10 tips för hur du sparar el i vinter  

10 tips för hur du sparar el i vinter  

Vackra men otäta. BIldKaro från Pixabay

Byt till LED-lampor. Att byta armaturer och glödlampor till LED-lampor är ett effektivt sätt att minska din elförbrukning.
Elen kommer att bli dyr i vinter. Förhoppningsvis hittar politikerna sätt att pressa priserna. Men handen på hjärtat, det kommer att bli kämpigt. Och det finns saker som vi själva kan göra.

Malte Rungård är Vi Villaägarens  byggnadstekniska rådgivare och att byta gamla glödlampor med LED är ett av de råd han ger för att spara pengar i höst och vinter.
– Moderna LED-lampor ger dessutom ett varmare sken och samma typ av ljus som från de gamla glödtrådslamporna, säger han som en liten tröst.

Här nio andra råd från Malte:

  1. Se till att din värmeanläggning är i bra skick, lufta elementen och kontrollera termostaten.
  2. Genomför en undersökning av värmeläckage i ditt hus, till exempel genom termografering med värmekamera. På så vis kan du sätta in rätt åtgärder.
  3. Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar.
  4. Sänk temperaturen i huset något och vädra med ett snabbt korsdrag. Låt inte fönster stå öppna med en termostat under, då mycket värme släpps ut ur huset.
  5. Ta på dig en extra tröja. Du kanske får acceptera att det ibland blir en kyligare vinter.
  6. Byt till LED-lampor. Att byta armaturer och glödlampor till LED-lampor är ett effektivt sätt att minska din elförbrukning. Moderna LED-lampor ger dessutom ett varmare sken och samma typ av ljus som från de gamla glödtrådslamporna.
  7. Använd ett snålspolande duschmunstycke så att du förbrukar mindre varmvatten.
  8. Diska inte med rinnande vatten, häll upp vatten i diskhon eller använd diskmaskin.
  9. Fundera på byte av värmesystem. Att konvertera ett hus från direktverkande el till vattenburet system kan vara lämpligt om du har planerat en större renovering. Även du som har vattenburet system som elpanna eller oljepanna kan fundera på att byta till berg-, ytjords- eller luft-vattenvärmepump. Det är ofta en bra investering på längre sikt. Solenergi är också ett bra alternativ, men gör en total kalkyl för vad du kan få för den tillverkade överskottsenergi som under sommaren inte förbrukas, så att du kan få vettigt betalt för den elenergin. Vintertid har vi färre soltimmar och lägre solhöjd, vilket gör att elproduktionen inte blir densamma som sommarhalvåret då vi normalt förbrukar mindre energi för uppvärmning.
  10. Gör en riskanalys innan du byter värmesystem. Tänk på att ventilationen kan påverkas genom att gå från en fastbränslepanna till någon form av värmepump. En energiförbättrande åtgärd med fuktskador till följd är inte en bra investering.
Loading
Loading
Loading

Inredning: “Årets kulör heter Wild Wonder”

Under de senaste två decennierna har  färgtillverkaren Nordsjö årligen tagit fram sin trendrapport ColourFutures, som varje år fångar det kommande årets kulörtrender och en årets kulör. 

Vedums köksnyheter för 2023 är här

Varma material, plats för gemenskap och smarta lösningar präglar våra kök under 2023. Vedum presenterar nu en ny köksmiljö som balanserar mörka och ljusa nyanser i en fin harmoni. I köksmiljön syns några av Vedums nyheter för 2023, så som kulören naturvit, en av årets nya laminatbänkskivor och ett genomtänkt hörnskåp för maxad förvaring.

Loading

Vasavecka i Ornäs när Sverige firar 500 år

För 500 år sedan, den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung. Och det hade han blivit utan hjälp från dalakarlarna, eller hur! För att fira minnet anordnar Ornässtugan "Vasavecka" mellan den 6 och 11 juni.

Idrott med Pep under prova-på-dagen

Lördagen den 13 maj är det Pep-dagen i Täby park och självklart ska du ta med dig barnen dit. Det blir en dag full av rörelseglädje och kostnadsfria prova-på-aktiviteter för barn och unga inom idrott och kultur.

Aurora23 kommer till Täby för din säkerhet

samband med Aurora 23 bjuder Täby kommun in till en kostnadsfri föreläsning i kommunhuset lördag 29 april klockan 10.00-13.00. Temat för föreläsningen är ”För din säkerhet!” där du kommer få grundläggande kunskaper för att stärka din egen förmåga att ta hand om dig själv och andra vid en långvarig kris.

Nyinflyttad kan ge allvarlig sjukdom

Ett fall av den farliga och ovanliga parasiten ”rävens dvärgbandmask” har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor men risken att drabbas är minimal enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Grusad glädje i Täby

Sandsopning är en viktig del av underhållsarbetet för att hålla våra gator rena och säkra efter vintern. Kommunen gör grovjobbet, men för att jobbet ska kunna utföras effektivt och smidigt finns det några saker du som fastighetsägare kan göra för att underlätta arbetet.

Välkommen hem IKEA – till Täby

IKEA har öppnat en 100 kvadratmeter stor butik kallad IKEA Planera och beställ i Westfield Täby Centrum. Detta för att komma närmare människor "där de bor, rör sig och arbetar". 

Antikrundan kommer till Borlänge i augusti

Du som besöker Antikrundan 27 augusti i Borlänge kan ta med dig max 10 föremål och får gärna föranmäla dig på länken ovan, särskilt om du har större föremål. Antikrundans experter värderar alla föremål med undantag för mynt, frimärken, musikinstrument och fordon.

Vacchi hittar formen: “Proppen är ur!”

– I en del länder i Europa har man två mäklare. En för säljaren och en för köparen. "Köpmäklaren" vet vad hon eller han ska leta efter utifrån önskemål från sina uppdragsgivare. De som gör det bra, får en nära relation och förståelse för vad som passar just den kunden. – Den metoden har vi anammat här på byrån och renodlats under senaste tiden, säger Michel Vacchi.

Fler vill ha tips om hur vi sparar energi

Energi- och klimatrådgivningen i Täby genomförde 244 rådgivningar förra året, varav 213 till privatpersoner, 21 till föreningar och 10 till företag. Det är en ökning med 300 procent under 2022 jämfört med året innan.

Loading
Loading
Loading

“Historiskt låg omsättning på bostäder”

Omsättningen på bostäder ligger nu på sin lägsta nivå för bostadsrätter någonsin sett till den period som data finns tillgänglig för. För hus ligger nivån med hur det såg ut under den finansiella turbulensen i Europa 2012. Detta visar ny bearbetad statistik från SBAB

Så minskar du risken att din BRF plundras

Att en bostadsrättsförening blir kapad är ett fenomen som blivit allt vanligare. På senare år har vi fått läsa om flera föreningar som plundrats på miljonbelopp, bland annat den omtalade BRF Ida i Malmö. Men vad är det egentligen som händer när en förening blir kapad? SBC går i genom vad man som bostadsrättsägare bör vara vaksam på. Det kan vara svårt att veta hur man ska skydda sig och sin bostadsrättsförening mot ekonomisk brottslighet. – Men ju fler som har en inblick i föreningens arbete, desto mindre blir risken att brott kan begås, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum. Här är frågor du själv kan ställa till föreningens styrelse för att minska riskerna:

Loading

Konkurrensen från nya bostäder minskar

Bostadsbyggandet föll medan övrigt byggande steg. De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn minskat med 4,9 procent. Bostadsindikatorn har fallit med nästan 38 procent medan Indikatorn för övrigt byggande ökat med nästan 45 procent.

Färre budgivningar leder till fler affärer

Marknaden börjar nå ett jämvikts­läge där säljer och köpare har lättare att möta varandra. Därmed öppnar  för fler affärer och en mindre trög bostadsmarknad under de kommande månaderna.

Höga elpriser får stor påverkan på bostadssökandet

Under den senaste tiden har de höga elpriserna tydligt påverkat de svenska hushållen. Nu visar en undersökning på Hemnet att även bostadssökare påverkas och agerar annorlunda, 57 procent svarar nämligen att elpriserna har påverkat vad de söker för bostäder.

Sifo: Därför byter vi bostad under 2023

Knappt en av tio planerar att byta bostad under 2023. Trots ekonomisk oro är det inte främst av ekonomiska skäl som gör att man vill flytta. Istället är det för att man vill byta boendeform eller flytta till en större bostad.

Det blir bostadsrättsföreningens största utmaningar 2023

Nya ändringarna i bostadsrättslagen träder i kraft vid årsskiftet kan innebära ett behov av utredningsarbete i styrelsen. Bland annat ställs nya krav på upplåtelseavtal och mäklarnas objektsbeskrivningar samt föreningarnas årsredovisningar.

Det doftar blommor om årets innovation

SKAPA-priset är Sveriges största innovationstävling. I tävlingen utses 24 regionala vinnare som går vidare till den stora riksfinalen som hålls i Stockholm 10 november. Två dalmasar har gått vidare till Grand Final! Idris Harki belönas för sin innovativa teknik för att extrahera naturliga dofter, aromater och essenser från växter. 

Han är ny bominister – den åttonde på 8 år

– För många unga är det i dag svårt att komma in på bostadsmarknaden och det måste vi förändra. Bland annat behöver vi göra en del förenklingar i regelverket. Det säger Andreas Carlson och om du visste det så är han vår nye bostadsminister.

Fler känner sig i trygga på kvällarna i stadsdelen

En klar majoritet (58 %) av innevånarna i Enskede-Årsta-Vantörs – som inkluderar Högdalen och Bandhagen – känner sig trygga när de går ensam hem på kvällen i sin stadsdel där de bor är. Det framgår av Stockholms stads Medborgarundersökning 2022.

Rekordstort dolt utbud av lediga bostäder

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.