Dåliga VA-ledningar saknar 23 miljarder i år

Dåliga VA-ledningar saknar 23 miljarder i år

Foto: SHTTEFAN on Unsplash

Svensk vattenförsörjning vilar på ett nät av vatten- och avloppsledningar som till stora delar byggdes under 50-, 60- och 70-talen. Många av dem har nu tjänat ut sin livslängd och måste bytas – men det går på tok för långsamt.
– Ska vi ha vattenleverans dygnet runt i framtiden också så måste vi ta fram börsen, sa VA-strategen Magnus Bäckström till SVT för tre år sedan.

Då varnade han för att bristen på investeringar kommer att se ett ökande antal vattenläckor, driftstörningar och avstängningar.
– Man skjuter problemet framför sig men någon gång måste man ta tag i det innan det blir för sent” säger Erik Karlsson, strateg på Svenskt Vatten, till Dagens Nyheter.
Enligt branschorganisationens analys av investeringsbehoven för perioden 2020–2040, som publicerades i slutet av 2020, är prognosen 23 miljarder kronor per år.
– I dagens takt kommer det att ta mellan 200 och 250 år att byta ut alla rör – men förnyelsetakten borde ligga på 100 år, menar Erik Karlsson.

Om inget görs kan fler drabbas av vattenläckor, brist på drickbart vatten och akuta reparationer som blir betydligt dyrare än planerade renoveringar.
Utöver bristen på drickbart vatten kan privatpersoner drabbas av andra, otrevliga följder. Bland annat gör Sveriges bristfälliga rör att vi ser en invasion av råttor i svenska hem.

 

Loading
Loading
Loading

Loading

Täby Centrum är stockholmarnas favorit

När stockholmarna sagt sitt går titeln till Westfield Täby Centrum!  Westfield Täby Centrum vinner nämligen årets upplaga av Stockholmarnas favoritcentrum.

Visa din mössa och jag vet var du bor

I Baskien lutar baskern kaxigt åt sidan, medan den i Provence gärna är mindre och centralt placerad. – Och här i Dalarna är mössan mer än bara ett plagg – den är en historieberättare.

“Du bor i Sveriges bäst rustade kommun”

Nu är det klarlagt: Täby är den mest robusta kommunen att möta framtiden i! Strategi och teknikkonsultföretaget WSP släpper rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden.

Loading
Loading
Loading

Bidrag och avdrag du måste ha koll på

Ska du installera grön teknik, renovera, bygga till eller bygga nytt i år? I sä fall bör du läsa detta. Här är listan alla avdrag och bidrag du som husägare eller bostadsrättsägare kan söka 2025.

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Loading

Sveriges minsta lya gick för 2,2 miljoner

Tyvärr missade du chansen: Sveriges minsta lägenhet såldes till rekordpriset 2 204 000 kronor, det vill säga 220 400 kronor per kvadratmeter. Priset gör den till den dyraste lägenheten hittills i Sverige i år - och den näst dyraste någonsin.

Boverket: 523 000 nya bostäder behövs

Det behövs drygt 523 000 nya bostäder under åren 2024–2033 för att bostadsmarknaden ska vara i balans. Det visar Boverkets nya beräkningar behovet av bostäder på lång sikt. 

Fler vill kolla in bostäder …

– Intresset för att köpa ny bostad verkligen ökade under 2024, , säger Fredrik Engdahl på Boneo. Den största procentuella ökningen skedde under årets sista sex månader, vilket tyder på att det ökade intresset för att gå på visning och köpa bostad tog fart först mot slutet av året.

“Räntesänkningen väcker optimism”

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 2,5 procent från och med 8 januari 2025. Det betyder att räntan har sänkts med sammanlagt 1,5 procentenheter sedan i maj. 

Efter turbulensen: “2024 slutar i stabil prisbild”

– När vi snart kan summera bostadsåret 2024 ser vi att marknaden normaliserats efter några turbulenta år. Priserna backar något i november, men säljare har i år mött ett aktivt intresse och en stabil prisbild. Köparna kan samtidigt dra nytta av ett högt utbud och priser som realt är betydligt lägre än för några år sedan, konstaterar Oskar Öholm som är vd på Mäklarsamfundet.

Rapport från mäklarens sida av bordet

Att dessa tvära kast har påverkat fastighetsmäklarnas arbetssätt är självklart. Nu har Mäklarsamfundet analyserat vad som nytt och vad som är business as usual. 

Ministern: ”Fler vägar till att äga sitt boende”

I maj 2023 gav regeringen chefsrådmannen Magnus Hermansson i uppdrag att föreslå en utvidgning av systemet med ägarlägenheter och en ny modell för hyrköp av bostäder för att öka mångfalden boendeformer. Ett av förslagen i utredningen är att göra det möjligt att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter

Alla vill bo i småhus – som inte byggs …

Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.

Så behåller du sämjan under e-julhandeln

– Julhandelns rusning ställer extra höga krav på bostadsrättsföreningar och boende, säger Per Karlsson på Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC). Här får du fyra tips för en smidig julhandel i bostadsrättsföreningar:

Här är den populäraste planlösningen … ännu

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt vad deras kundpanel tycker om olika planlösningar i lägenheter. Av deltagarna i undersökningen svarade 48 procent att de helst vill ha en delvis öppen planlösning. Det är en nedgång med 3 procentenheter jämfört med 2019. 

Nya byggregler spikade från 1 januari

De nya byggreglerna börjar inte gälla förrän den 1 juli 2025 och har därefter en övergångsperiod på ett år. Dock börjar Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder gälla redan den 1 januari 2025.