Svensk vattenförsörjning vilar på ett nät av vatten- och avloppsledningar som till stora delar byggdes under 50-, 60- och 70-talen. Många av dem har nu tjänat ut sin livslängd och måste bytas – men det går på tok för långsamt.
– Ska vi ha vattenleverans dygnet runt i framtiden också så måste vi ta fram börsen, sa VA-strategen Magnus Bäckström till SVT för tre år sedan.
Då varnade han för att bristen på investeringar kommer att se ett ökande antal vattenläckor, driftstörningar och avstängningar.
– Man skjuter problemet framför sig men någon gång måste man ta tag i det innan det blir för sent” säger Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten, till Dagens Nyheter.
Enligt branschorganisationens analys av investeringsbehoven för perioden 2020–2040, som publicerades i slutet av 2020, är prognosen 23 miljarder kronor per år.
– I dagens takt kommer det att ta mellan 200 och 250 år att byta ut alla rör – men förnyelsetakten borde ligga på 100 år, menar Erik Karlsson.
Om inget görs kan fler drabbas av vattenläckor, brist på drickbart vatten och akuta reparationer som blir betydligt dyrare än planerade renoveringar.
Utöver bristen på drickbart vatten kan privatpersoner drabbas av andra, otrevliga följder. Bland annat gör Sveriges bristfälliga rör att vi ser en invasion av råttor i svenska hem.