Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Om temperaturen underskrider dessa mått ska den boende kontakta styrelsen och om inte tillräckliga åtgärder görs ska kommunens miljö- och hälsoskyddskontor kontaktas. Är det kallt under en längre period kan bostadsrättsägaren ha rätt till ekonomisk ersättning för bland annat ökade elkostnader eller ersättning för att få problemet åtgärdat.
– Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för värmen i huset och vi rekommenderar därför alltid att vid jämna mellanrum se över temperaturen, säger Per Karlsson på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.Utöver det som går att göra själv finns det flera tjänster som skapar ett bättre inomhusklimat. Driftkontroll av bostadsrättsföreningen innefattar bland annat säsongsanpassande värmejusteringar som säkerställer optimal komfort. Ventilationsservice är också en tjänst för kontroll och service av bland annat värmebatterier.
– Även om det finns mycket man kan göra själv rekommenderar vi att ta hjälp för att säkerställa att alla aggregat regelbundet blir kontrollerade. Det underlättar för styrelsen och säkrar att inomhusklimatet optimeras, menar Per Karlsson i ett pressmeddelande.
Tre sätt att undvika en för kall lägenhet:
Se över din möblering: Undvik att placera stora möbler eller tjocka gardiner framför elementet, detta hindrar värmen från att spridas i rummet på ett korrekt sätt. Blockering från möbler kan även påverka termostatensfunktion vilket kan göra att elementet stängs av för tidigt då inredningen blockerar värmen från att spridas i rummet.
Lufta elementen: Att lufta element handlar om att tömma elementets vattensystem på luftfickor så att hela elementet fylls med varmvatten. Om elementen har en ojämn temperatur eller ger ifrån sig susande ljud kan det vara dags att lufta dem. Dessa faktorer indikerar på att luft har samlats i systemet vilket hindrar effektiv värmespridning.
Mät värmen mitt i rummet: Om temperaturen mäts mot en yttervägg eller nära ett fönster kan temperaturen bli missvisande. Anledningen till detta är att fönster och väggar normalt sett har en lägre värme än rummet i helhet. För att mäta den korrekta värmen bör mätningen genomföras i mitten av ett rum med en meter från golvet.