IKEA ökar försäljningen under pandemin

IKEA ökar försäljningen under pandemin

Lena Herder, landschef IKEA Sverige. Foto: IKEA

Att svenskarna tillbringat mer tid än någonsin i sina hem, har lett till en rejält ökad försäljning inom områden som kök, hemmakontor, utomhusmöbler och sovrum samt produkter som bidrar till mer hållbart liv hemma. Den online-genererade försäljningen har under verksamhetsåret ökat med omkring 40 procent och den sammantagna tillväxten landar kring 200 miljoner kronor.

– Jag är otroligt stolt över våra medarbetares insatser under detta speciella år. Vår fina försäljning är resultatet av en sann entreprenörsanda där alla hjälpts åt för att snabbt ställa om vår verksamhet och hitta nya sätt att möta och hjälpa våra kunder, säger Lena Herder, landschef IKEA Sverige.

Inredningsexperter över internet och billigare leveranser

ANTALET KUNDER SOM VALDE ATT besöka IKEA online – för att inspireras, få hjälp eller beställa – ökade kraftigt från mitten av mars. För att möta kundernas förändrade köpmönster har IKEA i snabb takt utvecklat tjänster kopplade till handel online – en utveckling som påskyndats av covid-19. Redan i april fick kunderna i Sverige möjlighet att beställa sina varor online för att sedan hämta dem utanför varuhusen. Kunderna har nu även möjlighet att tillsammans med en heminredningsexpert planera såväl kök som hela hem – och det digitalt via dator eller telefon. Dessutom har IKEAs hemleveranser av paket blivit smidigare och mer prisvärda.

– Vi har snabbt ställt om vår verksamhet efter kundernas behov och önskemål och samtidigt skapat tillväxt. Detta under en pandemi som påverkat hela vårt samhälle. Det är en fantastisk bedrift av alla våra medarbetare, säger Lena Herder.

De svenska varuhusen har hållit öppet under hela verksamhetsåret. Varuhusens restauranger har dock varit stängda från mitten av mars till mitten av augusti.

För att hjälpa alla dem som drabbats av covid-19 skänkte IKEA Retail (Ingka Group) 26 miljoner euro globalt, varav 17 miljoner kronor användes i Sverige.

Hållbarhet, expansion och låga priser i fokus

I 75 ÅR HAR VARUHUSEN VARIT EN avgörande del av IKEAs framgång – och kommer även fortsättningsvis att vara så. Under ett tak finns allt för livet hemma, samtidigt som heminredningsexperter erbjuder inspiration och smarta lösningar för hemmets alla rum. I linje med den digitala utvecklingen fortsätter IKEA att utveckla service som hjälper människor att handla där och när det passar dem – oavsett om det är i varuhus eller online.

– Under verksamhetsår 2020 hade vi haft det största antalet besök hos IKEA Sverige någonsin. Även antalet medlemmar i IKEA Family är nu det största någonsin. Vi siktar högt och vill nu nå ännu fler av de många människorna, säger Lena Herder.

PARALLELLT MED DE DIGITALA SATSNINGARNA förstärker IKEA det fysiska mötet genom att öppna ett helt nytt varuhus i Kållered och etablera nya butiker och koncept i Europas snabbast växande huvudstad Stockholm. Under året ska IKEA lägga fortsatt kraft på att nå målet att vara cirkulära till 2030. Redan i somras startade försäljningen av second hand på varuhusen och inom kort öppnas världens första renodlade IKEA butik för second hand på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. För att verkligen nå fler, investerar IKEA nu även stort i ännu lägre priser.

200 000 regnbågspåsar såldes under året

Populär påse. Foto:IKEA

Fakta IKEA Sverige verksamhetsåret 2020:

  • Total försäljning: 18 miljarder SEK (jämfört med 17,8 miljarder SEK VÅ19).
  • Totalt antal besök: 161 miljoner besök (jämfört med 151 miljoner VÅ19)
  • Den online-genererade handeln ökade med omkring 40 procent.
  • 3,9 miljoner sålda varmkorvar, 318 000 veggie hot dogs, 650 000 RYET LED-lampor och 200 000 regnbågskassar.
  • Drygt 800 paket med solpaneler för svenska hem.
  • 3 miljoner medlemmar i IKEA Family.

 

Loading

Loading
Loading

Det är nu du får vårens tulpaner att blomma

Tänk på att nästa vår börjar nu! September-oktober är perfekta månader att förbereda trädgården för nästa vår. Ett bra tips från Plantagen är att gräva ner lökarna i roslandet och under träd och buskar som grönskar sent.

Loading

Klassiska Palladium får kommunen som ägare

Det kommunala fastighetsbolaget AB Hushagen har förvärvat Palladiumhuset och den s k Yllefabriksboden med omgivande mark (kv Sigge 5 och 6) i Borlänge samt parkeringen bredvid Åhlénshuset gränsande till Siljansvägen. Säljare är KB Graga med Pagoden och NCC som ägare.

Rätt tajming för solceller i Täby Centrum

I tider när energipriserna står högt på dagordningen har Westfield tillsammans med Solkompaniet täckt 2000 kvadratmeter takyta av Täby Centrums tak med 864 monokristallina solpaneler.

Prognos: “4000 nya bostäder i Borlänge”

Kommunen anser att de närmaste 20 åren behöver vi bygga mer än 4 000 bostäder i Borlänge tätort. Idag finns det cirka 22 000 bostäder i tätorten, varav cirka 13 500 utgörs av lägenheter i flerbostadshus och cirka 8 500 är radhus, kedjehus eller villor.

“Konkurrenskraftiga elpriser utan bindande avtal”

Enligt sin hemsida erbjuder Borlänge Energi "konkurrenskraftiga elpriser utan bindande avtal". – Vårt mest populära avtal är där vi kontinuerligt handlar el till en gemensam buffert, det kallar vi Borlängepriset.

Äntligen! Tunabygdens skördefest på söndag

Äntligen! Skördefest i Tunabygden! Det är under den här dagen du ska smaka, dofta, känna och inspireras, men framför allt fylla upp skafferiet med massor av hantverksprodukter för kommande årstider.

Missa inte höstmarknad på Täby Torg

Har du något att sälja av mathantverk, växter, antikviteter, småskalig design? Ekologiskt och närproducerat? Hjärtligt välkommen till Täby Torg Marknad!

Här firar Midsommar på dalavis

Midsommar är  här och om du befinner dig i vårt vackra Dalarna finns det massor av möjligheter att fira högtiden med traditionell dans runt majstången, musikframträdanden och mycket mer. Vill du stanna i närheten av Borlänge rekommenderar vi Midsommarfirande på Tunabygdens Gammelgård:

Loading
Loading
Loading

Loading

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.

Nu blir det gratis för dig att sälja på Blocket

Nu blir det gratis för privatpersoner att sälja allt från möbler och heminredning, till kläder, skor och elektronik på Blocket. – Det här är ett historiskt beslut som vi fattar för att boosta den cirkulära handeln och bidra till att ännu fler saker får ett längre liv, säger Robin Suwe, vd på Blocket.

IKEA anordnar Sveriges största loppmarknad

Att handla second hand är en ökande samhällstrend, inte minst gäller det heminredning. Och nu ger sig IKEA in i "loppismarknaden". – På IKEA vill vi möjliggöra för fler att handla second hand, samtidigt som vi vill låta fler produkter leva längre, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetschef på IKEA Sverige.  

“Styrelsen ansvarar för att lekplatsen är säker”

I en bostadsrättsförening är det styrelsens ansvarar att se till att lekplatsen är säker. Brister i skötsel och underhåll kan få allvarliga konsekvenser – inte minst för barnen som riskerar att skada sig men även för bostadsrättsföreningen som kan möta juridiska följder om olyckan är framme. När sol och värme nu lockar barnen ut på lekplatserna igen är det därför viktigt att föreningar tar säkerhetsfrågan på allvar.

Det här gäller för ditt strandskydd i sommar

Regeringen har beslutat om en proposition för en ökad differentiering av strandskyddet. Det ska bli enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter, samtidigt som strandskyddet skärps i områden med högt bebyggelsetryck. Det lokala inflytandet ska också öka.

Hårdare straff för de som stör och skräpar ner

Resultaten visar att hela 42 procent vill införa straff eller avgift för boende som skräpar ner och lika många vill se samma påföljder för otillåten andrahandsuthyrning. Straff eller avgift för de som stör sina grannar ligger också högt på listan av de regler som bostadsrättsägare vill införa i sin förening.

Så tänker Sveriges nya bostadsminister

I november förra året tillsatte statsminister Magdalena Andersson sin nya regering. En tidigare EU-parlamentariker utsågs till bostadsminister. – Så här tänker Johan Danielsson.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

RÄTT OCH FEL

SIFFRAN

1, 75

Ett historiskt viktigt procenttal, nämligen Riksbankens nya styrränta som påverkar boräntorna.

CITATET