Riksbanken sänker styrräntan och nu är det upp till dig att sparka bollen vidare.
– Om du inte prutar ner räntan på bolånet kommer du förmodligen behöva betala bankens listränta vilket är den högsta möjliga räntan.
För att bli en bra förhandlare räcker det inte veta vad du tycker. Du måste även förstå vad som viktigt för banken.
Här åtta råd som hjälper dig att bli en smartare förhandlare:
1. Förhandla om bolånet ofta: Det finns ingen anledning till att du ska acceptera en dålig ränta. Förhandla med din bank när du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse med andra bankers erbjudanden. Att nyttja bankens tjänster till fullo är inget konstigt, och ger dig mer värde för de pengar banken tjänar på dig.
Samla in erbjudanden från flera olika banker så har du ”mer på fötterna” när du ska pruta ner din bolåneränta. En bolåneförmedlare kan hjälpa dig att samla in flera olika erbjudanden med endast 1 st ansökan och 1 st kreditupplysning.
2. Beställ ett amorteringsunderlag: Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar villkoren för ett lån. Om man tänkt flytta sitt bolån till en annan bank kommer den nya banken kräva att man beställer ett amorteringsunderlag från sin befintliga bank.
Detta kan du utnyttja. Om du beställer ett amorteringsunderlag kommer din bank tro att du är på väg att flytta ditt bolån till en annan bank. Din bankkontakt kommer göra allt i sin makt för att få dig att stanna kvar, du kommer sannolikt bli erbjuden en lägre ränta bland annat.
3. Jämför listränta & snittränta: Listräntan är den ränta som banken visar på sin hemsida. Det är den högsta räntan du kan få betala. Snitträntan är den ränta som bankens kunder betalar i snitt. Där kan man alltså se hur mycket bankens kunder lyckats pruta ner sina bolåneräntor i snitt.
Jämför den ränta du blivit erbjuden med snitträntan. Ditt mål bör vara att få en ränta som är lägre än snitträntan.
Bankerna visar både listräntan och snitträntan på sina hemsidor.
4. Håll koll på ränterabatter: Om du blir erbjuden en ränterabatt så är den ofta tidsbegränsad. Se till att ha koll på när ränterabatterna löper ut så att du kan förhandla till dig en ny rabatt innan den gamla löper ut.
5. Banken vill ha nya kunder: När du ska ansöka om bolån bör du jämföra minst tre olika banker. Berätta för dem att du diskuterar med andra. Du hamnar i en betydligt bättre förhandlingsposition när de vet att du riskerar att välja någon annan framför dem.
6. Banken vill behålla kunder under en längre tid: Ju tidigare du blir kund hos en bank, desto längre tid har de att tjäna pengar på dig. Du som kund kan vara värd flera miljoner kronor i intäkter för banken, och det är upp till dem att se till att du väljer att ge just dem de här pengarna.
Exempel: Adam tar sitt första bolån när han är 25 år gammal. Det är på 1 000 000 kronor till en ränta på 5 procent. Om Adam av någon anledning inte amorterar på sitt bolån överhuvudtaget tjänar banken 50 000 kr/år på Adam. Är han banken trogen tills han är 75 år hade banken tjänat 2 500 000 kronor på att ha Adam som kund.
7. Banken vill ha helhetskunder: En helthetskund är en kund som har allt (lönekonto, bolån osv) hos samma bank. Ju fler tjänster du har på en viss bank, desto besvärligare blir det också för dig att sedan byta bank.
Därför: Lägg inte över en enda tjänst från din gamla bank utan att de betalar för det. Det kan vara i form av lägre ränta, avgiftsfrihet eller något annat. Kom dock ihåg att inte teckna tjänster som du inte behöver – risken är stor att det är du som förlorar på det i längden.
8. Banken vill ha en trygg kund: Varje krona en bank lånar ut är en potentiell risk. Ju högre risk de tar, desto mer ränta tar de ut för att kompensera risken. Att ha en trygg kund som alltid kan betala för sig är därför viktigt för banken.
Så utnyttjar du det: påvisa att din ekonomi är stabil och att bostaden du planerar att köpa är en säker investering.
– Är din tillvaro ordnad och med goda framtidsutsikter ska du inte vara blyg att berätta om det. Är den inte det gör du bäst i att tona ner denna sida och lyfta de faktorer som talar för dig.
… och här 5 argument inför förhandlingen
Här följer några argument du kan använda när du förhandlar med banken:
- Säg att du är beredd att byta bank
Vid förhandlingen med din nuvarande bank ska du vara tydlig med att du är beredd att byta till en annan bank om du inte blir nöjd med vad du erbjuds. - Säg att du har fått ett bättre erbjudande
Säg till banken att du fått ett bättre erbjudande och fråga om banken kan matcha det eller komma med ett ännu bättre erbjudande. - Du har alltid betalat i tid och varit skötsam med din ekonomi
Om din nuvarande bank kan se i din historik att du skött dina betalningar och har bra ordning på din ekonomi så bör du kunna få betydligt bättre erbjudanden än nya och obeprövade kunder. - Du är en trogen kund
Om du har haft samma bank under en längre tid kan du argumentera för att du är en trogen kund och förtjänar ett bra erbjudande. - Du har kunskap om ekonomi och bolån
Var påläst och visa för banken att du har koll på läget. En kunnig och påläst kund innebär oftast en lägre risk för banken än en kund som knappt vet vad ränta är.