Svenska kraftnät går nu ut och informerar om att det kan komma stunder under vintern då planerade avstängningar av eltillförseln kan komma att behöva genomföras. Och det är privatpersoner som drabbas först. Störst risk är det för husägare i södra Sverige som ligger först på tur för frånkoppling. De planerade stoppen av eltillförsel kan vara upp till några timmar per tillfälle och kan drabba upp till hundra tusen hushåll, enligt kraftbolaget.
– Bostäder kommer att ryka först. Man får nog räkna med att det mesta släcks ned i ett område förutom de allra viktigaste punkterna, för att behålla nätstabiliteten, säger Anders Wallinder till SvD.
Det finns sex enkla åtgärder som du kan göra för att kunna bo kvar så länge som möjligt i ett hem som håller på att kylas ut.
1. Förbered ett “nödrum”
- Välj ut och förbered ett rum i din bostad där du kan hålla temperaturen.
- Skydda rummet mot drag genom att täta fönster och dörrar. Häng filtar framför fönstren för att skydda mot drag och hindra värmen från att stråla ut genom fönstret. Ta bort filten på dagarna, solen hjälper till att höja inomhustemperaturen. Kom ihåg att vädra då och då.
- Stäng ventiler eller täta dem med tejp om du märker att mycket värme försvinner därifrån. Stäng dock aldrig av ventilationen om du har en kamin eller friluftskök.
2. Tälta inomhus
- Sätt upp ett tält i nödrummet. På så sätt får du extra värme under natten. Har du inget tält kan du bygga en koja med stolar, soffa och bord.
- Värm varandra i tältet eller kojan. Vi människor alstrar värme, använd den.
- Lägg mattor på golven för extra isolering.
3. Klä dig varmt
- Klä dig med flera olika lager kläder.
- Använd tofflor eller något annat varmt på fötterna.
- Sov i sovsäck för att hålla värmen på bästa sätt.
4. Laga mat enkelt
- Använd spritkök eller ett gasolkök för att laga mat.
- Grilla på din utegrill. Kom ihåg att den endast får användas utomhus på grund av den stora risken för kolmonoxidförgiftning.
- Ät konserver och andra lättvärmda livsmedel.
- Förvara mat utomhus.
5. Ha reservljus hemma
- Använd stearinljus och ficklampa som ljuskällor. Ha gärna ett lager av stearinljus, värmeljus, tändstickor och batterier hemma.
- Fotogenlyktor och gasollampor ska användas försiktigt. Syrebrist i luften kan uppstå, det är viktigt att vädra ofta.
6. Lagra vatten
- Förbered dig genom att fylla upp vatten i flaskor eller dunkar.
- Vattenförsörjningen fungerar kort efter ett elavbrott, även utan reservkraft. Du kan lagra vatten direkt efter avbrottet.
Källa: Energimyndigheten