Regeringen har beslutat om en ny förordning om stöd för gröna och trygga samhällen. För att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle är det viktigt att natur- och grönområden i städer och tätorter ökar och utvecklas. Tillgång till stadsgrönska, såsom parker och gröna ytor i närheten av bostaden behövs för människors välbefinnande.
Förordningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
– Våra städer och tätorter är viktiga i den omställning som behövs för att lösa många av klimat- och miljöutmaningarna. Genom det här stödet kan aktörer bidra till att fler platser i samhället utvecklas i en grön och hälsofrämjande riktning, med ökad trygghet och till väl gestaltade miljöer, säger bostadsminister Per Bolund.
Förordningen innebär att kommuner, andra fastighetsägare och tomträttshavare kan söka stöd för att utveckla stadsgrönska och ekosystemtjänster men också för att göra insatser som ökar trygghet i områden med socioekonomiska utmaningar. Syftet är att utveckla områdena i en grön och hälsofrämjande riktning samtidigt som det skapas trygga, trivsamma och inkluderande utemiljöer med särskild omsorg om åtgärdernas gestaltning. Tryggheten kan öka genom att anpassa ett område för olika typer av besökare, liksom platser där människor kan mötas och det finns möjlighet till aktiviteter. God ljussättning kan också bidra till att öka känslan trygghet.
Stödet bidrar också till mål 11 – Hållbara städer och samhällen i Agenda 2030 genom att stärka förutsättningarna för att skapa säkra och inkluderande grönområden för alla.
Förordningen träder i kraft den 15 januari 2021. Boverket är den myndighet som kommer att administrera och besluta om stödet. Planen är att öppna för ansökningar våren 2021.