Högsäsong för inbrott: Så håller du tjuven borta

Högsäsong för inbrott: Så håller du tjuven borta

Den enklaste vägen in för tjuvar är nämligen från platser där det är mörkt och insynsskyddat.. Foto: Republica från Pixabay

Hösten har gjort sitt intåg och när mörkret faller kommer även inbrottstjuvarna. År 2021 anmäldes 6002 lägenhetsinbrott i Sverige och enligt statistik från Brå är oktober och december särskilt drabbade. Inbrottstjuvar väljer ofta måltavlor där de kan jobba ostört och inte sällan känner de redan till att de boende är bortresta.
Men genom några enkla medel kan man minska risken för att bli drabbad.

– Som bostadsrättsförening kan det vara bra att se över belysning och växtlighet inför hösten, säger Per Karlsson, på Sveriges BostadsrättsCentrum.
Andra tips är att sätta rutiner för byte av portkod, samverka med dina grannar och vara observant på okända personer i trapphuset. Ser man någon man inte känner igen kan det vara bra att fråga vad personen har för ärende i fastigheten. Bara att hälsa kan räcka för att göra en inbrottstjuv obekväm,

Tre tips för att hålla tjuvarna borta i höst:

  • Se över larm, belysning och växtlighet. Nedklippta buskar och bra belysning minskar möjligheten för inbrottstjuvar att agera ostört. Närvarostyrd utomhusbelysning gör det lättare att märka när någon befinner sig runt fastigheten och dessutom minskar det även elförbrukningen. En larmcentralansluten larmsensor i exempelvis trapphus och källargångar ökar också tryggheten. För den enskilde boende kan det vara bra att undvika stora och skymmande växter i fönsterna.
  • Samverka med dina grannar. Inför rutiner för byte av portkod och hjälp varandra att hålla koll på vilka som rör sig i fastigheten. Var uppmärksam på okända personer som befinner sig i trapphuset och fråga personen vad den har för ärende om du ser någon du inte känner igen. Var också försiktig med att släppa in okända personer genom porten.
  • Förbered innan du reser bort. Be någon ta hand om din post och sätt en timer på belysningen för att få det att se ut som att någon är hemma. För att göra det på ett mer energieffektivt sätt kan man byta ut all belysning till LED-lampor. Under resan bör man också undvika uppdateringar i sociala medier som avslöjar att man är bortrest.

 

 

Loading

Loading
Loading

Turkost tillbaka bland årets badrumstrender

Färgskalan går i dämpade blå, turkosa och gröna kulörer med toner av grått och beige som grund, från ljus till mörk. Svart finns kvar om än i något mindre omfattning än tidigare. Det tror i alla fall INRs Creative Manager är årets trender.

Silverfisken 2.0 – nu finns den nära dig

Den långsprötade silverfisken blir upp till två centimeter långa och de kan föröka sig snabbt.  – Vänta inte tills du ser dem krypa ut från listerna eller madrassen, säger experterna. Men ta det lugnt. Det finns bra bekämpningsmedel.

Loading

Sveriges största idétävling är här!

Kreativa invånare i Dalarna tävlar om startkapital till ett aktiebolag och affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Fler känner sig i trygga på kvällarna i stadsdelen

En klar majoritet (58 %) av innevånarna i Enskede-Årsta-Vantörs – som inkluderar Högdalen och Bandhagen – känner sig trygga när de går ensam hem på kvällen i sin stadsdel där de bor är. Det framgår av Stockholms stads Medborgarundersökning 2022.

Loading
Loading
Loading

Loading

Så möter du höjda VA-priser nu i höst

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen. Här ett antal enkla knep för att minska din vattenräkning.

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.

Nu blir det gratis för dig att sälja på Blocket

Nu blir det gratis för privatpersoner att sälja allt från möbler och heminredning, till kläder, skor och elektronik på Blocket. – Det här är ett historiskt beslut som vi fattar för att boosta den cirkulära handeln och bidra till att ännu fler saker får ett längre liv, säger Robin Suwe, vd på Blocket.

IKEA anordnar Sveriges största loppmarknad

Att handla second hand är en ökande samhällstrend, inte minst gäller det heminredning. Och nu ger sig IKEA in i "loppismarknaden". – På IKEA vill vi möjliggöra för fler att handla second hand, samtidigt som vi vill låta fler produkter leva längre, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetschef på IKEA Sverige.