Biking Dalarna växer – Falun utökar med fyra nya områden

Biking Dalarna växer – Falun utökar med fyra nya områden

Europa satsar på Dalaskogar.Foto: ALEXANDRE LALLEMAND on Unsplash

Nu är det klart att Biking Dalarna utökas med fyra nya mountainbikeområden i Falu kommun: Falu gruva, Sundborn, Sågmyra och Grycksbo – och fler är på gång. Dessutom skapas en rundslinga som kopplar ihop alla områden.
– Falu kommun kommer med den här satsningen att ta ett mycket stort kliv mot att bli den bästa cykeldestinationen i Sverige, säger Andreas Hermansson, affärsutvecklare outdoor på Visit Dalarna och ansvarig för konceptet Biking Dalarna.

Biking Dalarna samlar några av Sveriges bästa cykelleder och områden. Med gemensam ledmarkering, gradering av leder och utmärkt kringservice väntar cykelupplevelser av hög kvalitet från Idre Fjäll i norr till Säfsen i söder.
– Det känns fantastiskt kul att Falu Kommun tillsammans med ideella föreningar runt om i kommunen har jobbat ihop för att skapa fler nya spännande MTB-leder. Vi kommer nu att kunna erbjuda både invigda cyklister och nybörjare en fartfylld upplevelse, säger Henrik Jansson, som jobbar med cykelutveckling vid Falu kommun.

Falu kommun med MTB-områdena Lugnet och Källviken samt privata aktören Bjursås Berg & Sjö har varit en del av Biking Dalarna sedan starten. Nu utökas Faluområdet med fyra nya platser för kvalitetssäkrade cykelupplevelser.
– Det hade inte varit möjligt utan det fantastiska jobb som gjorts av entusiastiska ledbyggare som kommer ge både boende i Falu kommun och tillresta gäster cykelleder som passar alla, oavsett nivå eller ålder, säger Henrik Jansson.

Diplomeringen Outdoor Qualified innebär att det finns möjlighet att serva och tvätta cykeln samt säker cykelförvaring. Dessutom finns kunnig personal som kan hjälpa till med frågor på plats. I Faluområdet finns idag Polhem B&B, Scandic Lugnet samt inte minst Bjursås Berg & Sjö som erbjuder den mest kompletta cykelupplevelsen.
– De nya lederna kopplar ihop outdoor med världsarv och kultur. Nu hoppas vi att fler boendeanläggningar tar chansen att möta upp alla cyklister genom märkningen Outdoor Qualified och att även fler aktörer inom besöksnäringen hakar på, säger Andreas Hermansson.

Investeringen i MTB-leder har möjliggjorts genom projektet ”Investera i leder i Dalarnas landsbygd” med finansiering från Landsbygdsprogrammet samt medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Loading
Loading
Loading

Trots vädret – våren har redan kommit till IKEA

Ljust och transparent, tidlös bas, organiskt inspirerad samt salt, peppar och zest är fyra stilar som genomsyrar våren hos IKEA. – Paletten är ren, lätt och luftig men med lite värme och färger för att lysa upp ditt hem. Allt handlar om att fira det positiva med vårsäsongen: den milda luften, det krispiga solljuset och uppvaknandet av naturen med nya knoppar, blad och blommor, säger designer Emma Prowse.

Loading

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Dags för utsläpp av årets studenter i Täby

Efter flera års hårt arbete och studier är det äntligen dags för våra studenter att ta steget ut i vuxenlivet. Denna milstolpe firas med glädje, gemenskap och traditionsenligt firande. – Här är släppen att hålla reda på!

Oklart med bad i Hägernäs och Näsaäng i sommar

Badplatserna i Hägernäs och Näsaäng är båda så kallade EU-bad som årligen klassificeras utifrån badvattenkvalitet. Eftersom de senaste fyra årens snittresultat varit bristfälliga, kommer skyltar som avråder från bad sitta uppe hela säsongen. Täby kommun kommer dock mäta kvaliteten varannan vecka, och det aktuella resultatet ger dig möjlighet att själv bedöma om du vill bada.

Stjärnor från hela världen förvandlas torget till arena

Den 31 maj är det dags för Täby Stavhoppsgala på Täby Torg. Galan arrangeras av Täby IS Friidrott i samarbete med Bauhausgalan Diamond League. – Det är jätteroligt, det har blivit en succé tidigare år, säger Ingela Hermansson från Täby IS Friidrott till Mitti.

Biking Dalarna fortsätter att växa – Vansbro kommun ansluter sig

Biking Dalarna växer med fler kvalitetssäkrare leder när Vansbro kommun ansluter. Idag kommer de flesta besökare via genomfartstrafik, stora evenemang och fritidsboenden. – Samarbetet mellan cykelföreningarna, Visit Dalarna och Vansbro kommun har nu lett fram till en sådan pusselbit i form av väldigt fina cykelleder i Vansbro och vid Snöån i Dala-Järna, säger Oskar Lundgren.

Hitta mäklare vet vilka mäklare som är bäst!

ERA-kontoret i Borlänge kniper både första och andra plats när sajten Hitta mäklare rankar mest rekommenderade mäklare i Dalarna: Pamela Westling och Helene Antonsson här på vårt kontor!

Lidl öppnar butik i Viggbyholm

Lidl Viggbyholm blir Lidl Sveriges tredje butik i Täby, en av Stockholms folktätaste kranskommuner. Butiken i Viggbyholm ligger längs med E18 och blir Lidls 206:e butik i Sverige.

Täby Centrum öppnar nytt för barnen!

Under hösten 2024 öppnar Flip Out i Westfield Täby Centrum. På en yta om ca 2000 kvm kommer spännande attraktioner för hela familjen  – inklusive elektrisk gokartbana, ninjalekplats, uppblåsbar arena och laserspel. – Vi vill göra platsen attraktiv under fler av dygnets timmar och mer intressant på kvällar och helger, säger Louise Ryning på Unibail-Rodamco-Westfield.

Jo, Borlänge kan stå som “vinnare” … igen

– Det sägs att det finns inget så meningslöst som när det som inte borde göras alls utförs på ett kompetent sätt. Och så verkar det vara här. Trots alla ambitioner har den nya högskolebyggnaden blivit föremål för debatt och kritik. Den nya högskolan i Borlänge har inte bara väckt starka reaktioner utan även fått öknamnet "Kartongstapeln" på grund av sitt utseende. Detaljer som byggnadens färg har fått särskild kritik. Och inte bara det. Arkitekturupproret valt att nominera byggnaden till det tvivelaktiga Kasper Kalkon-priset för året 2024. 

Fler utländska turister väljer vårt Dalarna

Under 2023 ökade antalet utländska gästnätter i Dalarna med hela 10,9 procent. Antalet svenska gästnätter minskade däremot med 5,5 procent under 2023. Minskningen tillskrivs i första hand det dåliga sommarvädret och campingar och stugbyar som fick kämpa hårt med regn och översvämningar, men även till viss del inflation och tuffare privatekonomi.

Loading
Loading
Loading

EU stänger av kranen för gasen och utsläppen

Senast år 2030 ska alla nybyggda hus vara helt fria från utsläpp. De mest energieffektiva offentliga byggnaderna bör genomgå renoveringar fram till samma datum. Fram till 2040 är målet att eliminera användningen av fossila bränslen i värmepannor.

Första spadtaget för nytt kvarter i Täby

Trots den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm togs häromdagen ett symboliskt spadtag för vad som kommer att bli 60 lägenheter i Täbys stora utvecklingsområde, nära Roslags-Näsby station i Täby.

Loading

“Hushållens bolån inte så riskabla som ofta hävdas”

Hushållens samlade skulder är relativt sett höga i Sverige jämfört med en del andra länder. Just bolåneskulderna framstår dock som betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar, och därmed också som mindre riskabla för svensk ekonomi än vad Riksbanken och Finansinspektionen gjort gällande. Det visar analyser som SBAB gjort om hushållens bolån.

Boverket: Bostadsbyggandet vänder nästa år

Boverket bedömer att det kommer att byggstartas cirka 27 000 bostäder i år, en minskning med 16 procent jämfört med förra året. Men nu har vi nått botten, tror Boverket, och nästa år vänder det.

Husdjur, grillning och fester skapar flest bråk

Våren är här med både varmare väder och ljusare kvällar. Det innebär också att många flyttar ut möbler och inreder på balkongen. Men i takt med att fler tar sig ut uppstår också en risk för osämja mellan grannarna. SBC berättar nu vilka regler som gäller på balkongen så att grannar kan hålla god stämning sinsemellan hela sommaren.

“Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare”

Hushållen tror att styrräntan kommer ligga på 3,71 procent om ett år, om vi ska tro SEB:s Boprisindikator. Den positiva trenden ökar med 7 enheter i mars, från plus 25 till plus 32. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 18 och plus 38 enheter. – Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Sifo: Fler män tvingas flytta vid separation

Under 2023 registrerades det lägsta antalet skilsmässor i Sverige sedan 2005. I dag skulle fler än tre av tio svenskar, 33 procent, som lever med sin partner inte ha råd att behålla sin bostad vid en separation. – Fler kvinnor än män skulle tvingas flytta, men andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifomätning.

Du har rätt att inte frysa i din bostadsrätt

Fryser du? Trots att varmare tider är runt hörnet är det uppenbart att kylan tänker hålla i sig ett tag till. Under dessa månader är det extra viktigt att du håller koll på temperaturen i din bostadsrätt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader.

Vårens inspirationsguide för en snyggare terrass

Nordsjö har samlat 16 vackra kulörer för terrass i en ny inspirationsguide. Kulörerna spänner från naturnära kulörer till tidlöst grå och klassiskt svarta. Med ett nytt lager terrassolja på altanen får träet även ett mycket bra skydd och ett fräscht uttryck.

Så deklarerar du din sålda bostad

Sålde du en bostad 2023 måste du deklarera försäljningen i årets deklaration, som de flesta svenskar får i brevlådan under början av mars. Detta gäller alla typer av bostäder såsom bostadsrätt, villa och fritidshus.

Klimatdeklaration: Så grön är din nya villa

Nu kan du skaffa en klimatdeklaration för din villa direkt på Boverkets hemsida. I Boverkets e-tjäns "Hämta klimatdeklaration" fyller du bara i din e-postadress och fastighetsbeteckningen till den byggnad du är intresserad av. – Finns det en klimatdeklaration för byggnaden får du den skickad som PDF-fil till din e-postadress.

Sifo: Ny kärlek kräver ordning i ett nytt bo

Nästan hälften av alla som flyttar ihop väljer att göra det i en ny, gemensam bostad. De största källorna till irritation i början är oenighet om städning och brist på förvaring.

Därför kan tusentals villaägare åka dit för skattefusk

Nu hotar Skatteverket med att göra tusentals villaägare med solcellsbatterier till skattefuskare. Det beror på att Skatteverket insett att hushållen kan tjäna pengar via batterier och därmed ta hem investeringen (ibland upp till 150 000 kronor) snabbare, inte minst efter skatteavdraget. Så var det förstås inte tänkt, menar Skatteverkets tjänstemän. 

Så skapar din BRF ökad trygghet

När gängkriminalitet, sprängningar och våld skapar stor oro i samhället har säkerheten blivit en viktigare fråga för landets bostadsrättsföreningar. SBC listar fyra tips som alla kan använda sig av i sin förening för att skapa ökad trygghet och ett större lugn.

SIFFRAN

SIFFRAN

59 procent

– så stor andel av hushållen tror på stigande bostadspriser kommande året. Källa SEB Boprisindikator.

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

CITATET