Att få låna pengar är nålsögat för de allra flesta av oss som vill köpa en ny bostad. I debatten sägs ofta att svenska är Europas mest belånade folk, något som Riksbanken inte gillar.
Sedan mars i fjol samlar SCB in uppgifter om hushållens belåningsgrad på uppdrag av Riksbanken.
Resultatet just nu:
– Vi kan se att 60 procent av hushållen har en belåningsgrad på över 50 procent. Några hushåll ligger på en högre nivå, 8 procent har en belåningsgrad på 85 procent eller mer baserat på aktuell marknadsvärdering, säger Anton Bratt, nationalekonom på SCB.
Andel av hushållens lånevolym för bolån fördelade på belåningsgrader i procent, utestående avtal, april 2024
Belåningsgraden är storleken på ett bolån dividerat med värdet på säkerheten, det vill säga bostaden. Ett hushåll som tar ett bolån på 1,6 miljoner för att köpa en bostad för 2 miljoner kronor har alltså en belåningsgrad på 80 procent.
Den belåningsgrad som hushållen har påverkar bland annat hur mycket man behöver amortera, det vill säga betala av på sitt bolån.
De regler som gäller för bolån innebär att hushåll med en belåningsgrad på över 50 procent men mindre än 70 procent ska amortera en procent av lånebeloppet årligen. Har hushållet en belåningsgrad på över 70 procent ska man amortera 2 procent av lånebeloppet årligen.
Har du koll på din belåningsgrad?
Behöver du läsa på? Mer materisl hittar du här.