Pandemin gör badrummet mer betydelsefullt

Pandemin gör badrummet mer betydelsefullt

Med pandemins intåg har våra hem blivit mer betydelsefulla. Där ska vi inte bara slappna av på fritiden, utan också ha en arbetsplats.
– Att jobba hemma är trevligt, men för att inte behöva sitta i köket eller i vardagsrummet behöver vi fler rum och mer utrymme, konstaterar Thomas Sandell, arkitekt vid Sandell Sandberg i Stockholm.

Det innebär att allt fler vill ha en större bostad. I stället för ettor är det lägenheter med två eller två och ett halvt rum som efterfrågas. Detsamma gäller för villor. Numera ska husen vara 200-300 kvadratmeter stora, inte de 130 kvadratmeter som var standard förr.

sandbergsandell, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

– Det ska vara stort, snyggt och gärna ha spakänsla, säger arkitekten Thomas Sandell och får medhåll av Johan Tegen, VD för Sanova som verkat inom badrumsbranschen sedan 1996;
– Med pandemin har badrummet fått en ännu viktigare roll i hemmet. För många är badrummet det enda rummet där man kan slappna av och få vara ifred. Rätt inrett fyller det alla sina funktioner och blir även en naturlig plats för återhämtning.

Så inreder du badrummet bäst: Badrummet ska vara attraktivt och gärna ha en spakänsla med plats för en stol eller bänk. Dessutom kommer färger på badrumsinredningen tillbaka.
– Snart ser vi puderrosa toalettstolar, säger Thomas Sandell, som också tror att bidén gör sitt återtåg i Sverige eftersom den är väldigt vanlig i resten av världen.

Trendspaningen delar han med Johan Tegen som under senare år sett ett ökat intresse för mer färg i badrummen.
I villor är gästtoaletter efterfrågade och intresset för sensorstyrda toaletter växer, men sannolikt kommer det att ta längre tid innan de dyker upp i allmänna bostadsproduktioner.
– En gästtoalett brukar vara det minsta rummet i huset, så här kan man våga lite mer och satsa på inredning utan att riskera att det känns överarbetat, tipsar Johan.

Öppen planlösning försvinner. En annan sak som kommer att förändras är hemmets utformning. Köket förblir hemmets hjärta, men skiljs från vardagsrummet och växer i yta för att inrymma matplatsen. Öppen planlösning kommer alltså att försvinna.

– Utvecklingen går mycket långsammare än man tror. Öppen planlösning kom redan 1955, men det tog lång tid innan det slog igenom. Nu går vi tillbaka till rum, förklarar Thomas Sandell.

Han förutspår också att vardagsrummet kommer att krympa och ändra utseende.

Samtidigt är vardagsrummet hemmets ”ansikte” och det är där arkitekter lägger lite extra krut i form av dubbel takhöjd eller nedsänkt golv.

Hållbarhet är A och O

Rent generellt är kvalitet och hållbarhet nya ledord i hemmet. Allt fler hus byggs i naturmaterial som tegel och trä, medan futuristiska material som plast är omodernt.

– Nu ska det vara gediget byggt, förklarar Thomas Sandell. Lägg pengarna på golv, väggar och tak. Möbler och annan inredning kan du köpa efter hand, råder han.

Loading

Loading
Loading

“Stajling handlar om att skapa känslor”

Priserna skiljer sig kraftigt åt mellan olika stylister. Priset styrs även väldigt mycket på om du har befintlig inredning som kan användas eller om bostaden är helt tom och skall total-stylas av stylisten. 

Loading

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Klassiska Palladium får kommunen som ägare

Det kommunala fastighetsbolaget AB Hushagen har förvärvat Palladiumhuset och den s k Yllefabriksboden med omgivande mark (kv Sigge 5 och 6) i Borlänge samt parkeringen bredvid Åhlénshuset gränsande till Siljansvägen. Säljare är KB Graga med Pagoden och NCC som ägare.

Rätt tajming för solceller i Täby Centrum

I tider när energipriserna står högt på dagordningen har Westfield tillsammans med Solkompaniet täckt 2000 kvadratmeter takyta av Täby Centrums tak med 864 monokristallina solpaneler.

Prognos: “4000 nya bostäder i Borlänge”

Kommunen anser att de närmaste 20 åren behöver vi bygga mer än 4 000 bostäder i Borlänge tätort. Idag finns det cirka 22 000 bostäder i tätorten, varav cirka 13 500 utgörs av lägenheter i flerbostadshus och cirka 8 500 är radhus, kedjehus eller villor.

Loading
Loading
Loading

Loading

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.

Nu blir det gratis för dig att sälja på Blocket

Nu blir det gratis för privatpersoner att sälja allt från möbler och heminredning, till kläder, skor och elektronik på Blocket. – Det här är ett historiskt beslut som vi fattar för att boosta den cirkulära handeln och bidra till att ännu fler saker får ett längre liv, säger Robin Suwe, vd på Blocket.

IKEA anordnar Sveriges största loppmarknad

Att handla second hand är en ökande samhällstrend, inte minst gäller det heminredning. Och nu ger sig IKEA in i "loppismarknaden". – På IKEA vill vi möjliggöra för fler att handla second hand, samtidigt som vi vill låta fler produkter leva längre, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetschef på IKEA Sverige.  

“Styrelsen ansvarar för att lekplatsen är säker”

I en bostadsrättsförening är det styrelsens ansvarar att se till att lekplatsen är säker. Brister i skötsel och underhåll kan få allvarliga konsekvenser – inte minst för barnen som riskerar att skada sig men även för bostadsrättsföreningen som kan möta juridiska följder om olyckan är framme. När sol och värme nu lockar barnen ut på lekplatserna igen är det därför viktigt att föreningar tar säkerhetsfrågan på allvar.

Det här gäller för ditt strandskydd i sommar

Regeringen har beslutat om en proposition för en ökad differentiering av strandskyddet. Det ska bli enklare att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter, samtidigt som strandskyddet skärps i områden med högt bebyggelsetryck. Det lokala inflytandet ska också öka.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

RÄTT OCH FEL

SIFFRAN

33 563,

antal bostäder till salu i hela landet (3 nov).

CITATET