“Alla vill bo i småhus – allt färre har råd”

“Alla vill bo i småhus – allt färre har råd”

● Andelen hushåll i familjebildande ålder (35–44 år) som bor i småhus har fallit över tid. Sedan 2010, då bolåne­taket infördes, har andelen i åldersgruppen som bor i småhus minskat med 16 procent. Minskningen accelererade under perioden 2016–2018 när de båda amorteringskraven infördes.

● För att kunna köpa en genomsnittlig villa i Storgöteborg i dag krävs en kontantinsats på minst 800 000 kronor och en hushållsinkomst på minst 84 000 kronor i månaden. Hur många vanliga löntagare klarar det?

● Bara de rikaste hushållen har kunnat bibehålla sin andel boende i småhus det senaste decenniet. Från 2008/2009 till 2018/2019 föll andelen boende i småhus bland de med de lägsta inkomsterna med cirka 15 procent.

Flertalet svenskar vill bo i hus, men det är en önskedröm för många. Om regeringen menar allvar med att bredda bostadsägandet och öka byggandet krävs mer än kommissioner och vackra ord, skriver två företrädare för Mäklarsamfundet på DN-Debatt.

Mäklarsamfundet samlar nio av tio fastighetsmäklare i Sverige, som tillsammans förmedlar runt 50 000 småhus varje år. Vi ser hur villamarknaden under ett antal decennier har förändrats. “Vanliga löntagare som sjuksköterskor, poliser och förskollärare syns alltmer sällan på visningarna. Den typiska Svenssonfamiljen som skildras i serien med samma namn från 1990- talet hade haft betydligt svårare att ha råd med sitt radhus i dag. Det gäller i såväl Örebrotrakten, där de bor i tv-serien, och ännu mer i det identiska radhuset de köper i Stockholm, när de flyttar dit i filmen från 1997.”

Vill vi öka den ekonomiska jämlikheten behöver vi göra det möjligt för fler att äga sin bostad och realisera sina långsiktiga boendepreferenser, skriver företrädarna för Mäklarförbundet. Framför allt är det angeläget att bryta utvecklingen där villamarknaden håller på att bli något som är utom räckhåll för alla de som inte är höginkomsttagare eller barn till höginkomsttagare. Då krävs åtgärder på tre områden:

1.Hjälp de som står utanför den ägda marknaden. Genomför det redan färdigutredda förslaget om startlån. Utred skattegynnat bo­sparande och ta bort stämpelskatten. Inför ett tydligt politiskt mål om att fler ska äga sitt boende.

2.Utbudsstimulanser och reformerade kreditrestriktioner. Utred finansieringslösningar för ökad småhusproduktion där staten tar en aktiv roll. Reformera kreditrestriktionerna och gör dem huvudsakligen långivarbaserade, så att banken och bolånetagaren själva kan avtala om lämplig amorteringsnivå.

3.Inför åtgärder för att stimulera rörligheten i småhusbeståndet. Börja trappa ned reavinstskatten efter fem års boendetid. Ingen reavinstskatt bör utgå efter 15 års boendetid. Satsa mer på att bygga anpassade bostäder för äldre.

Loading
Loading
Loading

Klassiskt fiskben nu med modernt klick

Bjelin introducerar ett slitstarkt fiskbensgolv som bygger på patenterad teknik och erbjuder en modern tolkning av en tidlös klassiker. "Woodura Fiskben 2.0" är i ett större format, är tre gånger tåligare än traditionella träalternativ, och är enkel att installera på grund av klickteknologi.

Loading

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Stolt sponsor: “Ett lyft för Livia Blomkvist!”

– Livet består av mer än att hjälpa människor att hitta sin drömbostad, säger Lars Antonsson på Properties & Partners Borlänge som är en av sponsorerna bakom Borlänges nya SM-hopp. – Jag är otroligt tacksam för att Lars och Properties & Partners i Borlänge stöttar mig, kvitterar Livia.

Fyra Täbyskolor tävlar om bästa skolkök 2024

Brinkskolan, Åva gymnasium, Hägerneholmsskolan och Näsbyparksskolan – se där fyra skolor som representerar Täby när  tävlingen ”Sveriges offentliga måltider” belönar landets bästa skolkök.

Nya krav på laddstolpar – är din förening redo?

Naturvårdsverkets bidrag för laddstolpar till BRF täcker upp till 50 % av kostnaderna för inköp och installation av laddstolpar och upp till maximalt 15 000 kr per laddpunkt. Detta inkluderar arbete, material, grävning, installation och liknande. 

Kommunen vill att du källsorterar hemma

Hösten 2026 blir det enklare för oss Täbybor att återvinna våra förpackningar. Kommunen inför då "närsortering" - ett nytt system där förpackningar hämtas nära hemmet.

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Dialogmöten ska sätta din idé på kartan

Nu inleds arbetet med en ny kommuntäckande översiktsplan för Borlänge kommun. Som ett första steg får alla Borlängebor chansen att tycka till med hjälp av en digital karta. I oktober bjuder kommunen också in till flera olika dialogmöten.

“Jag möter dig som kund på dina villkor”

Nu stärks Properties & Partners kontor med en riktig vinnare. Fabian Stenmo jobbar som mäklarassistent just nu och blir i början av året klar med utbildningen till mäklare. DinBostad ringer upp honom för en liten pratstund.

Återvändare blir Täbys nye stadsarkitekt

Den 26 augusti tillträder Björn Peters tjänsten som stadsarkitekt i Täby kommun. Peters är redan bekant med kommunens utmaningar och förutsättningar eftersom han tidigare suttit i en referensgrupp en arkitekturpolicy för kommunen.

Loading
Loading
Loading

Loading

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde. Dessutom är det fler som sparar mindre nu än för ett halvår sedan jämfört med dem som sparar mer. Detta visar SBAB:s undersökning Spartempen. – Unga har dragit ner sparandet mer än andra. Var fjärde person mellan 18–29 år säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Vi stöder förslaget – bara inte i vårt kvarter”

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, och en av de forskare som ligger bakom studien.

Bor du som dina jämnåriga kompisar?

Hyresrätten beskrivs ibland som det första steget på bostadsmarknaden, men att målet egentligen är ett ägt boende. Den grupp i undersökningen som är mest intresserad av att bo i bostadsrätt är 18–24-åringarna och den som är mest intresserad av småhus är 35–44-åringarna.

Din bostad får egen kommissionär i EU

– Vi kommer att utveckla en europeisk plan för överkomliga bostäder, för att titta på alla orsaker till krisen och hjälpa till att frigöra de privata och offentliga investeringar som behövs.  Det slog EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen fast när hon presenterade sina politiska prioriteringar för de kommande fem åren. För att hitta lösningar kommer Ursula von der Leyen för första gången att utse en kommissionär med direkt ansvar för bostäder.

Vi drömmer om att vakna utvilade men …

Vi svenskar drömmer om att vakna utvilade, men vi störs av fel temperatur, oro – och smulor i sängen. Det framgår av IKEAs nya studie “Så sover svenskarna” – en undersökning där just svenskarnas sovvanor, rutiner och behov står i centrum.  Eller så är det reklam för möbelföretagets stora utbud av sängar.

Gängen får en miljon att överväga flytt

Säkerhet och trygghet är avgörande när svenskar väljer bostadsområde, enligt en ny Sifoenkät. Undersökningen visar att cirka 1,5 miljoner vuxna svenskar överväger att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet, men många hindras av ekonomiska- och andra personliga skäl såsom till exempel arbetssituation eller familjesituation.

Swedbank: “Räcker med 30 000 nya bostäder”

Under de senaste fem åren färdigställdes i genomsnitt cirka 55 000 bostäder per år. Men de kommande tio åren kommer det bara att behövas cirka 30 000 nya lägenheter och villor per år. Det menar Swedbank i en ny analys som vänder upp och ner på diskussionen.

Fin bostad viktigast för unga

Nästan 9 av 10 unga tycker att det är viktigt att ha "en fin bostad" i framtiden. Samtidigt tycker 6 av 10 att bostadssituationen i Sverige är helt orimlig.

Fyra av tio villaägare över 55 bor för stort

55 procent av de unga äldre (55 till 69 år) funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort. Detta är några av resultaten i en ny Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av OBOS. OBOS menar att stora samhällsvinster skulle skapas om rörligheten bland äldre på bostadsmarknaden blir bättre.

Mäklarna optimistiska om uppsving i höst

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.