– Vi vill lyfta goda exempel och skapa fler nyttiga åtgärder inom trädgårdsodlingen som ökar den biologiska mångfalden i odlingslandskapet. Målet är att visa hur vi kan förena matproduktion med naturbevarande.
Så beskriver projektledaren Lotta Fabricius Kristiansen den Nyttodjurpark som Kiviks Musteri har skapat tillsammans med forskare på Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Fritidsodlarnas Riksorganisation.
Parken är ett område uppbyggt för att visa hur biologisk mångfald kan stöttas genom att gynna miljön för nyttiga insekter, såväl i odlad mark som i hemmaträdgårdar. Fredagen 25 augusti och lördagen 26 augusti bjuds professionella i branschen samt allmänheten in till Öppet hus för att ta del av parken och utbyta idéer och diskussioner.
Genom projektet vill forskarna identifiera alltifrån hur nyttodjuren föredrar att bo, vilken mat de gillar, vilka arter som ökar och hur de samverkar. I den annorlunda parken visas det på att det varken behöver vara komplicerat eller kostsamt att främja miljön för insekterna; i parken ligger högar med stenar, kvistar, vilda blommor får växa fritt och döda träd blir insektshotell.
– Tanken med parken är också att forskare ska kunna använda den för att forska om äppelodlingar och nyttodjur.
I vecka 34 välkomnas yrkesverksamma och allmänheten till ett Öppet hus till fri entré. Under dagarna kommer flera av de pågående projekt och aktiviteter som görs för att synliggöra bevarandeåtgärder för en rik fauna och flora lyftas. Fokus kommer vara på de projekt som kan bedrivas i en aktiv äppelodling där synergier till nytta för både den biologiska mångfalden och företaget går hand i hand. Även andra forskningsprojekt som pågår i Kiviks Musteris odlingar kommer diskuteras. Fredagen 25 augusti inriktas på utbyte mellan forskare och odlare medan lördagen 26 augusti är öppen för allmänheten.
Öppet Hus i Nyttodjurparken på Kiviks Musteri
Fredagen 25/8 kl 10-14. Primärt för forskare, odlare, andra i branschen samt journalister. Anmälan sker HÄR senast 21/8. Kiviks Musteri bjuder på fika förutsatt att anmälan skett.
Lördagen 26/8 kl 10-12. För allmänheten. Ingen anmälan krävs.