● Andelen hushåll i familjebildande ålder (35–44 år) som bor i småhus har fallit över tid. Sedan 2010, då bolånetaket infördes, har andelen i åldersgruppen som bor i småhus minskat med 16 procent. Minskningen accelererade under perioden 2016–2018 när de båda amorteringskraven infördes.
● För att kunna köpa en genomsnittlig villa i Storgöteborg i dag krävs en kontantinsats på minst 800 000 kronor och en hushållsinkomst på minst 84 000 kronor i månaden. Hur många vanliga löntagare klarar det?
● Bara de rikaste hushållen har kunnat bibehålla sin andel boende i småhus det senaste decenniet. Från 2008/2009 till 2018/2019 föll andelen boende i småhus bland de med de lägsta inkomsterna med cirka 15 procent.
Flertalet svenskar vill bo i hus, men det är en önskedröm för många. Om regeringen menar allvar med att bredda bostadsägandet och öka byggandet krävs mer än kommissioner och vackra ord, skriver två företrädare för Mäklarsamfundet på DN-Debatt.
Mäklarsamfundet samlar nio av tio fastighetsmäklare i Sverige, som tillsammans förmedlar runt 50 000 småhus varje år. Vi ser hur villamarknaden under ett antal decennier har förändrats. “Vanliga löntagare som sjuksköterskor, poliser och förskollärare syns alltmer sällan på visningarna. Den typiska Svenssonfamiljen som skildras i serien med samma namn från 1990- talet hade haft betydligt svårare att ha råd med sitt radhus i dag. Det gäller i såväl Örebrotrakten, där de bor i tv-serien, och ännu mer i det identiska radhuset de köper i Stockholm, när de flyttar dit i filmen från 1997.”
Vill vi öka den ekonomiska jämlikheten behöver vi göra det möjligt för fler att äga sin bostad och realisera sina långsiktiga boendepreferenser, skriver företrädarna för Mäklarförbundet. Framför allt är det angeläget att bryta utvecklingen där villamarknaden håller på att bli något som är utom räckhåll för alla de som inte är höginkomsttagare eller barn till höginkomsttagare. Då krävs åtgärder på tre områden:
1.Hjälp de som står utanför den ägda marknaden. Genomför det redan färdigutredda förslaget om startlån. Utred skattegynnat bosparande och ta bort stämpelskatten. Inför ett tydligt politiskt mål om att fler ska äga sitt boende.
2.Utbudsstimulanser och reformerade kreditrestriktioner. Utred finansieringslösningar för ökad småhusproduktion där staten tar en aktiv roll. Reformera kreditrestriktionerna och gör dem huvudsakligen långivarbaserade, så att banken och bolånetagaren själva kan avtala om lämplig amorteringsnivå.
3.Inför åtgärder för att stimulera rörligheten i småhusbeståndet. Börja trappa ned reavinstskatten efter fem års boendetid. Ingen reavinstskatt bör utgå efter 15 års boendetid. Satsa mer på att bygga anpassade bostäder för äldre.