Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta från sin nuvarande boendeort av samma anledning.
Dessutom har en fjärdedel i samma åldersgrupp övervägt att inte skaffa barn på grund av svårigheter att hitta en passande bostad som de har råd med.
– Det visar en ny rapport som tagits fram i samarbete mellan Mäklarsamfundet, Stockholms Handelskammare och Hemnet.
I rapporten ”Käppar i hjulet – En undersökning om hur situationen på bostadsmarknaden påverkar synen på flytt, jobb och familjebildning” har Mäklarsamfundet, Stockholms Handelskammare och Hemnet tillsammans undersökt hur olika åldersgrupper i olika boendeformer i både stad och landsbygd upplever att de påverkas av problem på bostadsmarknaden.
– När det blir svårare att köpa den bostad som man har behov av sätter det käppar i hjulet för livet. Den här rapporten visar att den som inte kan ta sig över de höga trösklarna in till bostadsmarknaden också upplever att de inte kan bilda familj, ta ett nytt jobb eller bo kvar i sin hemkommun, säger André Nilsson, Näringspolitisk expert, Mäklarsamfundet.
Det är framför allt de i familjebildande ålder, 28–37 år, som utmärker sig genom att i störst utsträckning övervägt att flytta från sin nuvarande boendeort eller att inte skaffa barn på grund av svårigheter på bostadsmarknaden. De som bor i ett eget, ägt boende upplever problem i mindre utsträckning än de som hyr sitt boende. De äldre, som ofta har uppfyllt sin långsiktiga boendepreferens, upplever problem i lägst utsträckning.
- Rapporten visar att var fjärde person i åldrarna 28–37 år har övervägt att inte skaffa barn på grund av deras situation på bostadsmarknaden.
- Var femte ungdom, 18–27 år, har övervägt att tacka nej till jobb på grund av bostadsmarknaden på den aktuella orten.
- 39 procent i åldersgruppen 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.
Det saknas inte åtgärder för att på både kort och längre sikt vända utvecklingen och ge större skäl för optimism och framtidstro. Rapporten avslutas med övergripande policyförslag för en mer hoppfull bostadsmarknad för fler.