Veckans samtal: Vi ringer upp Truls Christenson, fruktkramaren som förändrat hanteringen av överbliven frukt för en hel bransch.
– Och nu släpper han två nyheter som du som läsare av Fruktbladet är först att få prova på.
Vad är det du har dragit fram ur lådan denna gång?
– Haha, ja det är just lådjuicer som är det nya. En odlare ringde och meddelade att han fått en avbokning på ett parti äpplen – hela 150 ton!
– Vi insåg att vi måste göra en räddningsinsats. Mängden gjorde att vi fick tänka i lite nya banor. Det en BiB, Bag-in-box med 100 procentig äppeljuice och en med 38 % ingefära, citron och lite äpple som vi kalla Shots.
Vi tror att formatet ska göras sig bra på Sveriges kontor.
Tar ni hand om alla sorters frukter?
– När vi började så var det bara äpplen. Nu är det citrus, bär, päron, bananer och you name it.
Förra året så kunde Rcued använda 80 % av all frukt som kom in till företaget. Över 413 ton totalt. Frukter som inte kan användas till juice kastas inte heller.
– De blir till kompost och biogas.
Helsingborg som är navet för hantering av frukt i Sverige. I lagerhallarna är Truls ett känt ansikte och alla de stora distributörerna vet var de ska vända sig. Han uppmanar andra företag att höra av sig och privatpersoner kan också bidra.
Hanteringen av frukt är komplicerad och en rutten frukt kan snabbt förstöra en intilliggande frukten om den inte tas bort.
Men det finns andra orsaker till att frukt kasseras.
– Efter sommaren fick vi tips om ett parti om 11,2 ton citroner som låg fast i Holland. Endast 0,01 procent var dåliga. Det var någon som helt enkelt köpt för mycket.