Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Och vinnaren är Borlängehus nr 13! Fr v Kristina Andersson, vice ordförande, Bernt Sjödin, ordförande och Eric Stuart, affärsområdeschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning. Foto Håkan Andersson

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

– Vi är väldigt glad och stolta över utmärkelsen. Vår förhoppning är att vi ska inspirera andra bostadsrättsföreningar att utveckla sitt hållbarhetsarbete, säger Bernt Sjödin, ordförande i Borlängehus nr 13.

– Min första känsla när jag hörde att vi vunnit var lycka. I föreningen har vi under lång tid arbetat hårt med hållbarhetsfrågorna och därför känns det fantastiskt kul att vi blev Årets Hållbarhetsförening, säger Kristina Andersson, vice ordförande i Borlängehus nr 13.

– Borlängehus nr 13 är ett fantastiskt bra exempel på en bostadsrättsförening som tagit ett helhetsgrepp kring sitt hållbarhetsarbete på ett systematiskt sätt. Hållbarhet har blivit en naturlig del av föreningens ordinarie arbete. Det handlar inte bara om själva huset i sig utan även om att göra det lättare för de boende att bidra till ökad hållbarhet i sin vardag, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Några av de hållbarhetsåtgärder föreningen gjort:

  • Förbättrat sorteringen av hushållsavfall vilket minskat restavfall med 55 % som stället har sorterats som plast- och pappersförpackningar.
  • Under lång tid arbetat för att minska elförbrukningen. Under den senaste 10-årsperioden har föreningen i stort sett halverat elförbrukningen, från 90 000 kWh 2012 till 46 000 kWh 2021.
  • Flera åtgärder har gjorts för att förbättra innergården, till exempel en har de skapat en vacker plantering och en bättre miljö för insekter eftersom det finns växter som blommar hela säsongen.
  • Föreningen har infört en post i budgeten som heter social hållbarhet. Budgeten uppgår till 1 % av boendes årsavgifter. Några av aktiviteterna inom ramarna för social hållbarhet är att hälsa alla nya medlemmar välkomna, arrangera en gemensam fika på innergården en gång/vecka under sommaren, grillkväll/gemensam måltid minst en gång/sommar samt en årlig julfest.

Juryns motivering:

”Med ett stort engagemang och driv har Borlängehus 13 genomfört åtgärder i sin bostadsrättförening som medfört ett flertal positiva effekter, såväl ekonomiska, sociala och miljömässiga. Borlängehus 13 har med ett gediget och långsiktigt arbete även visat att man som bostadsrättsförening kan arbeta med hållbarhet på ett strategiskt tillvägagångssätt.

Under 2022 har föreningen infört en stående punkt på styrelsens dagordning där de diskuterar den hållbarhetsplan som tagits fram under 2022. Planen är uppdelad i åtta olika hållbarhetsområden och har ansvariga utsedda för respektive område. Detta visar tydligt på ett brinnande intresse och engagemang för att vara med och skapa förändring för vår planet!

Det fina arbetet som Borlängehus 13 gör genom sin hållbarhetsplan, har bland annat resulterat i många genomförda åtgärder inom energi, avfall och källsortering, utemiljö, klimat, social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet, och hållbart resande”.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspirera och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Hållbarhet är stort. Och litet.

 

Loading
Loading
Loading

Sju inredningstrender hos Tibergs

Enligt Tibergs inredningsexperter förväntas 2024 bli ett år präglat av färg, form och mönster. – Det personliga och kontrastrika hemmet har aldrig varit mer rätt än nu. Nu inreder vi med medvetna och hållbara möbler i en mix där gammalt möter nytt. Det nya året för med sig nya möjligheter att skapa ett varmt och ombonat hem. 

Loading

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Dialogmöten ska sätta din idé på kartan

Nu inleds arbetet med en ny kommuntäckande översiktsplan för Borlänge kommun. Som ett första steg får alla Borlängebor chansen att tycka till med hjälp av en digital karta. I oktober bjuder kommunen också in till flera olika dialogmöten.

“Jag möter dig som kund på dina villkor”

Nu stärks Properties & Partners kontor med en riktig vinnare. Fabian Stenmo jobbar som mäklarassistent just nu och blir i början av året klar med utbildningen till mäklare. DinBostad ringer upp honom för en liten pratstund.

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Uteserveringar får hålla öppet till 23

Glatt besked inför sommaren: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, som är gemensam för Täby och Vaxholm har att beslut att uteserveringar får ha öppet till 23.00. Samtidigt stärks tillsynsarbetet.

Summercrew tillbaka på Täby torg

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00. Aktiviteter finns på plats fram till den 5 juli samt mellan 29 juli–9 augusti.

Fler vill komma i till Dalarna i sommar

Förra sommarens regn ställde till det på många håll i landet och främst campingverksamhet fick det tufft. Nu finns tecken om ett bättre bokningsläge i Dalarna i sommar. 

Nytt museum ska stärka Täbyidentiteten

Tanken är att det nya museet om Täbys historia ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Loading
Loading
Loading

105 000 kronor mer när en balkong hänger med

En lägenhet med balkong säljs i genomsnitt för 105 000 kronor mer än en lägenhet utan balkong. Om balkongen dessutom är placerad i söderläge ligger värdeökningen i genomsnitt på 125 000 kronor. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli, som låtit undersöka försäljningar i Stockholms kommun under det gångna året.

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Loading

Vi drömmer om att vakna utvilade men …

Vi svenskar drömmer om att vakna utvilade, men vi störs av fel temperatur, oro – och smulor i sängen. Det framgår av IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.  Eller så är det reklam för möbelföretagets stora utbud av sängar.

Gängen får en miljon att överväga flytt

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifoenkät. Undersökningen visar att cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Swedbank: “Räcker med 30 000 nya bostäder”

Under de senaste fem åren färdigställdes i genomsnitt cirka 55 000 bostäder per år. Men de kommande tio åren kommer det bara att behövas cirka 30 000 nya lägenheter och villor per år. Det menar Swedbank i en ny analys som vänder upp och ner på diskussionen.

Fin bostad viktigast för unga

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha "en fin bostad" i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig.

Fyra av tio villaägare över 55 bor för stort

55 procent av de unga äldre (55 till 69 år) funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort. Detta är några av resultaten i en ny Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av OBOS. OBOS menar att stora samhällsvinster skulle skapas om rörligheten bland äldre på bostadsmarknaden blir bättre.

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Ny egnahemsrörelse vill öka byggandet av småhus

Regeringen har beslutat att tillsätta förre ministern Stefan Attefall som egnahemskommissionär för att öka småhusbyggandet. Syftet är att verka för en ny egnahemsrörelse och att långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen av bostäder. – Uppdraget handlar dels om att klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Så ser bostadsmarknadsläget ut i Sveriges kommuner

I Boverkets nya bostadsmarknadsenkät 2024 bedömer hälften av landets kommuner att man har underskott på bostadsmarknaden som helhet. Men antalet kommuner som uppger underskott minskar från tidigare år. För ungdomar, studenter och nyanlända ser det ljusare ut på bostadsmarknaden, medan det behövs fler bostäder för äldre.

Nya krav på bankerna ska pressa boräntorna

Bankerna måste redovisa vilka boräntor andra kunder har förhandlat till sig när de erbjuder bolån. Det är ett av Finansinspektionens förslag för att öka konkurrensen mellan bankerna. – Vi tror att det kan få en positiv effekt på konkurrensen, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr till SvD.

Kriminaliteten ger tydlig priseffekt på bostäder

Kriminaliteten sätter spår på bostadsmarknaden. Det uppger Mäklarsamfundet i en ny rapport om ökande otrygghet. Samtidigt visar forskare på KTH hur skjutningar och droghandel slår mot bostadspriserna – även i finare kvarter.

Mäklarstatistik: “Vi är tillbaka på 2019 års nivå”

– Vi ska inte förvänta oss något nytt prisrally men antalet försäljningar har ökat ordentligt. Det såldes 30 procent fler villor och 20 procent fler bostadsrätter nu i april jämfört med samma månad ifjol, säger han.  Hans Flink på Mäklarstatistik konstaterar att vi är tillbaka på samma nivå som 2019 när det gäller antal sålda objekt.