Visste du att du kan få bidrag att ta bort ditt gamla stuprör? De senaste dagarnas översvämningar och skyfall har återigen aktualiserat frågan om städernas förmåga att hantera kraftiga vattenflöden. Större städer, som Stockholm, Göteborg och Malmö, planerar nu för att leda om skyfallens vattenmassor till platser där vattnet kan samlas utan att skada sjukhus, vägar eller banvallar, berättar Erik Karlsson, strateg för ledningsnät och tillgångsförvaltning vid Svenskt Vatten, för TT.
I Malmö och Lund har det regionala VA-bolaget VA Syd som morot utfäst en ersättning på omkring 2 500 kronor för varje stuprör som en privat fastighetsägare, givet vissa förutsättningar, tar bort, berättar Erik Karlsson på det regionala VA-bolaget VA Syd.
När vattnet kommer ner genom stuprören blir det för mycket vatten som på en gång belastar ledningsnätet när det regnar mycket.
– Men om vattnet landar direkt på marken kan det ledas bort till bättre lämpade platser eller samlas upp av en gräsmatta eller park, säger han.
Hemnet har listat ett antal punkter på hur de själv förbereda ditt på nästa skyfall. Här är några av tipsen:
1. Håll dina dagvattenbrunnar rena
Se till att avloppsbrunnen vid källaringång eller garagenedfart inte är igensatt. Rensa bort löv, lera och all annan smuts. Vill du inte göra jobbet själv eller om problemet ligger djupare kan du ringa en slamsugningsbil eller spolbil som fixar stoppet.2. Rensa takrännorna och inspektera stuprören
Avrinningssystemet måste fungera när regnet öser ner. Installera lövsilar om detta inte redan är gjort, så att systemet inte korkar igen när det behövs som mest.
Stuprören ska leda bort vattnet från huset. Äldre stuprör av järn närmast källarväggen kan rosta sönder och hjälper snarare till att öka översvämningsrisken vid ett oväder.
4. Kontrollera ditt dräneringssystem
Tydliga tecken på dålig dränering är när det luktar unket i källaren eller färgen flagnar. Ta hjälp av en fackman. Har du ett odugligt dräneringssystem har du också dålig chans att bli ersatt från ditt försäkringsbolag om du drabbas av en översvämning.
5. Läs på om din försäkring
Kontrollera villkoren för översvämning i din villaförsäkring. Självrisken är ofta ganska hög och ju äldre huset är desto mer åldersavdrag kan det bli på ersättning för återställande.