Två kilon du inte vill bli av med till jul

Du tänker inte på det. Men För just nu jobbar över 100 biljoner tarmbakterier i din tarm. De utgör upp till 2 kg av din kroppsvikt. Forskare har nyligen ökat förståelsen för mikrobiomet och dess roll i hälsa samt sjukdomsrisk.
En metaanalys från Österrike, publicerad i tidskriften Gut Microbiome, antyder att konsumtion av frukt och grönsaker kan öka tarmbakteriernas mångfald och därmed främja hälsa.
– Färsk frukt och färska grönsaker kommer alltid att ha det bästa mikrobiomet, säger Gabriele Berg, en av ledarna för studien.

Särskilt under de första tre åren tycks grönsaker påverka tarmens bakteriesamhälle. Studien baserades på avföringsprover från 156 frukter och grönsaker, kopplade till tarmbakterier hos spädbarn och vuxna.
Forskarna kom fram till denna slutsats genom att sätta ihop en katalog över sammansättningen av mikroorganismer i och på 156 olika frukter och grönsaker, som de sedan jämförde med två tidigare studier. Över knappa 2 500 avföringsprover från studierna gjorde det möjligt för forskarna att påvisa mikroorganismer som är förknippade med grönsaker och frukt i den mänskliga tarmen.

Gabriele Berg påpekar att mångfald påverkar hela organismens motståndskraft; större mångfald ger större tålighet.
– Särskilt under de första tre åren tycks grönsaker påverka tarmens bakteriesamhälle. I studien baserades på 2500 avföringsprover där man hittat spår från 156 frukter och grönsaker, kopplade till tarmbakterier hos spädbarn och vuxna.