Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Bostadssajten Booli har kartlagt hur länge en bostadsannons i snitt ligger ute till försäljning innan den tas ner. Generellt har annonstiderna blivit kortare i alla län, vilket indikerar att det går allt snabbare att sälja sin bostad jämfört med föregående år. Men det finns några undantag där det tvärtom har tagit längre tid än tidigare.

Booli har granskat alla villa- och lägenhetsannonser till salu i respektive län under augusti månad och statistiken visar att de allra flesta låg ute kortare tid än augusti 2020. I snitt låg en bostadsrätt ute till salu i 14 dagar och en villa i 16 dagar. Det är två respektive en dag snabbare jämfört med samma period förra året.

– Kortare annonstider indikerar att det är mycket aktivitet på marknaden och att köpare och säljare kommer överens. Viktigt att poängtera är också att en del av annonserna plockas bort från marknaden utan att ha blivit sålda, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli.

En lägenhet gick snabbast att sälja i Västerbottens län, där var snittiden för en annons 12 dagar. I Kronobergs län tog det längst tid – 29 dagar. Det är också där annonstiderna har ökat mest, i år tog det fem dagar längre att sälja jämfört med augusti 2020.

Gotlands län sticker ut som det län där annonstiderna har gått ner mest mot föregående år. I snitt gick det tio dagar snabbare att sälja en lägenhet i augusti jämfört med 2020, vilket är en minskning med hela 40 procent.

Rekordsnabba villaförsäljningar

Vanligtvis tar det längre tid att sälja en villa, men de län som toppar listan över kortast annonstider är nu nere på samma nivåer som för lägenhetsförsäljningar. I Stockholms län och Västmanlands län gick det snabbast att sälja en villa, där var den genomsnittliga annonstiden bara 13 dagar. Det län där annonstiderna har gått ner mest jämfört med föregående år är Norrbottens län där det gick hela sex dagar snabbare att sälja i år. I de tre län där villaförsäljningarna gick trögast tog det i snitt 22 dagar – och det är fortfarande relativt snabbt.

– Under coronapandemin har vi sett kortare annonstider för villor, det är till och med de lägsta sedan Booli började mäta. Att det fortsätter hålla i sig är ytterligare ett tecken på att efterfrågan på villor runt om i landet fortsätter vara stort, säger Karin Grundeus.

I endast tre län gick det långsammare att sälja en villa i augusti jämfört med föregående år. I resterande län gick det snabbare eller tog lika många dagar som under augusti 2020.

Här går det snabbast att sälja i augusti:

Lägenheter Antal dagar
1. Västerbottens län 12
2. Skåne län 13
3. Stockholms län 13
Villor Antal dagar
1. Stockholms län 13
2. Västmanlands län 13
3. Skåne län 14

 

VILLOR

Annonstid (median)
Län aug-21 aug-20 Skillnad i % Skillnad i dagar
Stockholms län 13 14 -7% -1
Västmanlands län 13 14 -7% -1
Skåne län 14 16 -13% -2
Hallands län 15 17 -12% -2
Uppsala län 15 17 -12% -2
Västerbottens län 15 16 -6% -1
Västra Götalands län 16 17 -6% -1
Södermanlands län 17 16 6% 1
Östergötlands län 17 17 0% 0
Blekinge län 18 20 -10% -2
Jönköpings län 18 17 6% 1
Örebro län 18 15 20% 3
Kronobergs län 19 22 -14% -3
Gotlands län 20 23 -13% -3
Dalarnas län 21 21 0% 0
Gävleborgs län 21 21 0% 0
Kalmar län 21 23 -9% -2
Västernorrlands län 21 22 -5% -1
Jämtlands län 22 24 -8% -2
Norrbottens län 22 28 -21% -6
Värmlands län 22 26 -15% -4
Sverige 16 17 -6% -1
Loading

Loading
Loading

Tänt var det här!

– Det behövs mer än bara en taklampa Så här i novembermörkret känns det extra välbehövt med lite...

Loading

Flygskola har högtflygande planer för Borlänge

Från och med den första december hyr en flygskola in sig på Borlänge flygplats. Planen är att den första eleven ska vara i luften redan den första februari nästa år, rapporterar Sveriges radio. 

Äntligen! Arninge station invigd

Arninge nya station på Roslagsbanans linje är äntligen invigd. Stationen, som är en del av ett nytt resecenter i anslutning till Arninge centrum, är den 39 i raden och den första att byggas sedan 1986.

Under jullovet tar Vinterspelen över Malmö

Mellan 29 december och 9 januari är det dags för Vinterspelen! I ett cirka 1000 kvadratmeter stort tält på Stortorget i Malmö får barn och unga möjligheten att prova på brädspel, tv-spel, VR-upplevelser, cosplay, pyssel, workshops och utomhusaktiviteter. 

Krav på vaccination vid anställning bland gamla

Malmös politiska ledning har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag "att undersöka förutsättningarna för att kunna ställa krav på vaccination mot covid-19 vid nyanställning av tillsvidareanställd personal i brukarnära verksamheter".

Malmös förskolor och skolor klarar miljömålen

En rapport som kartlagt luftkvaliteten kring Malmös cirka 400 förskolor och skolor visar att luften är bra och att det nationella miljömålskravet där årsmedelvärdet av kvävedioxid behöver begränsas till 20 µg/m3 uppfyllts vid samtliga skolenheter i staden.

Silvermedalj för hållbar skolmat

White Guide utser varje år Sveriges bästa offentliga måltider. Borlänge kommun var återigen nominerad i kategorin "Årets Hållbara Skolmatskommun" och försvarade silvermedaljen med en fin andraplats.

Loading
Loading
Loading

… och många vill ha ny värdering under hösten

Hälften av de hushåll som omfattas av amorteringskravet planerar att genomföra en ny värdering av sin bostad under hösten, med förhoppningen att värdeökningen ska göra att de kan amortera mindre eller inte alls. Det visar en enkät bland 1 000 hushåll i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som bostadsutvecklaren Nordr låtit NoA Consulting utföra.

Oinbjudna gäster: Så blir du av med långsprötad silverfisk

"De kryper fram när lampan släcks. Långsprötad silverfisk är en ny art i Sverige. Ofarlig, men trivs överallt i lägenheten och är svår att bli av med. ”De orsakar obehag på ett annat sätt än den vanliga silverfisken”. Det säger skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten och har den långsprötade silverfisken flyttat in bör du läsa den här artikeln i Hem & Hyra.

Loading

IKEA öppnar specialbutik för dig lever hållbart

Nu öppnar IKEA hållbarhetsbutiker på alla sina varuhus i Sverige. En satsning på tips kring vad du konkret kan göra för att leva ett mer hållbart liv hemma. I de nya butikerna erbjuder IKEA inspiration och information samt presenterar produkter och tjänster som visar att hållbarhet kan vara både prisvärt och attraktivt.

Mathems kunder pantar hemma

Under 2020 ökade e-handeln av dagligvaror med hemleverans med 55 procent jämfört med 2019.  Allt fler grupper i samhället har börjat handla online och Mathem har därför stort fokus på att kunna erbjuda en så bred tjänst som möjligt i sitt uppdrag att förenkla människors liv och ge dem mer tid över i vardagen till annat.

“En extra kvadratmeter ger extra klirr i kassan”

Vad många inte vet är att de uppgifter som bostadsrättsföreningar har kan vara gamla, dåligt uppdaterade eller genomförda på ett felaktigt sätt. Det är därför en god idé att göra en ny mätning av bostaden. En ökning på ynka tre kvadratmeter i exempelvis Stockholms kommun kan bli 241 851 kronor extra när du säljer lägenheten.

Samarbete minskar buller i centrala stan

Stockholms stad påbörjar ett långsiktigt samarbete med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana, för att återanvända det bergmaterial som genereras när den nya tunnelbanan byggs.

Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Bostadssajten Booli har kartlagt hur länge en bostadsannons i snitt ligger ute till försäljning innan den tas ner. Generellt har annonstiderna blivit kortare i alla län, vilket indikerar att det går allt snabbare att sälja sin bostad jämfört med föregående år. Men det finns några undantag där det tvärtom har tagit längre tid än tidigare.

Även danskar och tyskar vill ha en svensk stuga

Det finns omkring 40 000 fritidshus som ägs av utlänningar i Sverige. Norrmännen toppar listan – de äger tillsammans drygt 12 500 svenska fritidshus. Därefter kommer danskarna och tyskarna med omkring 10 000 fritidshus vardera.

3 måsten: Eget gym, gästbostad och grillplats

När SBC frågade landets bostadsrättsägare vilka gemensamma ytor de önskar sig allra mest i sin förening svarar 33 procent att de skulle vilja ha ett delat gym. Strax därefter hamnar gästbostad högst upp på önskelistan, något som hela 28 procent önskar. Nästan lika många, 26 procent, vill ha en grillplats och var fjärde bostadsrättsägare önskar sig en gemensam bastu att dela med sina grannar.

Grön el när det blåser nya vindar hos IKEA

Från och med september kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA.* Erbjudandet, som tagits fram tillsammans med Svea Solar, innebär el från sol och vind med ett enkelt upplägg och lågt pris.

IKEA inreder gallerian i Stockholm – med nytt varuhus

IKEA tar nu nästa steg i sin storsatsning på Stockholm genom att öppna ett 8 000 kvadratmeter stort cityvaruhus som sträcker sig över totalt fyra våningsplan i köpcentret Gallerian. Med satsningen kommer IKEA närmare människor i de mest centrala delarna av huvudstaden. Cityvaruhuset öppnar sommaren 2022.

100 inbrott om dagen under semestern

Inget du vill tänka på, men under semestermånaderna jun-augusti förra året begicks det närmare 100 inbrott om dagen i bostad, fritidshus m.m. i Sverige . Det var en ökning med 16 % jämfört med året innan men det varierar i regionerna. Värst utsatta var region Nord med en ökning på 47 % och minst utsatt var region Mitt med 3 %.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

20%,

prisuppgången på fritidshus i landet 2021. Källa: Newsworthy.

CITATET

“En av farorna med julen, är att vi av våra fruar får presenter som vi inte har råd med”. Robert...