Checklista: Så rustar du ditt hus för vintern

Checklista: Så rustar du ditt hus för vintern

Foto:Fabio Fistarol on Unsplash

Kanske är vi lite sent ute – och kanske skulle du slippa läsa det här. Men sommaren är slut och som villaägare finns det saker du borde ha gjort för förbereda ditt hus för vintern.
Våra mer ordentliga kollegor på Hemnet har sammanställt en lista över saker vi borde ha tänkt på innan kylan kom:

1. Töm uteplatsen. Nu ska utemöbler och grill ställas tillbaka. Tvätta av möbler med vatten och såpa. Skura grillgallret och olja in det med ett tunt lager matolja. Förvara gasolflaskan stående, helst i ett ventilerat förråd avskilt från bostaden.

2. Tvätta staketet. Alger och svartmögel har blivit vanligare på senare år. Tvätta av trästaket och grind med såpa eller handdiskmedel, ljummet vatten och skurborste så håller de sig snygga längre.

3. Rensa dagbrunnarna. Var särskilt noga med att rensa brunnar vid nersänkta garagenedfart och källartrappa. Ett enkelt sätt att slippa en tråkig översvämning.

4. Ta bort vattenslangen. Om den får sitta kvar så kan vattenutkastet och rören i väggen frysa. Det vill du inte vara med om.

5. Fräscha upp redskapen. Spola av och torka alla dina trädgårdsredskap. Rengör gräsklipparen från gräsklipp. Töm bensin ur tanken – ligger den kvar kan klipparen bli svårstartad i vår. Sekatören kan bli som ny med en slipsten.

6. Rensa hängrännorna. De ska vara fria från löv när höstregnet vräker ner eller när snötäcket börjar smälta. Rensa och sätt i en bladsil. Se också till att de är hela och har rätt lutning – spola med en slang och se vart vattnet tar vägen.

7. Kolla takpannorna. Att ha ett trasigt tak är som att glömma paraplyet – hela vintern. Ta fram stegen, klättra upp och spana efter skadade pannor. Vill du passa på att göra en rejäl kontroll av läkt, papp och pannor – ring en takläggare.

8. Laga betongtrappan. Om du så bara har småsprickor i trappan är risken stor att de blir värre över vintern. Laga med till exempel Husfix eller snabbcement.

9. Gör cykeln vinterklar. Tvätta av smuts med såpa och torka rent därefter. Gör rent kedjan och smörj med olja. Är du vintercyklist, se till att du har reflexer och lysen med fungerande batterier, samt dubbade vinterdäck.

10. Spola av muren. Mossa och alger växer ofta på trappor och murar. Mossa som sitter kvar över vintern binder vatten och ökar risken för frostsprängning när det fryser på. Du kan ta hjälp av en högtrycksspruta på natursten men inte på betong, då vattnet lätt trängs in av trycket. Skura med en styv borste. För riktigt envis mossa finns även moss- och algtvättmedel.

11. Byt till lågenergilampor ute. Det finns gott om olika energisnåla ljuskällor för utomhusbruk, för den långa mörka säsongen. Välj en lampa med ljussensor så lyser det dessutom bara när det behövs. Snålt och smart.

Loading
Loading
Loading

Loading

Täby Centrum är stockholmarnas favorit

När stockholmarna sagt sitt går titeln till Westfield Täby Centrum!  Westfield Täby Centrum vinner nämligen årets upplaga av Stockholmarnas favoritcentrum.

Visa din mössa och jag vet var du bor

I Baskien lutar baskern kaxigt åt sidan, medan den i Provence gärna är mindre och centralt placerad. – Och här i Dalarna är mössan mer än bara ett plagg – den är en historieberättare.

“Du bor i Sveriges bäst rustade kommun”

Nu är det klarlagt: Täby är den mest robusta kommunen att möta framtiden i! Strategi och teknikkonsultföretaget WSP släpper rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden.

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Så blir Borlänge Julfestival 14 december

Julstämning och upplevelser från Norra Backa hela vägen upp till Sveatorget. Borlänge Julfestival kommer tillbaka lördagen den 14 december och välkomnar besökare, stora som små, till en härlig dag med julstämning och upplevelser.

Loading
Loading
Loading

“Skilsmässor driver bostadsmarknaden”

Mäklarpanelen fick frågan ”Varför köper man bostad just nu?” Svaret kom som en överraskning: Det är inte drömboendet som lockar. Istället är det oftare skilsmässor som driver bostadsmarknaden!

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Loading

Ministern: ”Fler vägar till att äga sitt boende”

I maj 2023 gav regeringen chefsrådmannen Magnus Hermansson i uppdrag att föreslå en utvidgning av systemet med ägarlägenheter och en ny modell för hyrköp av bostäder för att öka mångfalden boendeformer. Ett av förslagen i utredningen är att göra det möjligt att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter

Alla vill bo i småhus – som inte byggs …

Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.

Så behåller du sämjan under e-julhandeln

– Julhandelns rusning ställer extra höga krav på bostadsrättsföreningar och boende, säger Per Karlsson på Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC). Här får du fyra tips för en smidig julhandel i bostadsrättsföreningar:

Här är den populäraste planlösningen … ännu

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt vad deras kundpanel tycker om olika planlösningar i lägenheter. Av deltagarna i undersökningen svarade 48 procent att de helst vill ha en delvis öppen planlösning. Det är en nedgång med 3 procentenheter jämfört med 2019. 

Nya byggregler spikade från 1 januari

De nya byggreglerna börjar inte gälla förrän den 1 juli 2025 och har därefter en övergångsperiod på ett år. Dock börjar Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder gälla redan den 1 januari 2025. 

Avgifter för VA, el och sopor historiskt höga

De sammanlagda hushållskostnaderna har alltså ökat med 13 procent. Den största kostnadsökningen sedan mätningarna startade 1995. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

Straffbart att ljuga när du söker bolån

Domen är prejudicerande och entydig. Lögner i bolåneansökan är straffbara. – Det räcker om det finns en väsentlig skillnad mellan det du anger och verkligheten, så har banken lidit skada, säger Jonas Bergendal, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Bostadsinbrotten har halverats på sex år

Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott. – År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp, visar en rapport från BRÅ. De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.

Samma doft till alla när tomtarna kommer

I takt med att gränserna för genusstereotypa uttryck suddas ut inom mode och kosmetik, ser vi ett starkare fokus på individen. Årets Julklapp är därför unisexdoften – en extra accessoar som sätter guldkant på vardagen.

Julhandeln: Rekord igen när ekonomin ljusnar

Alla klagar på inflation och räntor. Men det finns en annan sanning: Årets Julhandelsrapport pekar på att tomten kommer att dela ut fler paket:  – Julhandeln  spås hamna på 1,5 miljarder kronor – en ökning med 2 procent jämfört med 2023.