… 8 tips när du nu omförhandlar boräntan

… 8 tips när du nu omförhandlar boräntan

Photo by Andre Taissin on Unsplash

Riksbanken sänker styrräntan och nu är det upp till dig att sparka bollen vidare.
– Om du inte prutar ner räntan på bolånet kommer du förmodligen behöva betala bankens listränta vilket är den högsta möjliga räntan.
För att bli en bra förhandlare räcker det inte veta vad du tycker. Du måste även förstå vad som viktigt för banken.
Här åtta råd som hjälper dig att bli en smartare förhandlare:

1. Förhandla om bolånet ofta: Det finns ingen anledning till att du ska acceptera en dålig ränta. Förhandla med din bank när du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse med andra bankers erbjudanden. Att nyttja bankens tjänster till fullo är inget konstigt, och ger dig mer värde för de pengar banken tjänar på dig.

Samla in erbjudanden från flera olika banker så har du ”mer på fötterna” när du ska pruta ner din bolåneränta. En bolåneförmedlare kan hjälpa dig att samla in flera olika erbjudanden med endast 1 st ansökan och 1 st kreditupplysning.

2. Beställ ett amorteringsunderlag: Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar villkoren för ett lån. Om man tänkt flytta sitt bolån till en annan bank kommer den nya banken kräva att man beställer ett amorteringsunderlag från sin befintliga bank.

Detta kan du utnyttja. Om du beställer ett amorteringsunderlag kommer din bank tro att du är på väg att flytta ditt bolån till en annan bank. Din bankkontakt kommer göra allt i sin makt för att få dig att stanna kvar, du kommer sannolikt bli erbjuden en lägre ränta bland annat.

3. Jämför listränta & snittränta: Listräntan är den ränta som banken visar på sin hemsida. Det är den högsta räntan du kan få betala. Snitträntan är den ränta som bankens kunder betalar i snitt. Där kan man alltså se hur mycket bankens kunder lyckats pruta ner sina bolåneräntor i snitt.

Jämför den ränta du blivit erbjuden med snitträntan. Ditt mål bör vara att få en ränta som är lägre än snitträntan.

Bankerna visar både listräntan och snitträntan på sina hemsidor.

4. Håll koll på ränterabatter: Om du blir erbjuden en ränterabatt så är den ofta tidsbegränsad. Se till att ha koll på när ränterabatterna löper ut så att du kan förhandla till dig en ny rabatt innan den gamla löper ut.

5. Banken vill ha nya kunder: När du ska ansöka om bolån bör du jämföra minst tre olika banker. Berätta för dem att du diskuterar med andra. Du hamnar i en betydligt bättre förhandlingsposition när de vet att du riskerar att välja någon annan framför dem.

6. Banken vill behålla kunder under en längre tid: Ju tidigare du blir kund hos en bank, desto längre tid har de att tjäna pengar på dig. Du som kund kan vara värd flera miljoner kronor i intäkter för banken, och det är upp till dem att se till att du väljer att ge just dem de här pengarna.

Exempel: Adam tar sitt första bolån när han är 25 år gammal. Det är på 1 000 000 kronor till en ränta på 5 procent. Om Adam av någon anledning inte amorterar på sitt bolån överhuvudtaget tjänar banken 50 000 kr/år på Adam. Är han banken trogen tills han är 75 år hade banken tjänat 2 500 000 kronor på att ha Adam som kund.

7. Banken vill ha helhetskunder: En helthetskund är en kund som har allt (lönekonto, bolån osv) hos samma bank. Ju fler tjänster du har på en viss bank, desto besvärligare blir det också för dig att sedan byta bank.
Därför: Lägg inte över en enda tjänst från din gamla bank utan att de betalar för det. Det kan vara i form av lägre ränta, avgiftsfrihet eller något annat. Kom dock ihåg att inte teckna tjänster som du inte behöver – risken är stor att det är du som förlorar på det i längden.

8. Banken vill ha en trygg kund: Varje krona en bank lånar ut är en potentiell risk. Ju högre risk de tar, desto mer ränta tar de ut för att kompensera risken. Att ha en trygg kund som alltid kan betala för sig är därför viktigt för banken.
Så utnyttjar du det: påvisa att din ekonomi är stabil och att bostaden du planerar att köpa är en säker investering.
– Är din tillvaro ordnad och med goda framtidsutsikter ska du inte vara blyg att berätta om det. Är den inte det gör du bäst i att tona ner denna sida och lyfta de faktorer som talar för dig.

… och här 5 argument inför förhandlingen

Här följer några argument du kan använda när du förhandlar med banken:

  1. Säg att du är beredd att byta bank
    Vid förhandlingen med din nuvarande bank ska du vara tydlig med att du är beredd att byta till en annan bank om du inte blir nöjd med vad du erbjuds.
  2. Säg att du har fått ett bättre erbjudande
    Säg till banken att du fått ett bättre erbjudande och fråga om banken kan matcha det eller komma med ett ännu bättre erbjudande.
  3. Du har alltid betalat i tid och varit skötsam med din ekonomi
    Om din nuvarande bank kan se i din historik att du skött dina betalningar och har bra ordning på din ekonomi så bör du kunna få betydligt bättre erbjudanden än nya och obeprövade kunder.
  4. Du är en trogen kund
    Om du har haft samma bank under en längre tid kan du argumentera för att du är en trogen kund och förtjänar ett bra erbjudande.
  5. Du har kunskap om ekonomi och bolån
    Var påläst och visa för banken att du har koll på läget. En kunnig och påläst kund innebär oftast en lägre risk för banken än en kund som knappt vet vad ränta är.

 

Loading
Loading
Loading

Loading

Täby Centrum är stockholmarnas favorit

När stockholmarna sagt sitt går titeln till Westfield Täby Centrum!  Westfield Täby Centrum vinner nämligen årets upplaga av Stockholmarnas favoritcentrum.

Visa din mössa och jag vet var du bor

I Baskien lutar baskern kaxigt åt sidan, medan den i Provence gärna är mindre och centralt placerad. – Och här i Dalarna är mössan mer än bara ett plagg – den är en historieberättare.

“Du bor i Sveriges bäst rustade kommun”

Nu är det klarlagt: Täby är den mest robusta kommunen att möta framtiden i! Strategi och teknikkonsultföretaget WSP släpper rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden.

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Så blir Borlänge Julfestival 14 december

Julstämning och upplevelser från Norra Backa hela vägen upp till Sveatorget. Borlänge Julfestival kommer tillbaka lördagen den 14 december och välkomnar besökare, stora som små, till en härlig dag med julstämning och upplevelser.

Loading
Loading
Loading

“Skilsmässor driver bostadsmarknaden”

Mäklarpanelen fick frågan ”Varför köper man bostad just nu?” Svaret kom som en överraskning: Det är inte drömboendet som lockar. Istället är det oftare skilsmässor som driver bostadsmarknaden!

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Loading

Ministern: ”Fler vägar till att äga sitt boende”

I maj 2023 gav regeringen chefsrådmannen Magnus Hermansson i uppdrag att föreslå en utvidgning av systemet med ägarlägenheter och en ny modell för hyrköp av bostäder för att öka mångfalden boendeformer. Ett av förslagen i utredningen är att göra det möjligt att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter

Alla vill bo i småhus – som inte byggs …

Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.

Så behåller du sämjan under e-julhandeln

– Julhandelns rusning ställer extra höga krav på bostadsrättsföreningar och boende, säger Per Karlsson på Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC). Här får du fyra tips för en smidig julhandel i bostadsrättsföreningar:

Här är den populäraste planlösningen … ännu

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt vad deras kundpanel tycker om olika planlösningar i lägenheter. Av deltagarna i undersökningen svarade 48 procent att de helst vill ha en delvis öppen planlösning. Det är en nedgång med 3 procentenheter jämfört med 2019. 

Nya byggregler spikade från 1 januari

De nya byggreglerna börjar inte gälla förrän den 1 juli 2025 och har därefter en övergångsperiod på ett år. Dock börjar Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder gälla redan den 1 januari 2025. 

Avgifter för VA, el och sopor historiskt höga

De sammanlagda hushållskostnaderna har alltså ökat med 13 procent. Den största kostnadsökningen sedan mätningarna startade 1995. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

Straffbart att ljuga när du söker bolån

Domen är prejudicerande och entydig. Lögner i bolåneansökan är straffbara. – Det räcker om det finns en väsentlig skillnad mellan det du anger och verkligheten, så har banken lidit skada, säger Jonas Bergendal, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Bostadsinbrotten har halverats på sex år

Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott. – År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp, visar en rapport från BRÅ. De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.

Samma doft till alla när tomtarna kommer

I takt med att gränserna för genusstereotypa uttryck suddas ut inom mode och kosmetik, ser vi ett starkare fokus på individen. Årets Julklapp är därför unisexdoften – en extra accessoar som sätter guldkant på vardagen.

Julhandeln: Rekord igen när ekonomin ljusnar

Alla klagar på inflation och räntor. Men det finns en annan sanning: Årets Julhandelsrapport pekar på att tomten kommer att dela ut fler paket:  – Julhandeln  spås hamna på 1,5 miljarder kronor – en ökning med 2 procent jämfört med 2023.