Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Bostadssajten Booli har kartlagt hur länge en bostadsannons i snitt ligger ute till försäljning innan den tas ner. Generellt har annonstiderna blivit kortare i alla län, vilket indikerar att det går allt snabbare att sälja sin bostad jämfört med föregående år. Men det finns några undantag där det tvärtom har tagit längre tid än tidigare.

Booli har granskat alla villa- och lägenhetsannonser till salu i respektive län under augusti månad och statistiken visar att de allra flesta låg ute kortare tid än augusti 2020. I snitt låg en bostadsrätt ute till salu i 14 dagar och en villa i 16 dagar. Det är två respektive en dag snabbare jämfört med samma period förra året.

– Kortare annonstider indikerar att det är mycket aktivitet på marknaden och att köpare och säljare kommer överens. Viktigt att poängtera är också att en del av annonserna plockas bort från marknaden utan att ha blivit sålda, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli.

En lägenhet gick snabbast att sälja i Västerbottens län, där var snittiden för en annons 12 dagar. I Kronobergs län tog det längst tid – 29 dagar. Det är också där annonstiderna har ökat mest, i år tog det fem dagar längre att sälja jämfört med augusti 2020.

Gotlands län sticker ut som det län där annonstiderna har gått ner mest mot föregående år. I snitt gick det tio dagar snabbare att sälja en lägenhet i augusti jämfört med 2020, vilket är en minskning med hela 40 procent.

Rekordsnabba villaförsäljningar

Vanligtvis tar det längre tid att sälja en villa, men de län som toppar listan över kortast annonstider är nu nere på samma nivåer som för lägenhetsförsäljningar. I Stockholms län och Västmanlands län gick det snabbast att sälja en villa, där var den genomsnittliga annonstiden bara 13 dagar. Det län där annonstiderna har gått ner mest jämfört med föregående år är Norrbottens län där det gick hela sex dagar snabbare att sälja i år. I de tre län där villaförsäljningarna gick trögast tog det i snitt 22 dagar – och det är fortfarande relativt snabbt.

– Under coronapandemin har vi sett kortare annonstider för villor, det är till och med de lägsta sedan Booli började mäta. Att det fortsätter hålla i sig är ytterligare ett tecken på att efterfrågan på villor runt om i landet fortsätter vara stort, säger Karin Grundeus.

I endast tre län gick det långsammare att sälja en villa i augusti jämfört med föregående år. I resterande län gick det snabbare eller tog lika många dagar som under augusti 2020.

Här går det snabbast att sälja i augusti:

Lägenheter Antal dagar
1. Västerbottens län 12
2. Skåne län 13
3. Stockholms län 13
Villor Antal dagar
1. Stockholms län 13
2. Västmanlands län 13
3. Skåne län 14

 

VILLOR

Annonstid (median)
Län aug-21 aug-20 Skillnad i % Skillnad i dagar
Stockholms län 13 14 -7% -1
Västmanlands län 13 14 -7% -1
Skåne län 14 16 -13% -2
Hallands län 15 17 -12% -2
Uppsala län 15 17 -12% -2
Västerbottens län 15 16 -6% -1
Västra Götalands län 16 17 -6% -1
Södermanlands län 17 16 6% 1
Östergötlands län 17 17 0% 0
Blekinge län 18 20 -10% -2
Jönköpings län 18 17 6% 1
Örebro län 18 15 20% 3
Kronobergs län 19 22 -14% -3
Gotlands län 20 23 -13% -3
Dalarnas län 21 21 0% 0
Gävleborgs län 21 21 0% 0
Kalmar län 21 23 -9% -2
Västernorrlands län 21 22 -5% -1
Jämtlands län 22 24 -8% -2
Norrbottens län 22 28 -21% -6
Värmlands län 22 26 -15% -4
Sverige 16 17 -6% -1
Loading

Loading
Loading

Nu vill vi äta ute – bokstavligen

Månadens trendspaning handlar inte så mycket om inredning utan mer om uteliv och trenden som vuxit enormt under pandemitiden, friluftslivet. Vi spenderar mer och mer tid i naturen, med allt från fjällvandring till skogsbad. En väldigt rolig trend tycker jag som själv bor i fjällen och alltid spenderat mycket tid ute. Roligt att fler får upptäcka vad vårt avlånga land har att erbjuda och vilken vacker natur vi har runt omkring oss! Och så är det ju hälsosamt med.

Loading

Här firar Midsommar på dalavis

Midsommar är  här och om du befinner dig i vårt vackra Dalarna finns det massor av möjligheter att fira högtiden med traditionell dans runt majstången, musikframträdanden och mycket mer. Vill du stanna i närheten av Borlänge rekommenderar vi Midsommarfirande på Tunabygdens Gammelgård:

Midsommar: Här kan du kryssa runt söder om stan

Midsommar är  här och om du befinner dig i vår vackra huvudstad finns det massor av möjligheter att fira högtiden med traditionell dans runt majstången, musikframträdanden och mycket mer. Söder om stan kan du kryssa mellan bl a detta:

Midsommarfirande på Rönninge by

Dans kring midsommarstången, dans på logen och kämpalekar för barnen. Musikunderhållning av Täby Spelmansgille och dansuppvisning av Täby Folkdansgille.

Gratis för barnen i Hökis: – Makerspace!

Harriet Aurell frán Konstnärscentrum öst haller i en serie workshops på David Helldéns torg för barn 6-12 år där teknik och kreativitet möts Anmäl dig snarast, gratis men begränsat med platser.

Kom och fira nationaldagen på Karby gård!

På nationaldagen hälsar kommunfullmäktiges ordförande Rolf E Ericsson (M)  nya medborgare välkomna till Täby. Underhållningen står bland annat de lokala kulturföreningarna Täby spelmansgille, Brunnsoktetten och Täby folkdansgille för. Barn och unga från dansskolan Lajsing och körer bjuder även på dans och sång.

Sommar i Dalarna: Fyra musikaliska måsten

Äntligen kan du fylla sommarkvällarna med musik, teater och dans. Här fyra evenemang som bjuder på alltifrån stämningsfulla konserter och festliga spelmansstämmor till ikoniska bygdespel och häftiga utomhusscener. – Alla knyter på sitt sätt an till Dalarnas färgstarka kulturhistoria.

Årets bästa hyresrätter finns i Rågsved

Årets bästa nyproduktionen finns i Rågsved. ”Fin inplacering av byggnaderna i ett gammalt område. Husen samspelar mycket fint med den omgivande naturen”, står det bland annat i juryns motivering.

Täby bland Sveriges Miljöbästa kommuner

I Aktuell hållbarhets ranking över Sveriges bästa miljökommuner hamnar Täby på plats nio, en förbättring med hela 22 placeringar jämfört med år 2021. I rankingens kommungrupp "Storstäder och storstadsnära kommuner" hamnar Täby på topp fyra.

Konstbesten är tillbaka i Rågsved

Spring Beast huserar i hjärtat av Rågsved, Snösätra. Den tre dagar, 26-29 maj, långa folkkära festivalen kommer vara fylld av marknader, musik, dans, workshops och framförallt erbjuda besökaren en kulturell upplevelse inramad av gatukonst. 

Loading
Loading
Loading

“Slå en signal så hämtar vi dina gamla äpplen”

Det är förbjudet att slänga trädgårdsavfall på annans mark men du vet väl att kan du välja att lämna ditt trädgårdsavfall kostnadsfritt på Hagby återvinningscentral. Dessutom kan beställa "gratis" hämtning av Täby kommun tre gånger per år.

Loading

Det här gäller för ditt strandskydd i sommar

Regeringen har beslutat om en proposition för en ökad differentiering av strandskyddet. Det ska bli enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter, samtidigt som strandskyddet skärps i områden med högt bebyggelsetryck. Det lokala inflytandet ska också öka.

Hårdare straff för de som stör och skräpar ner

Resultaten visar att hela 42 procent vill införa straff eller avgift för boende som skräpar ner och lika många vill se samma påföljder för otillåten andrahandsuthyrning. Straff eller avgift för de som stör sina grannar ligger också högt på listan av de regler som bostadsrättsägare vill införa i sin förening.

Så tänker Sveriges nya bostadsminister

I november förra året tillsatte statsminister Magdalena Andersson sin nya regering. En tidigare EU-parlamentariker utsågs till bostadsminister. – Så här tänker Johan Danielsson.

Då störs svenskarna mest av sina grannar

Nyårsafton och valborg är tillfällen då grannar ofta klagar på varandra. Men hur ser det egentligen ut resten av året? I en ny kartläggning har SBC låtit undersöka vilken tid på året det sker flest klagomål bland grannarna. Att grannarna kan vara extra festglada och högljudda under vissa storhelger är de flesta vana vid. Med hjälp av statistik från Svenska Störningsjouren har SBC kartlagt hur utryckningar till följd av störande grannar sett ut de senaste åren. Statistiken visar att sedan 2013 har antalet utryckningar blivit fler för varje år. Fjolåret 2021 visade sig vara ett rekordår sett

Se upp för fejkbilder i mäklarannonser

Fejkade och manipulerade bilder blir allt vanligare i mäklarannonser. Trenden kallas för digital styling och är helt laglig. Metoden används för att väcka ditt intresse – så se upp!

Pandemieffekten klingar redan av på bostadsmarknaden

För 18 månader sedan var trycket på villamarknaden rekordstort, nu är det återigen lägenheter som trycket är hårdast på. Det menar Erik Holmberg från Hemnet och Claudia Wörmann från SBAB som diskuterar i ett samtal förändringar i bostadsefterfrågan.

Pandemin gör badrummet mer betydelsefullt

Att jobba hemma är trevligt, men för att inte behöva sitta i köket eller i vardagsrummet behöver vi fler rum och mer utrymme, konstaterar Thomas Sandell, arkitekt vid Sandell Sandberg i Stockholm. Med pandemin har badrummet fått en ännu viktigare roll i hemmet. För många kan det vara det enda rummet där man verkligen kan slappna av och få vara ifred, berättar Johan Tegen som är VD för Sanova.

Elpriset utmaning för landets brf-föreningar

– Inför det nya året kunde vi se att lagarna om bostäder inte förändrats lika kraftigt i jämförelse med tidigare år. Däremot är det flera lagar som är under diskussion, vilket innebär att vi troligen kommer se en hel del förändringar som påverkar bostadsrättsföreningar.

Svårt få ihop bokalkylen efter separationen

SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor respektive män med två minderåriga barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i Sveriges 25 största kommuner. Räknat på medianinkomst är slutsatsen att kvinnan efter en separation inte får ihop kalkylen för en trea i någon av kommunerna. En man i samma situation får ihop kalkylen i 7 av 25 kommuner.

Premiär för Riksbyggens nya app för boendenära tjänster

Riksbyggen lanserar Hemshare, en app för boendenära tjänster efter ett pilottest som pågått sedan i juni. Med appen får de boende bland annat tillgång till att köpa tjänster som städning och hantverkshjälp. Med appen kan även de boende köpa, sälja eller låna saker av varandra genom en digital anslagstavla vilket underlättar cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet.

IKEA startar nav för vintagemöbler i Malmö   

IKEA tar nu nästa steg för att utveckla sin försäljning av secondhand och därmed ställa om till en cirkulär affärsmodell. Detta genom att bygga upp en test-hub i Malmö där IKEA ska samla in, rengöra och laga begagnade IKEA-möbler.

Senast om sex år fasar IKEA ut all plast

IKEA fasar ut plasten från sina förpackningar. Utfasningen sker i flera steg och omfattar till en början alla nya produkter för att senast 2028 omfatta hela sortimentet.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

240 %

dina elpriser gick upp, men 18 svenska elbolag fördubblade sin vinst 2021 enligt Dagens eko. Ett av de granskade bolagen, Umeå Energi, ökade vinsten med 240 procent jämfört med 2020.