Sifo: Därför byter vi bostad under 2023

Sifo: Därför byter vi bostad under 2023

Byta boendeform vanligaste anledning till att man vill flytta. Foto: Patrick Perkins on Unsplash

En av tio planerar att byta bostad under 2023. Detta enligt en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa.
– Trots ekonomisk oro är det inte främst av ekonomiska skäl som gör att man vill flytta. Istället är det för att man vill byta boendeform eller flytta till en större bostad.

Undersökningen visar att var tredje svensk (34%) har planer på att byta bostad men bara åtta procent vill göra det under 2023. Som huvudsakligt skäl till bostadsbyte uppger svenskarna att de vill byta från exempelvis lägenhet till villa (25 procent) eller att man behöver mer yta (24 procent).
Bland de som ska flytta under 2023 är det 22 procent som uppger ekonomin som skäl till att byta boende.

På frågan vad man saknar mest i sitt hem idag svarar de flesta mer förvaring (26 procent) följt av eldstad (23 procent) och pool / jacuzzi (17 procent). Bland de som har planer på att flytta inom ett år är det hela 39 procent som anser att förvaringen är det man saknar mest. På en andra plats bland dessa kommer ett hemmakontor och tvättmaskin/diskmaskin, båda på 32 procent.


Planerar du att byta boende?

Total
Ja, jag kommer göra det inom ett år 8%
Ja, men jag vet inte när 26%
Nej 64%
Vet ej 2%

 

Vilka är de främsta skälen till att byta boende?

Total
Flyttar ihop / blir sambo 8%
Flyttar isär 2%
Flyttar hemifrån till första egna boende 13%
Behöver mer yta/fler rum för t ex mina barn 24%
Vill ha mindre yta /Har inte behov av lika stor yta längre 12%
Söker ett billigare boende 12%
Ska flytta till en annan ort 14%
Vill byta boendeform från t ex lägenhet till villa 25%
Har inte råd att bo kvar där jag bor 6%
Får inte bo kvar pga mitt hyreskontrakt går ut 3%
Annat 17%
Vet ej 1%

Saknar du något av följande i din bostad idag?

Total Flytta inom ett år Flytta men vet inte när
Större/fler badrum 13% 23% 20%
Gästtoalett 12% 19% 17%
Mer förvaring 26% 39% 33%
Hemmakontor 11% 32% 12%
Plats för /tillgång till gym och träning 13% 13% 15%
Större kök 15% 22% 22%
Separata sovrum (åt alla i hushållet) 7% 20% 11%
Gästrum 14% 25% 19%
Balkong/uteplats/trädgård 9% 23% 15%
Hiss 11% 10% 13%
Fin utsikt 13% 21% 18%
Cykelstall / plats för barnvagn 6% 10% 5%
Eldstad / öppen spis 23% 30% 28%
Pool / Jacuzzi 17% 20% 20%
Tvättmaskin/diskmaskin 11% 32% 17%
Garage 16% 21% 23%
Annat 3% 6% 4%
Saknar inget 29% 17% 15%
Vet ej 2% 3% 2%

Till pressreleasen

Loading

Loading
Loading

Vedums köksnyheter för 2023 är här

Varma material, plats för gemenskap och smarta lösningar präglar våra kök under 2023. Vedum presenterar nu en ny köksmiljö som balanserar mörka och ljusa nyanser i en fin harmoni. I köksmiljön syns några av Vedums nyheter för 2023, så som kulören naturvit, en av årets nya laminatbänkskivor och ett genomtänkt hörnskåp för maxad förvaring.

Inredningen visar vilken färg du är

– Vill du öka dina chanser att få drömjobbet, ta då på dig den blå kostymen eller blusen. Blått inger förtroende och enligt mätningar får du jobbet fler gånger i blått än i svart. Sara Garanty är konkret när hon berättar om hur färg får oss att känna och reagera.

Loading

Vacchi hittar formen: “Proppen är ur!”

– I en del länder i Europa har man två mäklare. En för säljaren och en för köparen. "Köpmäklaren" vet vad hon eller han ska leta efter utifrån önskemål från sina uppdragsgivare. De som gör det bra, får en nära relation och förståelse för vad som passar just den kunden. – Den metoden har vi anammat här på byrån och renodlats under senaste tiden, säger Michel Vacchi.

Fler vill ha tips om hur vi sparar energi

Energi- och klimatrådgivningen i Täby genomförde 244 rådgivningar förra året, varav 213 till privatpersoner, 21 till föreningar och 10 till företag. Det är en ökning med 300 procent under 2022 jämfört med året innan.

Sveriges största idétävling är här!

Kreativa invånare i Dalarna tävlar om startkapital till ett aktiebolag och affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Loading
Loading
Loading

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Loading

Rekordstort dolt utbud av lediga bostäder

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Så möter du höjda VA-priser nu i höst

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen. Här ett antal enkla knep för att minska din vattenräkning.

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.