Så kan din förening spara mer pengar

Så kan din förening spara mer pengar

Rätt beslut i bostadsrättsföreningen kan spara många slantar. Foto: Josh Appel on Unsplash

Höga räntor, höjda vardagskostnader och ökade utgifter gör att många bostadsrättsföreningar står inför en utmanande ekonomisk tid.
Enligt förvaltningsexperten SBC finns det flera strategier som din förening kan använda sig av för att öka intäkterna.
– Vi är medvetna om de utmaningar som många bostadsrättsföreningar ställs inför i dagens ekonomiska klimat. Möjligheterna att utveckla en BRF är många och behöver inte vara särskilt komplicerade, säger David Gutierrez, Marknad- och försäljningschef på Sveriges BostadsrättsCentrum AB.:

5 tips för att tjäna och spara pengar som bostadsrättsförening:

Omförhandling av föreningens lån: Många bostadsrättsföreningar gör sina största besparingar i samband med omförhandlingen av lån. Efter att Riksbanken höjt räntan blir det extra viktigt och det gäller att inte vara rädd för att byta bank om räntan på din befintliga bank är för hög. Bostadsrättsföreningen får vara förberedd på att det krävs handlingskraft för att få igenom den mest förmånliga räntan.

Sänka försäkringspremier med förebyggande åtgärder: Genom riskbedömningar och förebyggande åtgärder kan din BRF spara stora summor på försäkringskostnader.
Att installera och underhålla säkerhetssystem, inbrottslarm, brandlarm och brandsläckare, kan minska risken för inbrott och brand och därmed påverka försäkringspremierna positivt. För att trygga både medlemmar och fastigheten ytterligare har SBC har tillsammans med försäkringsförmedlaren Gallagher tagit fram en av de mest omfattande fastighetsförsäkringarna på marknaden – på så sätt minskar risken för stora utlägg ifall något oväntat händer.

Bra läge att omvandla ytor: Att omvandla outnyttjade ytor som exempelvis lokaler eller vindsutrymmen till lägenheter är ett sätt för föreningar att göra ekonomisk vinst. I många fall gynnar det även medlemmarna som får lägre avgifter.
– Just nu är det många som oroar sig för framtiden och ekonomin vilket leder till att föreningar skjuter på nya projekt – men enligt SBC är det därför en bra tid att påbörja denna typ av projekt. Entreprenörer kommer med största sannolikhet att behöva möta den skakiga marknaden som har mindre köpkraft än tidigare, samtidigt som prognosen för räntan talar för att den kommer ha gått ner när projektet väl genomförs. Att ombilda lokaler är en långsiktig investering som kan leda till en bra ekonomisk vinst.

Se över elavtal och tjänster: Bostadsrättsföreningar kan göra stora besparingar genom att sänka energiförbrukningen och se över nuvarande elavtal. Likt inlåningsräntan finns även här möjligheter att låta eldistributörer offerera kring det bästa elpriset för just din bostadsrättsförening.
– Andra energibesparande tjänster värda att se över kan exempelvis vara installation av energieffektivt ventilationssystem, vattenbesparande åtgärder samt fönster- och dörrbyte som kan förhindra värmeförluster under de kalla månaderna.

Installera solceller: Genom att installera solcellsanläggningar på fastigheten kan bostadsrättsföreningar producera och sälja överskottsel till elbolag, vilket kan bidra till betydande intäkter på lång sikt, samtidigt som man främjar hållbarhet. En BRF får sälja egenproducerad el, upp till 255 kW, utan att betala energiskatt för anläggningen.
– För de föreningar som betalar skatt finns en skattereduktion på såld överskottsel som uppgår till 60 öre per kWh, upp till 18 000 kr per år.

Loading
Loading
Loading

Sju inredningstrender hos Tibergs

Enligt Tibergs inredningsexperter förväntas 2024 bli ett år präglat av färg, form och mönster. – Det personliga och kontrastrika hemmet har aldrig varit mer rätt än nu. Nu inreder vi med medvetna och hållbara möbler i en mix där gammalt möter nytt. Det nya året för med sig nya möjligheter att skapa ett varmt och ombonat hem. 

Loading

Uteserveringar får hålla öppet till 23

Glatt besked inför sommaren: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, som är gemensam för Täby och Vaxholm har att beslut att uteserveringar får ha öppet till 23.00. Samtidigt stärks tillsynsarbetet.

Summercrew tillbaka på Täby torg

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00. Aktiviteter finns på plats fram till den 5 juli samt mellan 29 juli–9 augusti.

Nytt museum ska stärka Täbyidentiteten

Tanken är att det nya museet om Täbys historia ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Fler vill komma i till Dalarna i sommar

Förra sommarens regn ställde till det på många håll i landet och främst campingverksamhet fick det tufft. Nu finns tecken om ett bättre bokningsläge i Dalarna i sommar. 

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Dags för utsläpp av årets studenter i Täby

Efter flera års hårt arbete och studier är det äntligen dags för våra studenter att ta steget ut i vuxenlivet. Denna milstolpe firas med glädje, gemenskap och traditionsenligt firande. – Här är släppen att hålla reda på!

Oklart med bad i Hägernäs och Näsaäng i sommar

Badplatserna i Hägernäs och Näsaäng är båda så kallade EU-bad som årligen klassificeras utifrån badvattenkvalitet. Eftersom de senaste fyra årens snittresultat varit bristfälliga, kommer skyltar som avråder från bad sitta uppe hela säsongen. Täby kommun kommer dock mäta kvaliteten varannan vecka, och det aktuella resultatet ger dig möjlighet att själv bedöma om du vill bada.

Stjärnor från hela världen förvandlas torget till arena

Den 31 maj är det dags för Täby Stavhoppsgala på Täby Torg. Galan arrangeras av Täby IS Friidrott i samarbete med Bauhausgalan Diamond League. – Det är jätteroligt, det har blivit en succé tidigare år, säger Ingela Hermansson från Täby IS Friidrott till Mitti.

Biking Dalarna fortsätter att växa – Vansbro kommun ansluter sig

Biking Dalarna växer med fler kvalitetssäkrare leder när Vansbro kommun ansluter. Idag kommer de flesta besökare via genomfartstrafik, stora evenemang och fritidsboenden. – Samarbetet mellan cykelföreningarna, Visit Dalarna och Vansbro kommun har nu lett fram till en sådan pusselbit i form av väldigt fina cykelleder i Vansbro och vid Snöån i Dala-Järna, säger Oskar Lundgren.

Hitta mäklare vet vilka mäklare som är bäst!

ERA-kontoret i Borlänge kniper både första och andra plats när sajten Hitta mäklare rankar mest rekommenderade mäklare i Dalarna: Pamela Westling och Helene Antonsson här på vårt kontor!

Loading
Loading
Loading

Lidl öppnar butik i Viggbyholm

Lidl Viggbyholm blir Lidl Sveriges tredje butik i Täby, en av Stockholms folktätaste kranskommuner. Butiken i Viggbyholm ligger längs med E18 och blir Lidls 206:e butik i Sverige.

Loading

Nya krav på bankerna ska pressa boräntorna

Bankerna måste redovisa vilka boräntor andra kunder har förhandlat till sig när de erbjuder bolån. Det är ett av Finansinspektionens förslag för att öka konkurrensen mellan bankerna. – Vi tror att det kan få en positiv effekt på konkurrensen, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr till SvD.

Kriminaliteten ger tydlig priseffekt på bostäder

Kriminaliteten sätter spår på bostadsmarknaden. Det uppger Mäklarsamfundet i en ny rapport om ökande otrygghet. Samtidigt visar forskare på KTH hur skjutningar och droghandel slår mot bostadspriserna – även i finare kvarter.

Mäklarstatistik: “Vi är tillbaka på 2019 års nivå”

– Vi ska inte förvänta oss något nytt prisrally men antalet försäljningar har ökat ordentligt. Det såldes 30 procent fler villor och 20 procent fler bostadsrätter nu i april jämfört med samma månad ifjol, säger han.  Hans Flink på Mäklarstatistik konstaterar att vi är tillbaka på samma nivå som 2019 när det gäller antal sålda objekt.

Bostadsbrist skapar problem för svenska försvaret

Sverige är nu en del av Nato och ska rusta upp försvaret rejält. Men bostadsmarknaden skapar problem för den svenska militären, enligt Swedbank. – Det är ett större problem för mindre orter, säger Maria Wallin-Fredholm på Swedbank.

“Hushållens bolån inte så riskabla som ofta hävdas”

Hushållens samlade skulder är relativt sett höga i Sverige jämfört med en del andra länder. Just bolåneskulderna framstår dock som betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar, och därmed också som mindre riskabla för svensk ekonomi än vad Riksbanken och Finansinspektionen gjort gällande. Det visar analyser som SBAB gjort om hushållens bolån.

Boverket: Bostadsbyggandet vänder nästa år

Boverket bedömer att det kommer att byggstartas cirka 27 000 bostäder i år, en minskning med 16 procent jämfört med förra året. Men nu har vi nått botten, tror Boverket, och nästa år vänder det.

Husdjur, grillning och fester skapar flest bråk

Våren är här med både varmare väder och ljusare kvällar. Det innebär också att många flyttar ut möbler och inreder på balkongen. Men i takt med att fler tar sig ut uppstår också en risk för osämja mellan grannarna. SBC berättar nu vilka regler som gäller på balkongen så att grannar kan hålla god stämning sinsemellan hela sommaren.

“Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare”

Hushållen tror att styrräntan kommer ligga på 3,71 procent om ett år, om vi ska tro SEB:s Boprisindikator. Den positiva trenden ökar med 7 enheter i mars, från plus 25 till plus 32. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 18 och plus 38 enheter. – Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Sifo: Fler män tvingas flytta vid separation

Under 2023 registrerades det lägsta antalet skilsmässor i Sverige sedan 2005. I dag skulle fler än tre av tio svenskar, 33 procent, som lever med sin partner inte ha råd att behålla sin bostad vid en separation. – Fler kvinnor än män skulle tvingas flytta, men andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifomätning.

Du har rätt att inte frysa i din bostadsrätt

Fryser du? Trots att varmare tider är runt hörnet är det uppenbart att kylan tänker hålla i sig ett tag till. Under dessa månader är det extra viktigt att du håller koll på temperaturen i din bostadsrätt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader.

Vårens inspirationsguide för en snyggare terrass

Nordsjö har samlat 16 vackra kulörer för terrass i en ny inspirationsguide. Kulörerna spänner från naturnära kulörer till tidlöst grå och klassiskt svarta. Med ett nytt lager terrassolja på altanen får träet även ett mycket bra skydd och ett fräscht uttryck.