Photo by the blowup on Unsplash

Nya svampar ska minska matsvinnet

Varje år slänger vi svenskar cirka 15 kilo ätbar mat per person. Idag kasseras till exempel närmare 60 procent av all frukt och grönt som produceras.
– Det är slöseri med dina pengar men även för miljön.
Enligt FN:s mål i Agenda 2030 ska det globala matsvinnet därför halveras till år 2030. Som ett led i den kampen finansierar Forma projektet ”Levande Material för att förhindra förskämning av skördade frukter och grönsaker ”.
Krånglig namn, men med ett glasklart syfte:
– Projektet ska ta fram levande material som hämmar tillväxten av mögelsvampar, säger Cecilia Geijer, docent i industriell bioteknik på Chalmers.
Projektgruppen består av experter inom mikrobiologi vid Chalmers, material- och livsmedelsvetenskap vid Aalto Universitet och RISE, och matsäkerhet och industriella aspekter vid Axfoundation.
– På sikt förväntas projektets resultat leda till nya smarta förpackningar som på ett hållbart och säkert sätt ger ökad livslängd år frukt och grönt, vilket i sin tur leder till minskat matsvinn och minskad miljöpåverkan av livsmedelsystemet, både i Sverige och internationellt, säger Cecilia Geijer.