En stor majoritet av svenskarna vill bo i småhus. Men de byggs inte. I Stockholms stad, med nästan en miljon invånare, blev 67 (!) småhus inflyttningsklara förra året.
– Sverige producerar inte det marknaden efterfrågar. Sedan millennieskiftet är det mer lönsamt att bygga bostadsrätter än småhus, säger Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia.
Jörnmark har skrivit rapporten ”Den planerade bodstadsbristen” åt näringslivets forskningsinstitut Ratio. Slutsatsen är att sedan 2010 nedprioriteras planeringen av småhusområden över hela landet och byggandet förskjuts mot förtätning av städerna.
– Produktionen av bostäder i flerfamiljshus ökar däremot kraftigt. Trots de kraftigt stigande priserna på småhus sker ingen som helst produktionsökning någonstans.
Bland annat pekar rapporten på:
# Stagnerat småhusbyggande: Produktionen av småhus, särskilt efterfrågade av yngre barnfamiljer, har negligerats trots stigande priser och ökande efterfrågan.
# Tilltagande segregation: Kommunernas översiktsplaner saknar verktyg för att systematiskt analysera och minska segregation i socialt utsatta områden.
# Glesbygdens eftersatta behov: Planeringen har genom att prioritera förtätning i och kring centralorter ignorerat de unika utmaningar som glesbygden står inför, vilket bidragit till att ytterligare förvärra problem med exempelvis undermålig infrastruktur, offentlig service och avfolkning.
Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.