Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Och vinnaren är Borlängehus nr 13! Fr v Kristina Andersson, vice ordförande, Bernt Sjödin, ordförande och Eric Stuart, affärsområdeschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning. Foto Håkan Andersson

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

– Vi är väldigt glad och stolta över utmärkelsen. Vår förhoppning är att vi ska inspirera andra bostadsrättsföreningar att utveckla sitt hållbarhetsarbete, säger Bernt Sjödin, ordförande i Borlängehus nr 13.

– Min första känsla när jag hörde att vi vunnit var lycka. I föreningen har vi under lång tid arbetat hårt med hållbarhetsfrågorna och därför känns det fantastiskt kul att vi blev Årets Hållbarhetsförening, säger Kristina Andersson, vice ordförande i Borlängehus nr 13.

– Borlängehus nr 13 är ett fantastiskt bra exempel på en bostadsrättsförening som tagit ett helhetsgrepp kring sitt hållbarhetsarbete på ett systematiskt sätt. Hållbarhet har blivit en naturlig del av föreningens ordinarie arbete. Det handlar inte bara om själva huset i sig utan även om att göra det lättare för de boende att bidra till ökad hållbarhet i sin vardag, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Några av de hållbarhetsåtgärder föreningen gjort:

  • Förbättrat sorteringen av hushållsavfall vilket minskat restavfall med 55 % som stället har sorterats som plast- och pappersförpackningar.
  • Under lång tid arbetat för att minska elförbrukningen. Under den senaste 10-årsperioden har föreningen i stort sett halverat elförbrukningen, från 90 000 kWh 2012 till 46 000 kWh 2021.
  • Flera åtgärder har gjorts för att förbättra innergården, till exempel en har de skapat en vacker plantering och en bättre miljö för insekter eftersom det finns växter som blommar hela säsongen.
  • Föreningen har infört en post i budgeten som heter social hållbarhet. Budgeten uppgår till 1 % av boendes årsavgifter. Några av aktiviteterna inom ramarna för social hållbarhet är att hälsa alla nya medlemmar välkomna, arrangera en gemensam fika på innergården en gång/vecka under sommaren, grillkväll/gemensam måltid minst en gång/sommar samt en årlig julfest.

Juryns motivering:

”Med ett stort engagemang och driv har Borlängehus 13 genomfört åtgärder i sin bostadsrättförening som medfört ett flertal positiva effekter, såväl ekonomiska, sociala och miljömässiga. Borlängehus 13 har med ett gediget och långsiktigt arbete även visat att man som bostadsrättsförening kan arbeta med hållbarhet på ett strategiskt tillvägagångssätt.

Under 2022 har föreningen infört en stående punkt på styrelsens dagordning där de diskuterar den hållbarhetsplan som tagits fram under 2022. Planen är uppdelad i åtta olika hållbarhetsområden och har ansvariga utsedda för respektive område. Detta visar tydligt på ett brinnande intresse och engagemang för att vara med och skapa förändring för vår planet!

Det fina arbetet som Borlängehus 13 gör genom sin hållbarhetsplan, har bland annat resulterat i många genomförda åtgärder inom energi, avfall och källsortering, utemiljö, klimat, social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet, och hållbart resande”.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspirera och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Hållbarhet är stort. Och litet.

 

Loading

Loading
Loading

Vedums köksnyheter för 2023 är här

Varma material, plats för gemenskap och smarta lösningar präglar våra kök under 2023. Vedum presenterar nu en ny köksmiljö som balanserar mörka och ljusa nyanser i en fin harmoni. I köksmiljön syns några av Vedums nyheter för 2023, så som kulören naturvit, en av årets nya laminatbänkskivor och ett genomtänkt hörnskåp för maxad förvaring.

Inredningen visar vilken färg du är

– Vill du öka dina chanser att få drömjobbet, ta då på dig den blå kostymen eller blusen. Blått inger förtroende och enligt mätningar får du jobbet fler gånger i blått än i svart. Sara Garanty är konkret när hon berättar om hur färg får oss att känna och reagera.

Loading

Vacchi hittar formen: “Proppen är ur!”

– I en del länder i Europa har man två mäklare. En för säljaren och en för köparen. "Köpmäklaren" vet vad hon eller han ska leta efter utifrån önskemål från sina uppdragsgivare. De som gör det bra, får en nära relation och förståelse för vad som passar just den kunden. – Den metoden har vi anammat här på byrån och renodlats under senaste tiden, säger Michel Vacchi.

Fler vill ha tips om hur vi sparar energi

Energi- och klimatrådgivningen i Täby genomförde 244 rådgivningar förra året, varav 213 till privatpersoner, 21 till föreningar och 10 till företag. Det är en ökning med 300 procent under 2022 jämfört med året innan.

Sveriges största idétävling är här!

Kreativa invånare i Dalarna tävlar om startkapital till ett aktiebolag och affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Loading
Loading
Loading

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Loading

Rekordstort dolt utbud av lediga bostäder

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Så möter du höjda VA-priser nu i höst

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen. Här ett antal enkla knep för att minska din vattenräkning.

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.