Regeringens utredning föreslår att det strikta amorteringskravet tas bort och att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Det meddelade utredaren Peter Englund tillsammans med
– Att höja till 90 procent är rimligt, säger Englund, och påpekar att dagens amorteringskrav leder till höga betalningar i början av lånets löptid. Av stabilitetsskäl anser han därför att det är viktigt att mildra kravet.
Utredningen föreslår också ett nytt skuldkvotskrav på 550 procent. Det riktar sig till bankerna och innebär att de får ge lån som högst är på 5,5 gånger låntagarens bruttoinkomster.
– Det är ett ganska grovt mått på betalningsförmåga och vi tycker bankerna ska ha frihet på 10 procent att ge lån utöver kvoten, säger Peter Englund.
Skuldkvotstaket ska motverka att hushållen överskuldsätter sig.
– Det är en säkerhetsåtgärd om bolånetaket inte biter.
Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, tycker att förslaget är bra men att det kommer något sent.
– Det här borde väl ha kommit för ett år sedan kan man tycka, säger hon till EFN. Många unga behöver belåna sig mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, just för att de har lägre inkomst. Så jag tror att det här kommer vara väldigt bra för unga som ska in på bostadsmarknaden,
Regeringen väntas fatta beslut våren 2025. Hela utredningen hittar du här.