Det blir bostadsrättsföreningens största utmaningar 2023

Det blir bostadsrättsföreningens största utmaningar 2023

BIld av StartupStockPhotos från Pixabay

År 2022 har varit ett turbulent år för landets bostadsrättsföreningar. Ökade räntor, rusande elpriser och osäkra omvärldsfaktorer är ämnen som varit ständigt aktuella. SBC tar nu tempen på vilka frågor som engagerar landets föreningar inför det kommande året.

Det gångna året har på många sätt varit ett rekordår. Elpriserna har varit dyrare och styrräntan har höjts mer än någonsin, vilket resulterat i att många föreningar behövt höja sina avgifter. Samtidigt har inflationen drivit upp kostnader och ökat den ekonomiska oron. Vid årsskiftet träder dessutom flera ändringar i bostadsrättslagen i kraft, vilket kan påverka styrelsens arbete i bostadsrättsföreningen.

– Nu går vi in i ett nytt år med fortsatt stora utmaningar för landets bostadsrättsägare, inte minst ekonomiskt. Många har drabbats av den höjda räntan i kombination med ökade driftkostnader och vi väntar oss att många kommer behöva höja sina avgifter under det kommande året. Detta är en fråga som står fortsatt högt på agendan. Under kommande år blir det också extra viktigt för föreningar att förhandla om räntan på sina lån, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk Förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

De nya ändringarna i bostadsrättslagen som träder i kraft vid årsskiftet kan innebära ett behov av utredningsarbete i styrelsen. Bland annat ställs nya krav på upplåtelseavtal och mäklarnas objektsbeskrivningar samt föreningarnas årsredovisningar. Ändringarna innebär också att en bostadsrättsförenings stadgar inte längre kan göra avsteg från principen att en medlem i en bostadsrättsförening endast har en röst på föreningsstämman.

– Den nya lagen innebär ett ökat skydd för både den som köper och äger en bostadsrätt. Efter flera uppmärksammade fall av kapade bostadsrättsföreningar kommer medlemmarnas rösträtt nu stärkas och det kommer också krävas vissa nyckeltal i årsredovisningen som gör den lättare att förstå. Nu är det extra viktigt att styrelser runt om i landet har koll på vad som faktiskt gäller från och med årsskiftet, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Heta ämnen hos landets bostadsrättsföreningar inför 2023:

  • Energikrisen
    Hur man ska klara de rekordhöga elpriserna är en fråga som många föreningar arbetar med, särskilt under årets kallaste månader. Under det kommande året kommer många bostadsrättsföreningar behöva se över hur de kan effektivisera sin elförbrukning.
  • Avgiftshöjningar
    Styrräntan har rekordhöjds under året och mycket talar för att vi inte nått toppen än. Hur föreningar, i synnerhet de med hög skuldsättning, ska sätta sina avgifter för medlemmarna kommer därför vara en glödhet fråga även under 2023. Som förening blir det nu viktigt att våga ta rätt beslut kring avgiften.
  • Hållbara investeringar
    Hållbarhet blir allt viktigare i föreningar och inför 2023 har regeringen satsat stort på laddinfrastruktur. Hållbara investeringar som laddstolpar, men även solpaneler och möjlighet att mäta sin egen energiförbrukning, kommer därför vara högaktuella under kommande år.
Loading

Loading
Loading

Vedums köksnyheter för 2023 är här

Varma material, plats för gemenskap och smarta lösningar präglar våra kök under 2023. Vedum presenterar nu en ny köksmiljö som balanserar mörka och ljusa nyanser i en fin harmoni. I köksmiljön syns några av Vedums nyheter för 2023, så som kulören naturvit, en av årets nya laminatbänkskivor och ett genomtänkt hörnskåp för maxad förvaring.

Inredningen visar vilken färg du är

– Vill du öka dina chanser att få drömjobbet, ta då på dig den blå kostymen eller blusen. Blått inger förtroende och enligt mätningar får du jobbet fler gånger i blått än i svart. Sara Garanty är konkret när hon berättar om hur färg får oss att känna och reagera.

Loading

Vacchi hittar formen: “Proppen är ur!”

– I en del länder i Europa har man två mäklare. En för säljaren och en för köparen. "Köpmäklaren" vet vad hon eller han ska leta efter utifrån önskemål från sina uppdragsgivare. De som gör det bra, får en nära relation och förståelse för vad som passar just den kunden. – Den metoden har vi anammat här på byrån och renodlats under senaste tiden, säger Michel Vacchi.

Fler vill ha tips om hur vi sparar energi

Energi- och klimatrådgivningen i Täby genomförde 244 rådgivningar förra året, varav 213 till privatpersoner, 21 till föreningar och 10 till företag. Det är en ökning med 300 procent under 2022 jämfört med året innan.

Sveriges största idétävling är här!

Kreativa invånare i Dalarna tävlar om startkapital till ett aktiebolag och affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Loading
Loading
Loading

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Loading

Rekordstort dolt utbud av lediga bostäder

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Så möter du höjda VA-priser nu i höst

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen. Här ett antal enkla knep för att minska din vattenräkning.

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.