fortsatt kraft på att nå målet att vara cirkulära till 2030. Redan i somras startade försäljningen av second hand på varuhusen och inom kort öppnas världens första renodlade IKEA butik för second hand på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. För att verkligen nå fler, investerar IKEA nu även stort i ännu lägre priser.

200 000 regnbågspåsar såldes under året

Populär påse. Foto:IKEA

Fakta IKEA Sverige verksamhetsåret 2020:

  • Total försäljning: 18 miljarder SEK (jämfört med 17,8 miljarder SEK VÅ19).
  • Totalt antal besök: 161 miljoner besök (jämfört med 151 miljoner VÅ19)
  • Den online-genererade handeln ökade med omkring 40 procent.
  • 3,9 miljoner sålda varmkorvar, 318 000 veggie hot dogs, 650 000 RYET LED-lampor och 200 000 regnbågskassar.
  • Drygt 800 paket med solpaneler för svenska hem.
  • 3 miljoner medlemmar i IKEA Family.

 

Loading

Loading
Loading

Cervera satsar på gamla tallrikar

Heminredningskedjan Cervera satsar på vintage och hakar på trenden med hållbart med affärsområdet Cervera Vintage. -  Om vi kan hjälpa till att bevara klassisk design till nästa generation och hitta nya ägare till historiska objekt och bortglömt hantverk så har vi lyckats, säger Peter Rimbäck, VD Cervera.

Loading

3250 behövande: “Ropen skalla – rastgård åt alla”

I Vallentuna finns 3250 hundar, vilket innebär att runt var tionde kommuninvånare är hundägare. Till skillnad från i Täby och Österåker finns inga rastgårdar. Men nu är en samlingsplats för kommunens fyrbenta innevånare på gång, enligt Mitti. Kommunens Bygglovsvdelning har kommit upp med två förslag.

800 m staket ska skydda grodor från nybyggare

Gökdalen i Högdalen är södra Stockholms största våtmark och här finns flera olika arter fridlysta groddjur lever. Men efter nyår kommer grodornas eget bostadsområde förvandlas till en byggarbetsplats när T-banebygget drar igång. För att skydda groddjuren inte har  ett 800 meter långt skyddsstaket satts upp.

Attling valde Thåström för Högdalens egen hub

The HÖGDALEN är en kreativ online hub med spännande samarbeten inom konst, möbler, accessoarer, mode, foto och smycken. Tidigare i september lanserades detta unika samarbete mellan Efva Attling och Thåström för the HÖGDALEN.

Här kan du återvinna material med patina

Under invigningen av Dala Återbygg Depå lyfte projektledaren Hanna Bergman styrkan i att det här är något man gör tillsammans. – I snitt kastas cirka ett ton byggmaterial per person i Sverige Genom en gemensam insats kan man nu erbjuda ett alternativ för privatpersoner och företag. En återbyggdepå på Islingby industriområde för byggmaterial ska öka återbruket och med det minska klimatpåverkan och nyproduktion.

ReForm: Butiken för dig som gillar homestyling

I Stora Uppåkra, mellan Lund och Staffanstorp, ligger Reform Furniture. Butiken som gjort homestyling till sin affärsidé. Retrobutik på 260 kvadrat med mängder av möbler och inredning främst från 50-60-talet! Varsamt renoverade för att vara i bästa skick.

Stort tryck i höst på kolonilotterna i Enskede–Farsta

I Enskede–Årsta–Vantör finns 7 koloniföreningar, i Farsta 6 föreningar. 2017 stod cirka 7 500 personer i kö till en kolonilott i någon av Stockholms koloniträdgårdars 71 medlemsföreningar i Stockholms stad. Två år senare var kön uppe i 9 000 personer – en ökning med 20 procent på två år.

Magelungen och Parken Måsen har rustats upp

Parken Måsen är en populär park som ligger fint vid Magelungens strand, nära bostäder, Fagersjöskolan och nås med kollektivtrafik. Målet med upprustningen var att skapa ett uterum och mötesplats för alla åldrar med en variation av aktiviteter.

Lärare på Gränbyskolan kan vinna Guldäpplet

Guldäpplet 2020 är lärarpriset som delas ut till lärare som förnyar lärandet och tar in omvärlden och skolan. I år blev drygt hundra lärare nominerade och nu har juryn utsett årets finalister. En av finalisterna är Gränbyskolans Emeilie Hahn.

Mer kamerabevakning i centrala Uppsala

Datainspektionen har tidigare delvis godkänt Uppsala kommuns ansökan om kamerabevakning på Stora torget och vid Påvel Snickares gränd och gett tillstånd alla dagar mellan kl. 20.00 och 06.00, men inte på dagtid och tidiga kvällar. Det beslutet överklagade kommunen till Förvaltningsrätten som bifallit överklagandet delvis och beslutat att Uppsala kommun nu ska medges utökat tillstånd att kamerabevaka Stora torget och Påvel Snickares gränd mellan klockan 15.00 och 06.00. Uppsala kommun nöjer sig inte med det.

Loading
Loading
Loading

Höjning av ROT uteblev – men flera nyheter för byggsektorn

Vi ser positivt på att regeringen och samarbetspartierna väljer att fortsätta fokusera på den gröna omställningen och även gör flera kraftfulla satsningar riktat till bygg- och bostadsmarknaden. Men historien har också lärt oss att en satsning är en sak, sedan måste det också gå att genomföra i praktiken. Då får inte regler och handläggning bli för komplicerat, säger Monica Björk.

Nio av tio Brommabor känner sig trygga

Brommabornas oro för att bli utsatta för brott minskat sedan 2017. 3 221 personer i Bromma svarade på Stockholms stads trygghetsmätning som görs var tredje år. Resultatet visade att en av tio Brommabor under de senaste 12 månaderna, "varje dag eller någon dag i veckan", varit orolig för att bli utsatta för brott. Det är en minskning med tre procent jämfört med förra mätningen 2017. Nio av tio känner alltså inte denna oro.

Loading

Fler lägenheter började byggas under första halvåret

Ungefär 27 300 lägenheter började byggas under första halvåret 2020, visar preliminär statistik. Det är en ökning med cirka 6 procent jämfört med samma period 2019, då 25 675 lägenheter påbörjades. Det skriver SCB i en ny rapport.

Ikano Bostad börjar Svanenmärka sina bostäder

​Från och med juli 2020 kommer Ikano Bostads nya bostadsrätts- och hyresrättsprojekt att Svanenmärkas. Det är ytterligare ett steg i arbetet att ha det bästa och mest hållbara kunderbjudandet och att skapa möjligheter för en hållbar vardag för de många människorna.

Årets inredningsbibel är här

Nu landar årets inredningsbibel. I år innehåller katalogen förutom många nyheter också fler inredningstips.Att livet plötsligt kan föra med sig nya oväntade behov, rutiner och vanor till hemmet har varit extra tydligt för de flesta under detta år. Årets katalog är en handbok med inredningstips som guidar läsaren mot ett smartare och mer funktionellt hem.

Köpläge för hus i Spanien efter prisfall

Bostadspriserna i Spanien sjunker i spåren av coronapandemin. Störst är nedgången i populära svenskområden längs medelhavskusten. Statistiken från värderingsinstitutet Tinsa är den första efter att landet lamslogs av corona. – Vi ser en liten prisdämpning på en annars stark marknad. Nu kan vara ett bra läge att förverkliga husdrömmen i Spanien, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Var tredje bostadsrättsförening planerar att höja sina avgifter

Coronakrisen har förändrat mycket på den ekonomiska spelplanen i Sverige. Så även för många av landets bostadsrättsföreningar. En färsk undersökning som SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB låtit genomföra, visar nämligen att närmare var tredje förening har eller planerar att höja sina avgifter inom en snar framtid.  

Stöldligorna vet när du åker bort på semester

Bästa tipset är att installera en säkerhetsdörr, menar Fastighetstidningen som ger ett antal tis om hur du säkrar hemmet. Det kanske enklaste och billigaste: – Investera i en timer så att belysningen tänds och släcks när du är bortrest. Numer finns till och med appar och lampor där du kan styra din belysning från distans, så att den inte bara tänds och släcks vid givna klockslag. Detta kan tjuven nämligen se igenom. 

Så skyddar du dig mot värmeslag i sommar

Myndigheterna varnar för en ny värmebölja. För att förebygga värmen i sin lägenhet på bästa sätt bör man se till att ha bra solavskärmning i form av gardiner och persienner. För att få in så kall luft som möjligt i lägenheten bör vädring ske på nätterna och man bör i största möjliga mån hålla fönstren stängda under dagtid. 

Krav på laddstolpar för bostadsrättsföreningar

Sedan några veckor tillbaka gäller nya krav på laddplatser när nya bostadsfastigheter byggs, eller större renoveringar genomförs. Lagen är riktad till bostadsrätter och hyresfastigheter. Från och med 2025 kommer också retroaktiva krav på laddningsmöjligheter vid äldre fastigheter.

Trenden: 15 000 bostäder till salu över landet

Förra veckan fanns det 15 411 bostadsrätter till salu på Hemnet, 5 procent fler än motsvarande vecka i fjol, och alltså nytt rekord efter tidigare topp i maj i fjol. – Utbudet av bostadsrätter har stigit till en ny rekordnivå. Det byggs framför allt upp av en tröghet, där det säljs färre bostäder än tidigare, och toppen i utbudet kommer senare i vår än normalt, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg på Hemnet.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

Trend

ANNONS

SIFFRAN

“Minister med lagom personlighet” Fastighetstidningen om  bostadsministern Per Bolund (mp)